TOKI'deki güvenlik birimi nihayet resmiyete büründü

TOKI'deki güvenlik birimi nihayet resmiyete büründü

Kırklareli TOKI’de geçtiğimiz gün eski müteahhit firma tarafından başlatılan oturma eylemi, 24 saat aralıksız devam ederken, polisin aldığı güvenlik önlemleri de gözlerden kaçmıyor. İçeriye hiç bir çalışanı sokmayan çevik kuvvet ekiplerinin bu çabalarını çaresizce dışarıdan izleyen eski çalışanlar, içeride gezmekte olan kişilerin de özel güvenlik görevlisi olduğunu, ancak ne derece resmiyete sahip olunduğunun bilinmediğini söyledi.

Özel bir güvenlik firmasının personeli olan çalışanlar, dün TOKI bölgesinde çekime giden muhabirlerimiz tarafından nihayet resmi üniformalarıyla görüntülendi.  4 kişi olarak vardiyada bulunan özel güvenlik personelinin toplam sayısının 15 olduğu öğrenildi.

TOKI’de haftalar öncesinden başlayan gerginlik, geçtiğimiz gün had safhaya ulaşmış ve 10 Ağustos Pazartesi sabahı 7 işçi, eylem hazırlığı yaptıkları gerekçesiyle göz altına alınmıştı. Işçiler serbest bırakılmalarının sonrasında, polis tarafından içeri sokulmadıkları için, bölgenin hemen girişinde oturma eylemine başladılar.         

Geceyarısı da bölgede yatan işçilerin beklemesi sürerken polis, herhangi bir duruma karşılık 24 saat aralıksız görev yaptı. Bunun yanısıra INTA firması, Kırklareli TOKI için özel güvenlik hizmeti satın alarak, 15 personel talep etti ve ilk vardiyada girişe 4 tane özel güvenlik görevlisini yerleştirdi. Böylece geçtiğimiz aylarda bölgeye giden ve özel güvenlik elemanı olduğunu iddia eden kişilerce engellenmek istenen muhabirlerimiz de ilk kez dün, TOKI’de resmi üniformalı özel güvenlik elemanlarıyla karşılaşmış oldu.

Haftalardır devam eden gerginlik üst seviyeye tırmanınca, olayın gidişatı oturma ve bölgeyi terk etmeme eylemine dönüşünce, polisin yanısıra özel güvenliğin de inşaat girişinde görevlendirilmesi, yaşanan sorunların akıbetini bir nebze olsun belli ediyor.

Işçiler içeri girmedikleri için geceyi ateş yakarak bölgede geçirdiler. Olayların farklı durumlara dönüşmemesi için INTA firması da ilk çare olarak polise başvurdu, ikinci çare olarak da TOKI’nin girişine özel güvenlik görevlesi koydu. Ayrıca bu faaliyetin INTA’nın artık TOKI inşaatı üzerinde kendi yetkisiyle işlemlere başladığının bir göstergesi olduğu da konuşulanlar arasında.

1 seneden bu yana maaş alamayan işçiler ise, hiç bir şekilde bölgeyi terk etmeyeceklerini açıklarken, INTA’nın, kendi alacaklarının teminatı olarak gördükleri malzemeleri kullanmasına da izin vermeyeceklerini beyan ettiler.

Işgalci olmadıklarını bir kez daha tekrarlayan işçiler, sadece haklarını, almak istediklerini ve bunun için burada oturmaktan başka çareleri kalmadığını belirttiler.

Vatandaşlar ise tüm bu olaylar olup biterken, inşaatın duraksaması nedeniyle yaşadıkları sıkıntı ve huzursuzluklarla, evlerine ne zaman geçecekleri meçhul bir vaziyette bu krizin bir an önce çözülmesini bekliyor. TOKI mağdurları, Kırklareli’ndeki inşaatın eylemlerle, paraları ödenmemiş işçilerle ve kapıda bekleyen polislerle anılmasını değil, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in verdiği söz olan Ocak 2010 tarihinde bitirilmiş bir vaziyette gündemde olmasını istiyorlar.