TMO bugüne kadar 8 bin 269 ton Buğday alımı yaptı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kırklareli Şube Müdürü Birol Dernekliciler Kırklareli'nde 25 Haziran 2009 tarihinden itibaren başlayan alımlar kapsamında bugüne kadar toplam 8 bin 269 ton Buğdy alımı yaptıklarını, hedeflerinin 200 bin ton Buğday almak olduğunu belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kırklareli Şube Müdürü Birol Dernekliciler bu yılki Buğday Alım işlemlerine 25 Haziran 2009 tarihi itibari ile başlandığını belirtti. Dernekliciler, bugüne kadar; merkez ilçede 2 bin 825 ton peşin, 234 ton emanet olmak üzere toplam 3 bin 59 ton, Pınarhisar’da 443 ton peşin, Babaeski’de 991 ton peşin, Saray’da 563 ton peşin, Ahmetbey’de  588 ton peşin, Lüleburgaz’da 2 bin 405 ton peşin, 220 ton emanet olmak üzere TMO Kırklareli Şube Müdürlüğü olarak bugüne kadar 7 bin 815 ton peşin, 454 tonu emanet olmak üzere 8 bin 269 ton Buğday alımı yaptıklarını ifade etti.
Geçtiğimiz sene merkez ilçede 16 bin ton il genelinde ise 54 bin 130 ton Buğday alımı yaptıklarını belirten Dernekliciler, bu yıl ki hedeflerinin merkezde 22 bin ton, İl genelinde ise 200 bin ton Buğday alımı yapmak olduğunu ifade eden Dernekliciler şunları kaydetti:
“2009/2010 Hasat Sezonu’nda Buğday alımlarını başlattık.  TMO’nun Müdahale Alım Fiyatları da belirlendi. Buna göre bölgemizde en çok işlem gören Ekmeklik Buğdaylardan; Kırmızı Yarı Sert Buğdayı Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında tonunu 475 TL’den, Eylül ayında 485 TL’den, Ekim ayında 495 TL’den, Kasım ayında 505 TL’den alacağız. Diğer kırmızı ve Beyaz Buğdayı Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında tonunu 450 TL’den, Eylül ayında 460 TL’den, Ekim ayında 470 TL’den, Kasım ayında 480 TL’den alacağız. Yemlik Buğdayları Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında tonunu 420 TL’den, Eylül ayında 430 TL’den, Ekim ayında 440 TL’den, Kasım ayında 450 TL’den alacağız.
Kademeli müdahale alım fiyatı uygulanacaktır. AB mevzuatına uyum amacıyla uygulamaya konulan yeni alım sisteminde önceki dönemlere göre %2 iyileştirme sağlamıştır. ÇKS'ye kayıtlı üreticilerden, belgeleri çerçevesinde alım yapılacaktır.
Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde bu sene ilk defa, 1 Kasımdan itibaren tüccar ve sanayicilerden de alım yapılması planlanmaktadır. Tüccar ve sanayicilerden, müstahsil makbuzu ile belgelenmek ve asgari 80 ton olmak kaydıyla müdahale alımı yapılması konusunda çalışmalar devam etmekte olup, buna ilişkin uygulama esasları bilahare TMO internet sitesinde yayınlanacaktır.
Ürün bedelleri 1 ay içerisinde üretici banka hesaplarına aktarılacaktır. Ürününü emanete bırakan üreticilere, talepleri halinde % 30 avans ödenecek; ürününün geri çekilmesi durumunda depo kira ücreti alınmayacaktır. Makbuz senedine dayalı kredi sistemi çerçevesinde bankalardan kredi kullananların, ürünlerini TMO'ya satmamaları halinde kredi faizinin % 25'lik kısmı TMO tarafından karşılanacaktır.
Kendi depolarında veya kiraladıkları depolarda ürün stoklayanlar da belirlenecek esaslar dahilinde yerinde emanet alım sistemi kapsamında makbuz senedi karşılığı kredi kullanabileceklerdir. Açıklanan fiyatlar müdahale alım fiyatıdır. Üreticilerimizin ürününü piyasada daha yüksek fiyattan değerlendirememesi durumunda TMO'ya belirlenen fiyatlardan yönelen bütün ürün satın alınacaktır.
2009/2010 dönemi hububat müdahale alım ve satış fiyatları ek tabloda gösterilmiş olup,
ayrıca Bakanlığımızca 2009 yılı ürünü buğday için 50 TL/Ton prim ödenecektir..
Üreticilerimizin TMO işyerlerinde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde güncellemeleri ve TMO'nun belirlediği bankalarda (Ziraat Bankası, Halk Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Denizbank, ING Bank, Fortis, TEB, HSBC, Albaraka, Akbank) hesap açtırarak buralardan alacakları banka kartları ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir.
TMO, kendisine yönelen bütün ürünü alacak olup, bu doğrultuda tüm hazırlıklarını tamamlamıştır. Bu nedenle, kademeli alım fiyatları göz önünde bulundurulduğunda; Üreticilerimizin, ürünlerini açıklanan müdahale fiyatlarının altında satmayarak bekletmeleri ve gelişen piyasa şartlarına göre hareket etmeleri. Sanayicilerimizin ise TMO satış fiyatlarını da dikkate alarak hammaddelerini hasat döneminde tedarik etmeleri menfaatlerine olacaktır.” (s)