Topçubaba Kültür Merkezi'nin temeli törenlerle atıldı

Topçubaba Kültür Merkezi'nin temeli törenlerle atıldı

09 Ocak Cumartesi günü Topçubaba Kültür Merkezi inşaatının temel atma töreni gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Mahallesi 200 Konutlar Lokali'nde gerçekleşen temel atma törenine; Milletvekilimiz Ahmet Gökhan Sarıçam, Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, Kofçaz Belediye Başkanı Nuri Çalışkan, Kaynarca Belediye Başkanı Sayit Uçan, Kavaklı Belediye Başkanı Inci Tunç, Dernek Başkanı Selahattin Dağ ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Çok sayıda basın mensubunun da takip ettiği tören konuşmacı Yahya Balcı'nın sözleriyle başladı. Pir Sultan Abdal'dan, Bektaşi Veli'den ve Yunus Emre'den söylediği özlü sözlerle konuşmasına başlayan Balcı, daha sonra katılımcıları saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından balcı, Dernek Başkanını konuşma yapmak üzere mikrofona davet etti.

Mikrofona gelen Dernek Başkanı Selahattin Dağ konuşmasında "Büyük Ozanımız Yunus Emre'nin "Yaradılanı hoş gör Yaradan'dan ötürü" sözü kültür binamızın her köşesine yazılmalı. Hacı Bektaş'ın "Incinsen de incitme" ve "Ilimden gidilmeyen yolu sonu karanlıktır." sözleri bize rehber olmalı" dedi. Birlik beraberlik mesajları veren Dağ konuşmasında insanlık aleminin iki ayıbı olduğunu dile getirdi; "Içimizden kini ve kibiri atıp, birlik ve beraberliğe yönelmeliyiz. Kin ve kibir insanlık aleminin en büyük düşmanıdır. Içimizdeki kini ve kibiri atıp insan sevgisini yaratmalıyız; insan sevgisini yaratamayan bir topluluk birlikten, beraberlikten, saygıdan, sevgiden ve barıştan söz edemez. Hatta yaptığı ibadet de ibadet değildir. Insanlık Âlemi'nin ikinci ayıbı da bencilliktir. Bencil insan toplum dışı kalır."

Yapılacak olan Kültür Binasının çevresinin ağaçlarla süsleneceğini de belirten Selahattin Dağ; "Dikeceğimiz her fidanın gövdesine, dalına, budağına Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet, Çağdaşlık, Laiklik ilkeleri yazılmalı. Ağaç büyümeli, yeşermeli, çiçek açınca çiçekler insanlığa sevgi kokusu serpmeli" dedi.

Dağ konuşmasını, "Bu kültür binasının Kırklareli"ne, insanlık âlemine hayırlı olmasını diler, hepinize saygılar sunarım." Sözleri ile bitirdi. Konuşmaya katılamayan Milletvekili Turgut Dibek telgrafla özürlerini ve temeli atılacak olan Topçubaba Kültür Merkezi'nin hayırlara vesile olmasını diledi.

Konuşmalar Bektaşi Babası olarak bilinen Hasan Yıldız isimli dernek üyesinin konuşmasıyla devam etti. Yıldız, Dernek üyelerini ve Alevi ve Bektaşi topluluğunu "Can Dostlarım" diyerek selamladıktan sonra "Bizleri bu mutlu günümüzde yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim."dedi. Yıldız, Hazreti Muhammed'in, Hacı Bektaşi Veli'nin sözlerinden örnekler vererek "Temelini atmış olduğumuz bu Kültür Evi'nin tüm Türk Halkına hayırlı olsun" cümlesi ile sunumunu tamamladı.

Daha sonra mikrofona konuşma yapmak için Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan davet edildi. Çağlayan Topçubaba Kültür Merkezi'nin temel atma töreninde bulunduğu için mutlu olduğunu söyledi. Topçubaba kültür etkinlikleri'nin yılda bir kez Kofçaz ilçemizde yapıldığını hatırlatan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti. "Bu projenin bitmesinden sonra yılın her günü faaliyet verilebilecek" dedi. Kırklareli belediyesi adına üzerlerine düşen görevleri yapacaklarını da vurgulayan Başkan Çağlayan, bu projenin onayında hiçbir siyasi partinin "hayır" demediğini de hatırlattı. Bu projenin hiçbir siyasi menfaatin içermediğini kaydeden Çağlayan, maddi gücü yerinde olan dernek üyelerinden maddi desteklerini esirgememelerini rica etti.

Çağlayan, Mikrofonu daha sonra Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu'na bıraktı. Ali Kenanoğlu da dernek üyelerini selamlayarak başladığı konuşmasında Topçubaba etkinliklerine yaklaşık üç yıldır katıldıklarını vurguladı. Kenanoğlu, Cemevlerinin ibadethane olarak kabul görülmemesinden kaynaklanan şikayetlerini dile getirdi. Ali Kenanoğlu Belediye Başkanı Cavit Çağlayan'ın da onayı alındıktan sonra Cemevi arazisinin kültür merkezi arazisi olarak tahsis edildiğini söyledi. "Inanç merkezlerimizi kültür merkezi olarak şeklinde tanıtıyoruz ve kendimiz yaptırıyoruz" dedi. Hükümet'in bu konuda bir çalışma yaptığını vurgulayan ve çalışmayı yakından takip ettiklerini de belirten Ali Kenanoğlu Trakya bölgesinde ilk Cemevi temelinin atıldığı için mutlu olduğunu da sözlerine ekledi.

20 Aralık 2009 günü Dernek Başkanı Selahattin Dağ Ile Şeyh Bedrettin'in kabrini ziyaret ettiklerini söyledi. Daha önce mezar taşının bile olmadığını ileten Kenanoğlu çoğu kimsenin şeyh Bedrettin'in mezarının yerini bile bilmediğini ama artık yerinin yavaş yavaş öğrenildiğini anlattı. "Işığımız yeniden aydınlanacaktır" diyen Kenanoğlu; "Ibadethanemizin yapılmasında siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin boynunun borcudur" dedi.

Daha sonra temel atma törenine geçildi. Dualar okunduktan sonra kurban kesildi. Ardından temel atma töreni temsil için iki metrekarelik alana Milletvekili A.Gökhan Sarıçam, Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, Bektaşi Babası Hasan Yıldız Federasyon başkan yardımcısı Ali Kenanoğlu ve bazı dernek üyelerinin kürekle attığı harçlarla temel atma töreni sona erdi. Dernek üyelerine ve misafirlere temel atma törenin ardından aşure dağıtıldı. Temel atma töreni aşure ikramından sonra son buldu.