TOKI Mart 2010'da teslim edilecek

TOKI Mart 2010'da teslim edilecek

Ilimizde 2006 yılının Ağustos ayında yapılmaya başlanan ve “456 adet toplu konut, 1 sağlık ocağı, 24 derslikli bir okul, ticaret merkezi ve cami”den oluşan TOKI inşaatının, 20 ayın sonunda 2007 Aralık ayında bitirilerek teslim edilmesi planlanıyordu.

Ancak süre uzadıkça buradan ev sahibi olmayı uman vatandaşlar hayal kırıklığına uğradı.

 Ihaleyi alan firma iflas edince, başka bir şirket inşaatı devraldı. Fakat ikinci firma da bir süre sonra iflas ettiğini açıklayınca TOKI, geçtiğimiz Mart ayında sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh etti.

Bu duraksama hem eski firmanın yüklenici şirketini, hem de hala evlerini teslim alamamış olan vatandaşları fazlasıyla mağdur durumda bıraktı.

TOKI Başkanlığı, Kırklareli’ndeki yarım kalan inşaatı, geçtiğimiz Haziran ayında ihale ederek 3. bir firmaya verdiğini duyurdu.

16 ayda bitirileceği söylenen inşaatın, yaşanan olumsuzluklar yüzünden 3 buçuk senede sadece % 67’si tamamlanabildi.

192 adedi alt gelir grubu, 264 adedi ise orta gelir grubundan oluşan 456 adet konutun sahibi olmayı bekleyen vatandaşlar, Gayrimenkul Satış Sözleşmelerini 2006 yılının Ağustos ve Eylül aylarında imzaladılar, fakat aradan geçen 3 buçuk senede evlerine kavuşamadılar.  Vatandaşları makul yaşam standartlarına kavuşturmak gibi toplumsal bir amaç doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren TOKI ile ilgili resmi beyanat, yine geçtiğimiz Haziran ayında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ten gelmiş ve Çiçek, evlerin Ocak 2010’da teslim edileceğini söylemişti. Son olarak Kırklarelili TOKI mağdurlarına yönelik girişimlerden birini de CHP Milletvekili Turgut Dibek gerçekleştirdi. Başbakanlığa konuyla ilgili bir soru önergesi sunan Dibek’in önergesi cevaplandı.

 Yapılan resmi açıklamaya göre üçüncü firmayla 23 Temmuz tarihinde sözleşme yapıldığı ve konutların 25 Mart 2010 tarihinde teslim edileceği belirtildi.

Yeni firmanın yaklaşık 11 Milyar TL bedelle aldığı ihalenin ardından hem zaman, hem de malzeme bakımından zarara uğramış TOKI’deki çalışmalar tekrar başladı. Ayrıca Kırklareli TOKI’de, konut teslimlerinin gecikmesinden ötürü, vatandaşların mağdur olmalarını önlemek amacıyla, idare tarafından yeni bir karar alındı.

Bu karara göre, projeden konut satın almış olan vatandaşların, Temmuz 2007 tarihinden itibaren (2007 yılı ikinci altı aylık dönem) konutlarını teslim alıncaya kadarki süre içerisinde, ödeme yapmamasına karar verildi. Yani bu uygulama ile dönemsel artışların yapılmaması ve konut taksitlerinin dondurularak, ödemelerin konutların anahtar teslim tarihini takip eden ay itibarıyla başlatılması kararı alınmış oldu

.Evlerinden umudu kesen vatandaşların, yavaş yavaş haklarını devren satılık etmeye başladığı şu aşamada gelen bu açıklamalar, 3 buçuk yıldır bekleyişte olanları yeniden umutlandırdı.

Şimdi gözler 2010 yılının Mart ayında. Vatandaşlar belirtilen zamanda evlerine geçmeyi ve tüm aksaklıklara rağmen bu sürecin biran önce tamamlanmasını temenni ediyor.