TMO ‘Çiftçinin karagün dostu' olmaya devam ediyor

TMO ‘Çiftçinin karagün dostu' olmaya devam ediyor

28 Temmuz tarihinde yerel bir gazetede yayımlanan “TMO Kavaklı’da analiz yapamayınca üretici sıkıntıya düştü” başlıklı habere, BATOÇ SEN (Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası) Genel Teşkilatlanma Sekreteri Göksal Çidem’den cevap geldi.

Habere göre; Kırklareli’deki deponun dolması sebebiyle Kavaklı Beldesi’ndeki depoda alım yapacağını ve anazlilerin burada gerçekleşeceğini duyuran TMO yetkililerinin, analizleri yine Kırklareli’de yapmasından ötürü üreticilerin mağdur olduğu, ürünleri Kırklareli’de tarttıran ve analiz yaptıran nakliyecilerin tekrar Kavaklı’daki depoya giderek ürünü boşaltmasından dolayı maddi ve zaman yönünden kayıba uğradıkları yazılmıştı.

Haber sonrasında bir açıklama yayımlayan BATOÇ SEN Genel Teşkilatlanma Sekreteri Göksal Çidem, yerel bir basın organında çıkan bu haberin gerçeği yansıtmadığını ve bu nedenle büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Çidem açıklamasında şunları kaydetti:

“Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) 2009 hububat alımına her kademedeki personel ve tesis eksiğine rağmen başladı. 20 yıl öncesinde yaklaşık 9000 çalışanı olan kurum, bugün 3500 kişiyle ülkemiz çiftçisine hizmet etmektedir. 20 yıl önce sadece hububat ve bakliyat stoklayan kurum, bugün fındık ve çeltik alımı yapmakta, stoklamanın yanı sıra bazı ürünlerde imalat yapmakta ve perakende satışlarını sürdürmektedir. Iştigal alanı alabildiğine genişlemiş, işlevi artmış, ancak personel sayısı azalmıştır. Kısacası personel sayısı %200 azalırken, hizmet verilen alan %200 genişlemiştir. Bununla birlikte ücretlerde artış olmamış, hatta tohumculuk kanunu gereği ödenmesi gereken üretimi teşvik primi,  aradan3 yıl geçmesine rağmen hala ödenmemiştir.

TMO personeli aylarca süren ve binlerce km uzağa görevlendirmeler sonucunda, ailesinden uzakta kalmış, her türlü sosyal yaşam gereklerinden uzakta fedakarca görev yapmıştır. Görevin uzun süreli olması ve süreklilik arz etmesi nedeniyle izin dahi kullanamamıştır.

Belirtmiş olduğum tüm olumsuz şartlara rağmen TMO çalışanları, görevlerine olan sadakat ve bilinç doğrultusunda, çiftçimizin karagün dostu olmayı sürdürmektedir. Açık yığın depolama bölgesinde gün batımına kadar alım yapılmaktadır. Alımın bitimine müteakip açık yığınlar kapatılmaktadır. Personelin evine dönüş saati 23:00 gibidir.

Açık yığın sahasında her türlü insani yaşam gereklerinden uzakta fedakarca görev yapan personel,  ürününü getiren çiftçimizin buğdayını almak için geç saatlere kadar görev yapmaktadır. Açık yığındaki alım sahasında alımlar, insan gücü ile yapılmakta, sabit tesis ve seyyar cihaz kullanılmadan yürütülmektedir. Kurum çalışanlarının bu gayreti, yöre çiftçisi tarafından takdir edilmektedir.

Her türlü zorluğa rağmen mesai mefumu gözetmeden ülke tarımına ve  özellikle de ekonomik sıkıntı içerisinde olan çiftçimize hizmet etmenin onurunu ve gurunu taşıyan çalışanlarımız, yerel basında çıkan ve gerçeği yansıtmayan haberlere derinden üzülmüştür.

Sendikaların görevi, çalışanların meşru hak ve taleplerini korumanın yanı sıra, kurum ve kuruluşlarında yanlış haberlerle yıpratılmasını önlemektir. Yanlış beyanlar sonucunda ortaya çıkan haberler, hem haberi yapan basın emekçilerini, hem de haberin muhatabını zor durumda bırakmaktadır. Yapılacak haberlerin teyid edilerek doğruluk payının ortaya çıkmasıyla, kamuoyu da sağlıklı bilgiye ulaşacaktır. Teyid edilmeyen haberlerden ötürü kurum ve çalışanların mağduriyetlerinde,  BATOÇ SEN olarak her zaman yer aldık ve almaya devam edeceğiz.

Küresel sermayenin dayatmaları sonucunda zor günler yaşayan ülke tarımına ve çiftçisine destek olmak adına, mesai mefumu gözetmeden hizmet eden kurum personeline ve onlara sorunların çözümünde destek olan idarecilere teşekkürlerimizi sunuyorum.”