Topal; "Esnaf sanatkârlarımızın uzun yıllardan bu yana çözülemeyen sorunları var"

Topal; 'Esnaf sanatkârlarımızın uzun yıllardan bu yana çözülemeyen sorunları var'

Babaeski Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Türkay Topal yaptığı açıklamada mikro işletmelerin büyük bölümünün esnaf ve sanatkâr işletmelerinden oluştuğunu ama yine de en fazla mağdur olan kesimin esnaf ve sanatkârlar olduğunu söyledi.

Oda Başkanı Türkay Topal, yaptığı açıklamada, TÜIK verilerine göre, Türkiye'de istihdamın yüzde 62'ye yakın bölümünü mikro işletmelerin yarattığını belirtti.     

Topal, daha sonra açıklamasında şunları kaydetti; "Kendileri ile birlikte büyük bir kitleye istihdam imkânı yaratan, bu anlamda devletin iş yaratma yükünü azaltan esnaf-sanatkârlarımız, aynı zamanda geleneksel usta-çırak ilişkisi ile iş piyasasına nitelikli eleman da yetiştirmektedirler. Üretim ve ihracat potansiyelleri ve yarattıkları katma değer ile ekonominin vazgeçilmez unsurları olan esnaf ve sanatkârlarımız yurdun en ücra köşelerine kadar hizmeti toplumun ayağına götürerek, aynı zamanda sosyal bir görev de üstlenmektedir. Tüm bu olumlu özelliklerine rağmen, Türkiye'de en fazla mağdur olan kesim yine de esnaf-sanatkârımızdır."

Yıllardır büyük işletmeleri koruyan ve destekleyen politikaların ön planda tutulması ve küçüklerin sürekli göz ardı edilmesinin yaşanan ekonomik krizlerin de temel nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Oda Başkanı Türkay Topal, şu görüşlere yer verdi.

"Yüzde 98'i mikro işletmelerden oluşan bir ekonomide, sürekli büyüklere yatırım yapılmasının sonuçlarını bugün ne yazık ki acı bir şekilde yaşıyoruz. AB başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede küçük işletmeleri korumayı öngören politikalara geri dönüldü, dönülüyor. Artık küçük işletmelere kırmızı kart gösterilmiyor, yollarına kırmızı halılar döşeniyor. Son yıllarda Hükümetimiz de bu yönde politika değişikliklerine gitmekte. Konfederasyonumuzun esnaf-sanatkârın korunmasına yönelik önerileri yavaş yavaş değerlendirilmeye başlandı. Örneğin, geçen yıl içinde ilk kez imalatçı esnaf-sanatkârlara sıfır faizli kredi kullandırıldı.

Ancak, esnaf-sanatkârların uzun yıllardan bu yana çözülemeyen sorunları var. Hâlihazırda yaşanan kriz ile sorunlar daha da artmış durumda. Ekonomik kriz nedeniyle kişilerin satın alma gücü düştü, talep azaldı ve bunun sonucunda piyasalarda bir durgunluk meydana geldi. Bu talep daralması esnaf-sanatkârları da çok olumsuz etkiliyor."