Trakların bilinmezleri, yeni arkeolojik kazılarla ortaya çıkacak

Tekirdağ'da Ganos Dağı eteklerinde MÖ 5000'de kurulduğu tahmin edilen kentte yapılacak arkeolojik kazılarda, Trak şehirlerinin fiziksel şekli, sosyal ve kültürel yaşantıları ortaya çıkartılacak.



     Bölgede, geçen yıl ilk kez başlatılan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Koçel Erdem tarafından sürdürülen çalışmalarda, Trakların tarih öncesi kentlerine ait bulgular elde edildi.
     Erdem, yaptığı açıklamada, 1 Alman öğrencinin de bulunduğu 9 kişilik araştırma ekibinin, Ganos Dağı eteklerindeki detaylı arkeolojik yüzey araştırmasının, Şarköy ilçesi Göziköy, Hoşköy, Esendik, Palamut, Beyoğlu, Tatarlı ve Ormanlı köylerinde sürdüğünü söyledi.
     Bölgedeki çalışmalarda, Trakların bilinmezlerini ortaya koyabilecek bulgulara rastlandığını ifade eden Erdem, ilk buluntulara göre Trakların kıyılara nazaran daha çok iç kesimlerde yerleştiklerini saptadıklarını kaydetti.
     Ganos Dağı'nın eteklerinde kurulan kentte özellikle 4. yüzyıldan Bizans dönemine kadar yoğun yerleşmelerin varlığını tespit ettiklerini belirten Erdem, şunları söyledi:
     ''Yüzey araştırmamızın, 2 yıl daha süreceğini öngörüyoruz. Bundan sonra başlayacak kazılarda, tarih öncesine ait ve Trakların bilinmezlerini ortaya çıkarabilecek çok önemli buluntuları elde edeceğimizi tahmin ediyoruz.''
    
     - TRAK ŞEHİRLERİNİN FİZİKSEL ŞEKLİ ORTAYA ÇIKACAK -
    
     Erdem, bölgede yapılacak kazılarda, Trak şehirlerinin fiziksel şeklinin de ortaya çıkacağını bildirdi.
     Trakların, tarih öncesinde Efes gibi mermerle süslü görkemli yapılar yerine çok daha farklı fiziksel özelliğe sahip şehirlerde yaşadıklarını ifade eden Erdem, kazıların Trakların sosyal ve kültürel yapılarını da ortaya çıkarmaya yardımcı olacağını söyledi.
     Şimdiye kadar bölgede bilinmeyen klasik dönem yerleşmelerinin izlerine rastlandığını ifade eden Erdem, şöyle devam etti:
     ''Yerel Trak kabilelerinin yaşadığı bu şehirlerde çok ilginç buluntulara rastladık. Bunlar tarihe ışık tutan eserler. Bölgede, tümülüsler dışında değişik mezar türlerinin kullanıldığını da tespit ettik. Trakların tarih öncesindeki bu kenti, tümülüsler bakımından çok zengin. Klasik döneme uzanan höyükler tespit ettik. Beyoğlu bölgesinde rastladığımız kaleler de klasik dönemden Bizansa kadar kullanılmış.''
    
     -7 BİN YIL ÖNCESİNE AİT BULUNTULAR -
    
     Erdem, geçen yılki detaylı arkeolojik yüzey araştırmasında, seramik parçası ve taş aletlere rastlandığını anımsatarak, bu buluntularun MÖ 5000'lere ait olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
     7 bin yıl öncesine ait eserlerin bulunmasının tarihe ışık tutacak nitelikte olduğunu belirten Erdem, ancak bölgede kaçak kazı yapanların bu buluntulara ciddi zararlar verdiğini bildirdi.
     Erdem, bölge halkının kaçak kazı yapanlara karşı duyarlı olması ve bunlara fırsat vermemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     -TRAKLAR-
    
     Trakların Odyris Krallığı, Edirne'nin Keşan ilçesinin doğusundan İstanbul Selimpaşa'ya kadar uzanan sahil kesiminde hüküm sürdü.
     MÖ 359-341 yılları arasında yaşayan Odyris Kralı Kersebleptes'in krallığı, Makedonya Kralı II. Philip döneminde istilaya uğradı ve II. Philip, Trakların Odyris Kralı Kersebleptes'in kenti Heraion Techos'u aldı. 10 yıl boyunca Kral Kersebleptes, II. Philip'in egemenliği altında yaşadı ve MÖ 341'de öldü.
     Trakların MÖ 12. yüzyılda doğudan geldiği ve daha sonra MS 1. yüzyılda tarih sahnesinden silindikleri belirtiliyor. aa