TOKI'de sular durulmuyor

TOKI'de sular durulmuyor

Kırklareli TOKI inşaatında iflas eden iki firmanın ardından ihaleyi alan üçüncü firma, dün geldiği Kırklareli’deki inşaat bölgesinde 2. firma yetkililerinin mağdur olduklarını belirten tepkileriyle karşılaştı. Eski firma, haklarını almadan hiç bir yere gitmeyeceğini belirtirken, yeni firmanın ne yapacağı ve durumun nasıl çözüleceği, bugün saat 09:00’da yapılacak görüşmede belli olacak. Yeni firmanın avukatlığını üstlenen Şenol Gürşan’da orta bir yolun bulunması için gerekeni yapacaklarını belirtti.       

Bundan 3 yıl önce 2005 yılı Aralık ayının son günlerinde yapılan ihale neticesinde, Kırklareli TOKI’nin konutlarını inşa edecek firma belli olmuştu.

2006 yılının Ağustos ayında ise 456 adet toplu konut, 1 sağlık ocağı, 24 derslikli bir okul, ticaret merkezi ve cami inşaatının yapımına başlanmıştı. Konutların 20 ayın sonunda yani, 2007 Aralık ayında hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edileceği taahhüt edilmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Ancak ortada ne teslim edilen konutlar, ne de inşaası tamamlanmış yapılar vardı.

Ihaleyi alan ilk firma iflas bayrağını çekince, inşaatların yapımı 2. bir firmaya verildi. Ancak 2. firmada ilerleyen süreçlerde iflas ettiğini açıklayınca TOKI, 2009 Mart ayında ihaleyi fesh ettiğini açıkladı.

Zaman içerisinde meydana gelen sıkıntılara rağmen konutların ilk olarak 2009’un başında, daha sonra da Haziran ayında teslim edileceği sözü verilmişti. Ancak verilen sözler tutulmadı.

Aylardan bu yana hiçbir faaliyetin sürmediği TOKI bölgesini gazetemiz geçtiğimiz aylarda fotoğraflamış, manzaranın içler acısı halini, inşaat alanında ihmal ve ilgisizlikten dolayı meydana gelmiş deformasyonları, yapılan yağmalamaları, kısacası fakir fukaranın göz göre göre heba olan alınterini görüntüleyerek kamuoyuna sunmuştu.

Konutlarda bulunan inşaat malzemelerinin çevredeki vatandaşlar tarafından yağmalandığı iddiları da gündemi meşgul ettiği ve mağdur vatandaşların haklı isyanlarının arttığı dönemlerde, yani geçtiğimiz aylarda, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyla ilgili bir soru önergesi sunmasının ardından, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek’ten soru önergesine cevap geldi ve Bakan Çiçek, Kırklareli TOKI’nin Ocak 2010’da biteceği sözünü verdi. Bakan Çiçek açıklamasında, yeni ihale çalışmalarının devam ettiğini belirtti ve “TOKI’nin yüklenici firmaya tahakkuka bağlanmış borcu bulunmamaktadır. Diğer taraftan, Fesih Hesap Kesme hak edişinin çalışmaları halihazırda devam etmektedir. Daha önce de ifade edildiği üzere, yeni ihalenin çalışmaları devam etmekte olup, tahminen 2010 yılı Ocak ayı içerisinde konut teslimlerine başlanılması planlanmaktadır.” şeklinde bir söylemde bulundu.

2. firmanın iflasıyla TOKI Başkanlığı’nın ihaleyi fesh etmesinden sonra, vatandaşlar kadar firma yetkilileri ve çalışanları da mağdur olduklarını söylüyorlar. Devletten alacaklı olduklarını savunan firma yetkilileri, ihaleyi alacak olan yeni firmaya, mağduriyetleri giderilmeden devir teslim yapmayacağını bildirdi. Dün saat 16:00 sıralarında Kırklareli TOKI’ye gelen ve isminin ‘Inta’ olduğunu öğrendiğimiz yeni firmanın yetkilileri, beraberlerinde firmalarının avukatlığını üstlenen Şenol Gürşan’la birlikte, eski firma yetkilileriyle mutabakata varmaya çalıştı. Hararetli görüşmelerin ardından bir sonuca varılamayınca, eski ve yeni firma yetkilileri bugün saat 09:00’da tekrar masaya oturarak durum değerlendirmesi ve ekonomik analiz yapacak.

Şimdi gözler paralarını TOKI’ye yatırarak mağdur olan vatandaşlar gibi, işlerini TOKI’ye bağlayan eski firma yetkililerinin mağduriyetlerini çözmek amacıyla, ihaleyi alan yeni firmanın bulacağı orta yola çevrildi. Çünkü yüklenici firmanın yanısıra Kırklareli’ndeki birçok bölgesel taşeron şirkette, yılan hikayesine dönen TOKI inşaatına yönelik yaptıkları ticari yatırım ve alışverişler nedeniyle fazla derecede zora düşmüş durumda. Şenol Gürşan’ın yeni firmanın avukatlığını üstlendiğini öğrenen TOKI mağdurları, bu ismin içlerine su serptiğini belirterek, karmaşanın kısa sürede çözüleceğine inandıklarını ifade ettiler. Haklarını almadan hiç bir yere gitmeyeceklerini söyleyen eski firma yetkililerinin, Şenol Gürşan’ın avukatlığındaki yeni firmayla yapacağı görüşmeden, olumlu sonuç alınacağı tahmin ediliyor. Bu görüşmeden taşeron firmaların yanısıra vatandaşlar da olumlu sonuç bekliyor. Çünkü vatandaşlar artık anlaşmazlıkların çözülerek, inşaatın bitmesini ve evlerine yerleşmek istiyor.