Teşvik gelmeden yatırım nasıl olacak, Kırklareli doğa turizmi nasıl gelişecek?

Teşvik gelmeden yatırım nasıl olacak, Kırklareli doğa turizmi nasıl gelişecek?

Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen “Kırklareli’nin Ekonomik Gelişimi” panelinde Kırklareli’nin, doğa turizmi avantajları yönüyle sahip olduklarından sonuna kadar faydalanması gerektiği belirtilmiş, ilimizin bu avantajları Doğa Turizmi’nde en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiği vurgulanmıştı. Mağara turizmi, bisiklet gezileri, doğa yürüyüşü, karavan turizmi, kuş gözlemciliği, foto safari gibi turizm kolları, dünyanın 3 tane su basar ormanlarından birisine ev sahipliği yapan Kırklareli’de mutlaka değerlendirilmesi gereken bir sektör olan turizm, teşvik kapsamında yer alan çelişkiler nedeniyle gelişememe riskiyle karşı karşıya kaldı.   

17 Haziran Çarşamba günü İstanbul’da düzenlenen TÜROFED’in geleneksel basın buluşmasında konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, hükümetin açıkladığı teşvik paketinin turizm sektörü açısından bekleneni vermediğini söyledi.

Barut, 2009’da gelirlerin düşeceğini, geçen yıla oranla % 5 kaybedenin başarılı sayılacağını vurgulayarak, “Pakette yenileme ihtiyacına yönelik bir şey yok. 1. bölgedeki yatırımlar içinse teşvik yok” dedi. Ahmet Barut, bugünkü verilerle 2009’dan daha zor geçmesini bekledikleri 2010 için, turizm sektörüne yönelik teşvik beklediklerini vurguladı.

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan teşvik kapsamındaki “Bölge Bazında Desteklenecek Sektörler Taslağı”nda ilimiz Kırklareli’yi de içine alan 1. bölgede; ağırlıklı olarak motorlu kara taşıtları ve yan sanayi, elektronik, ilaç, makine imalat ve tıbbi, hassas ve optik alet yatırımları gibi yüksek teknoloji gerektiren yatırımların; 2. bölgede, makine imalat, akıllı çok fonksiyonlu tekstil, metalik olmayan mineral ürünler (cam, seramik, karo, yalıtım malzemeleri vb) kağıt, gıda ve içecek imalatı sektörlerinin; 3. ve 4. bölgeleri oluşturan doğu ve güneydoğu bölgelerinde ise, tarım ve tarıma dayalı imalat sanayi, konfeksiyon, deri, plastik, kauçuk, metal eşya gibi emek yoğun sektörlerin yanı sıra, turizm, sağlık ve eğitim yatırımlarının teşvik edileceği açıklanmıştı.

Her fırsatta bir turizm bölgesi olduğu değişik platformlarda ifade edilen Kırklareli’nin, hem turizmin gelişebileceği argümanlara sahip olması, hem de turizm teşviğini kapsamayan ve 1. bölgede olması büyük bir çelişki doğuruyor. Iğneada, Kıyıköy, Longoz Ormanları, Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, Dupnisa Mağarası gibi birçok önemli kıstası bünyesinde barındıran ve bunlara bağlı olarak doğa turizminde yeni ve kapasiteli bir alternatif olması için çalışma yapılması gerektiği, yöneticiler ve akademisyenler tarafından dile getirilen Kırklareli’nin, turizm teşvik kapsamına alınmaması ilimizin gelişimi yönünde atılacak adımlara darbe niteliği taşıyor.

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut konuşmasının devamında işte bu çelişkiyi değerlendirerek şunları söyledi:

Teşvik paketi hayal kırıklığı yarattı

“Krizin çıktığı ilk günden beri “turizmciye destek olunsun” haykırışlarının sebebi de budur. Eğer siz Devlet olarak yeterli güvenceleri vermezseniz, otelcinin elinde fiyat indiriminden başka bir enstrüman kalmaz. Bu noktada sektörümüzde hayal kırıklığı yaratan son açıklanan teşvik paketine de değinmek isterim. Maalesef sektörün hiçbir beklentisine cevap veremeyen paketle, bölgesel ayrımın Turizmle çok da örtüşmediğini görüyoruz. Yeni teşvik sisteminde 1. Bölgede (Istanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Düzce, Ankara, Izmir) yapılacak olan turizm yatırımları teşvik kapsamına alınmamıştır. Belirttiğimiz illerimizde turizm yatırım ihtiyaçları devam etmekte olup 1. Bölgede yapılacak gerek yeni yatırımların, gerekse tesislerin birçoğunun modernizasyon yatırımlarının da kapsama alınması gerekmektedir. Bilindiği üzere ülkemizdeki konaklama tesislerin birçoğunun modernizasyon / yenilenme ihtiyacı bulunmaktadır. Maalesef bu konuda pakette yoktur. Yayınlanacak tebliğlerle açığa kavuşacağını düşündüğümüz bu hususun, konaklama sektörünün rekabet avantajlarını koruması açısından hayati önem taşıdığını hatırlatmak isteriz.”