Trakya ADD Şubeleri Dupnisa'da biraraya geldi

Trakya ADD Şubeleri Dupnisa'da biraraya geldi

Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Kırklareli Şubesi gençlik kollarının girişimleri ile düzenlenen tarihi kazı yerleri ve Dupnisa Mağarası gezisi renkli görüntülere sahne oldu. 16 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilen etkinlikte tarih, kültür, turizm ve sanat bir arada harmanlandı. Kırklareli ADD Şubesi önderliğinde Edirne, Tekirdağ, Vize ve Babaeski şubelerinin de katılımıyla Trakya genelini ele alan etkinlikte ADD şubeleri arasındaki tanışma ve kaynaşma ile birlik, beraberlik de kurulmuş oldu.

Oldukça yüksek katılımla gerçekleşen etkinliğe CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve ailesi, Dünyaca ünlü Keman üstadımız Nedim Nalbantoğlu ailesi ve uzak doğudan gelen müzisyen misafirleri Zung Pham, Nao Matsuda, Kırklareli Sanatseverler Derneği Başkanı Hakan Konyar, Kırklareli Kent Konseyi Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı Kayhan Kuralay, 1999- 2004 yıllarında Il Genel Meclisi üyeliği yapmış olan Kadir Baykal, Eski ADD Kırklareli Şube Başkanı Emine Turhan, Şair ve Müzisyen Hasan Öztürk, Ses Sanatçısı Seda Iskar, Anadolu Üniversitesi A.Ö.F Kırklareli Şube Müdürü Münir Saygın, Kent Konseyi Tarım ve Çevre Komisyonu Başkanı Ayfer Kayhan ve çok sayıda ADD üyesi iştirak etti.

İlk olarak tarihi yerler gezildi

Saat 10:30’da Dingiloğlu Parkı önünden 4 otobüs ile başlayan gezide, ilk durak Ahmetçe Kazı Evi oldu. Avrupa’nın ilk yerleşim ve tarım yapılan yeri olarak bilinen Aşağıpınar ve Kanlıgeçit Höyükleri’nden çıkarılan eserlerin ıslah edilip sergilendiği kazı evine varan otobüsleri, kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan karşıladı. Özdoğan eşliğinde 1993 yılından bu yana yapılan gezilerden çıkarılan buluntuların ve kazı projesi hakkında somut bilgilerin verilmesinin ardından yine Mehmet Özdoğan öncülüğünde Aşağıpınar kazı alanına hareket ettiler. Kazı çalışmalarının halen sürdüğü alanda kazı başkanı Özdoğan rehberliğinde işçileri ve asistanları izleyen etkinlik müdavimleri ahıl görünümlü sazdan yapılmış sergi alanlarını da gezerek çıkarılan eserler hakkında bilgiler aldılar.

Yaklaşık bir buçuk saat süren kazı evi ve alanların gezilmesi ile 4 otobüs kafile halinde Dupnisa Mağarası’nın yolunu tuttu. Dupnisa Mağarası’na yaklaştıkça artan heyecan diğer ADD şubelerinin de biraraya gelmesi ile adeta şölene döndü. Edirne, Tekirdağ, Vize, Babaeski ADD grupları ile tanışıp, kaynaşılması ile Dupnisa’nın içinden kopup gelen serin ve berrak derenin yanında katılımcılar yanlarında getirdikleri kumanyaları ile piknik yaptılar.

Katılımcılar; ”Dupnisa’nın tanıtılması şart”

Piknik sonrası yapılan programın ardından tüm müdavimlerin katılımı ile Dupnisa Mağarası gezildi. Mağarayı ilk defa gezenlerin çoğunlukta olması sebebi ile Dupnisa’nın sarkıt, dikit ve galerilerinin gizeminden etkilenenlerin sayısı oldukça yüksek oldu. Mağara içinde en çok konuşulan konu ise Dupnisa’nın sadece Türkiye değil, dünya genelinde tanıtılması üzerine oldu. Mağara’nın gezilmesinin ardından katılımcıların boş bir alanda toplanması ile Dupnisa programı başlamış oldu. Bu çerçevede etkinliğin açılış konuşmasını Kırklareli ADD Şube Başkanı Nuriye Üstündağ yaptı. Üstündağ konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek, birlik ve beraberliğin sağlanması adına bu tür etkinliklerin önümüzdeki dönemlerde de yapılacağına değindi. Başkan Üstündağ’ın konuşmasının akabinde ise Kırklareli ADD Gençlik Kolları adına bir konuşma yapan Cansu Öztaşkın; ”Değerli Atatürkçüler, Bizler; Atatürk Gençliği olarak, milli benliğimize, Cumhuriyet Devrimlerimize ve toplumsal bütünlüğümüze karşı yapılan ve son zamanlarda gittikçe artan baskı ve saldırıların farkındayız. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere yol gösteren Gençliğe Hitabesi’nde dediği gibi; ülkemizi yönetenler yıllarca ‘’ gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet’’ içinde bulundular. Atatürk Gençliği olarak genç neslin olaylara karşı tepkisiz kalmasından, değerli vakitlerini boşa harcamasından, kültürümüzle uyuşmayan özenti yaşam tarzından büyük utanç duyuyoruz.

Bu vatan bizlere yan gelip yatanlarca değil, gözünü kırpmadan canını verenlerce emanet edilmiştir. Hepinizi başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm devrimcilere layık olmaya, bu kan uykularından artık uyanmaya davet ediyoruz. Atatürkçü gençliğe direnme ve aydınlama yolunda bin selam olsun!” dedi.

Büyük alkış alan Öztaşkın’ın konuşmasının ardından CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de yaptığı konuşmasında etkinliğe katıldığı için mutlu olduğunu ve her zaman Atatürkçü Düşünce’nin yanında olduğunu belirtti. Turgut Dibek’in konuşmasının akabinde ise Edirne ADD Başkanı Tahsin Yılmaz, Tekirdağ ADD Başkanı Servet Gürkan, Babaeski ADD Başkan Başkan Yardımcısı Fatma Girgin ve Vize ADD Gençlik Kolları Başkanı Orçun Durak temsili olarak konuşmalarını yaptılar.

1999- 2004 yılları arasında Kırklareli Il Genel Meclisi üyesi Kadir Baykal ise Dupnisa Mağarası’nın turizme açılma aşamasından ve mağaranın ekolojik coğrafi özelliklerinden bahsederek katılımcıları doğru bir şekilde bilgilendirdi. Yapılan konuşmalarının akabinde ise heyecanla beklenen müzik şölenine geçildi.

Nalbantoğlu ve Pham’dan unutulmaz resital

Bu kapsamda Kırklareli Sanatseverler Derneği Başkanı Hakan Konyar ve Kırklareli Kent Konseyi Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı Kayhan Kuralay’ın daveti ile etkinliğe katılan dünyaca ünlü keman üstadımız Nedim Nalbantoğlu ve Vietnamlı sempatik kemancı arkadaşı Zung Pham’ın açık hava konseri büyük alkışklar arasında başladı. Nalbantoğlu ve Pham’ın kemanlarından çıkan namelerin mest ettiği küçük çaplı konser ADD üyelerinin yanı sıra Dupnisa’yı görmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekti. Müdavimler tarafından Kuruçeşme Arena’dan farksız bir müzik ziyafetinin çekildiği Dupnisa’da, usta kemancılar Mozart ve Hender’den de ünlü klasik eserleri seslendirmeyi ihmal etmediler.

Nalbantoğlu’nun yaşayarak ve hissederek hırçın bir şekilde çaldığı keman ile misafiri Zung Pham’ın sempatik tavırları katılımcılar tarafından müzik kültürünün Dupnisa’da harmanlanması yorumlarına yol açtı. Ünlü sanatçıların açık havada sergiledikleri performans sahneleri aratmazken, etkinlik müdavimlerini adeta oldukları yerlere çiviledi. Günün en hoş sürprizlerinden birisi ise Nedim Nalbantoğlu’nun kendi bestesi olan “Istranca Dağları“ eserini Istranca Dağları’nın ortasında yer alan Dupnisa’da seslendirmesi oldu. Tüyleri diken diken eden Nalbantoğlu’nun bu muhteşem eseri büyük beğeni topladı.

Başkan Üstündağ;  ”Etkinlikler devam edecek”

Nalbantoğlu’na daha sonrasında Kırklareli Sanatseverler Derneği Başkanı Hakan Konyar “Ney”i ile eşlik etti. Programın sonuna doğru muhteşem ikiliye Ses Sanatçısı Seda Iskar’da ince narin sesi ile eşlik etti. Hep bir ağızdan söylenen türkü ve yerel şarkılar ile etkinlik son buldu. Tüm katılımcıların katılımıyla gerçekleşen toplu fotoğraf çekilmesinin ardından Kırklareli ADD Şube Başkanı Nuriye Üstündağ yaptığı konuşmasında şunları kaydetti; ”Bu gün Dupnisa gibi doğa harikası bir yerde böyle bir etkinliği ADD çatısı altında düzenlediğimiz için çok mutluyuz. Tüm katılımcı arkadaşlarımız büyük bir haz aldılar. Izleyen arkadaşlarımız Istrancalar’ın eteklerinde adeta Kuruçeşme Arena’da gerçekleştirilen konser tadını aldıklarını ifade ettiler. Trakya genelinden diğer ADD şubelerinden katılan arkadaşlarımız ile dolu dolu bir gün geçirdik ve bu etkinliği düzenlediğimiz için olumlu tepkiler alıyoruz. Önümüzdeki aylarda da bu tür etkinliklerimiz devam edeceğiz. Ben bu etkinliğe katılan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. ”dedi