Teslim ettiğimiz evraklar kayıp

Teslim ettiğimiz evraklar kayıp

Kırklareli Valiliği Il Basın Müdürlüğü’ndeki dosyamızda; 2008 yılı olağan denetleme raporlarının teslim tutanaklarının personelimize 15 Mayıs 2009 tarihinde teslim edilmiş olmasına rağmen, 6 Ocak 2009 tarihli bir belgenin imzalatılmış olduğunu gördük.

Personelimize imzalatılmış ve geriye dönük tarih atılarak dosyamıza konan bu belgenin imza tarihi ile ilgili gerekli kanuni işlemlere başlayacağımızı, bu konuda da sorumluların cezalandırılması için gereğini yapacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Adalet ve Kalkınma (AKP) Il Başkanı Ahmet Ibrikçi’nin şikayet dilekçesinin ardından, Önadım Medya Grubu gazetelerine yapılan ani denetleme sonucu, tarafımıza tebliğ edilen raporda; ilgili şikayetle bağlantılı tespit bulunamadığı beyan edilerek, geriye dönük ihtar edilen kusurların devamının söz konusu olduğu iddia edilmiş, bu bağlamda Önadım ve Kırklar Haber Gazeteleri’nin resmi ilan yayınlama haklarının iptal edildiği tebliğ edilmişti.

Kırklareli Valiliği Il Basın Müdürlüğü’ndeki dosyamızda; 2008 yılı olağan denetleme raporlarının teslim tutanaklarının personelimize 15 Mayıs 2009 tarihinde teslim edilmiş olmasına rağmen, 6 Ocak 2009 tarihli bir belgenin imzalatılmış olduğunu gördük.

Personelimize imzalatılmış ve geriye dönük tarih atılarak dosyamıza konan bu belgenin imza tarihi ile ilgili gerekli kanuni işlemlere başlayacağımızı, bu konuda da sorumluların cezalandırılması için gereğini yapacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Ayrıca haberimizde yer alan basın açıklamasında eksik olduğu beyan edilen ve uygulamaya esas teşkil eden 2008 yılı Ekim ayına ait sigorta prim borçlarına ait ödendi makbuzları Valiliğe ibraz edildiği halde, “yok” varsayılmıştır. Evrak teslimi esnasında yapılan tutanağın örneği ise tarafımıza verilmemiştir.  

Kırklareli Valiliği’nin konu ile ilgili olarak gazetemize sunduğu açıklamada “Valiliğimiz Il Basın Kontrol Kurulunca, 08.05.2009 tarihinde söz konusu mahalli gazetelerde yapılan denetimde Gazete fikir işçilerine ait 2008 yılı Ekim ayı sigorta pirim borçlarının zamanında ödenmediği...” denmektedir. Halbu ki, yine Valiliğimiz tarafından gerçekleştirilen 06.01.2009 tarihli denetim raporunda, “Gazetenin yapılan denetleme sonucunda Gazatenin Asgari kadrosunda yer alan, Fikir işçilerina ait SSK bildirimlerinin ve ödemelerinin tahakkuklarının 2008 yılı içinde gecikmeli olarak ödenmesine rağmen yıl sonunda tamamının ödenmiş olduğu tespit edildiğinden...” denilmişti.

Peki Denetleme Kurulu Raporu ile Kırklareli Valiliği’nin dün gazetemize sunduğu basın açıklaması arasında bir çelişki yok mudur?

Yine, söz konusu basın açıklamasında; “Sigorta pirim ödendi makbuzlarının Icmal Vârakaları ile birlikte Valiliğimize gönderilmediği tespit edilmiştir” denmektedir. Basın Ilan Kurumu Teşkiline dair 195 sayılı Kanunun, 31. maddesinde; “Icmal varakaları, ait olduğu aydaki kağıt sarfiyatını, baskı miktarını ve saatini, satış ve iade adetlerini, abone miktarını, fikir işçi kadrosunu ve bunlara ait ücret ödemelerini, YAPILMIŞ ISE  vergi ve sigorta primleriyle ilgili tahakkuk ve tediye işlemlerine ait makbuz... ile bu kararda öngörülen diğer şartların gerçekleştirildiğini gösterir bilgileri kapsayacak şekilde düzenlenir” denmektedir.

Devleti temsil eden bir makamın, kendi içindeki bu karmaşayı bir an önce çözeceğini ümit ederken, kasten ve planlı bir uygulama ile buna sebep olanların yüce yargı önünde hak ettikleri cezayı bulacaklarına inanıyoruz.

Konu ile ilgili olarak Kırklareli Valiliği’nin 28 Mayıs 2009 tarihli basın açıklaması şöyle;

“27.05.2009 günü Ilimizde yayınlanan bir şirkete ait iki ayrı mahalli gazetede "Vekil emretti, Valilik uyguladı", "Doğrunun yanında, yanlışın karşısında durmaya devam edeceğiz" başlıklarıyla haberler yayınlanmıştır. Söz konusu haberlerin başlık ve içerikleri gerçekleri yansıtmamakta olup, konuyla ilgili gerçek durum aşağıda özetlenmiştir.

Basın Ilan Kurumu Teşkiline dair 195 sayılı Kanuna ilişkin Basın Ilan Kurumunun 67 sayılı Genel Kurul Kararının 20. maddesinde; "Gazeteler, gazete yayınından beklenen amacı gerçekleştirebilecek sayıda kadro ve bu kadrolarda, fikir işçilerine ilişkin çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatına uygun olarak kendileri ile yazılı sözleşmeler yapılıp tam gün ve tam ay üzerinden ücretleri ödenen, sigorta primleri ile vergileri ödenmiş veya üç av içinde ödenmek şartıyla tahakkukları yaptırılmış, fiilen çalışan fikir işçileri bulundurmak zorundadır." denilmektedir. Valiliğimiz Il Basın Kontrol Kurulunca, 08.05.2009 tarihinde söz konusu mahalli gazetelerde yapılan denetimde Gazete fikir işçilerine ait 2008 yılı Ekim ayı sigorta pirim borçlarının zamanında ödenmediği ve ödendi makbuzlarının Icmal Vârakaları ile birlikte Valiliğimize gönderilmediği tespit edilmiştir.

Basın Ilan Kurumunun Teşkiline dair 195 Sayılı Kanuna ilişkin 67 sayılı Genel Kurul Kararının "Yayınlama Hakkının Düşmesi" başlığını taşıyan 9. ve diğer ilgili madde hükümleri uyarınca Il Kontrol Kurulunun denetimi neticesinde yapılan tespitler doğrultusunda, söz konusu gazetelerin resmi ilan alımlarından MUAF tutulmaları yaptırımı uygulanmıştır.

Yukarıda izah edildiği üzere, yasal denetimler neticesinde ilgili kanun ve diğer mevzuata uygun olarak verilen yaptırım kararının, siyasi bir yönü yoktur. Iddia edildiği gibi siyasi sıfata sahip hiçbir kimse konuyla ilgili olarak Valiliğimize telkin, tavsiye veya istekte bulunmamıştır. Ayrıca bilindiği gibi, Valiliğimize "emir verecek" kişi ve makamlar yasalarla belirlenmiştir. Hal böyleyken konuyu çarpıtıp, başka yönlere çekmeye ve Valiliğimizi töhmet altında bırakmaya yönelik haber ve yorumlar iyi niyetle bağdaşmamaktadır. Söz konusu gazetelerin; fikir işçilerinin yasal haklarına karşı daha duyarlı olmaları ve ilgili mevzuata uygun hareket etmeleri halinde,Valiliğimizin müeyyide uygulama zorunluluğu veya sorun ortadan kalkacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”