Trakya Bölgesi Yaz Turizmine hazır

Tarihi ve kültürel özelliklerinin yanı sıra deniz ve kum, dalış turizmini bünyesinde barındıran Trakya bölgesinde yaz turizmi için hazırlıklar tamamlandı.

     İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinden edinilen bilgiye göre, Edirne'de 20, Tekirdağ'da 150, Kırklareli'nde 6 otel, motel ve kamping gibi toplam 176 tesis, 10 bin 69 yatak kapasitesiyle yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
     Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapan Edirne, 20 tesisiyle bin 514 yatak kapasitesine sahip.
     Çok sayıda dini yapının yer aldığı kentte Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami, Muradiye Camii, II. Bayezıd Camii ve Külliyesi, Eski Cami, Sveti Georgi Kilisesi, Yahudi Havrası ve Bahai Evi gibi dini mekanlar, inanç turizmi için kente gelenlerin vazgeçilmez uğrak yerleri. İldeki Yahudi Havrası ve 1864'de İran'dan İstanbul'a ve ardından Edirne'ye gelen Bahai inancının kurucusu Bahaullah'ın 5 yıl kaldığı Bahai Evi, dini hoşgörünün simgeleri olarak görülüyor. Lalapaşa ilçesindeki Dolmenler, Enez ilçesindeki kale, dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü gibi tarihi eserler de görülmeye değer.
     Edirne Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkanlar ve Avrupa'ya geçiş yolu üzerinde bulunan Edirne'ye stratejik konumu nedeniyle İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale gibi çevre illerden ve diğer büyük şehirlerden otobüs seferleri yapıldığını belirtti.
     İrfan Özcan, konaklama için oteller ve özel belgeli konaklama tesislerinin yanı sıra kamp yapılabilecek çeşitli işletmelerin kapısının yerli ve yabancı turistlere her zaman açık olduğunu söyledi.
     Özcan, şunları kaydetti:
     ''İlimiz ve ilçelerinde 20 otel ve motel bulunmaktadır. Bu tesislerimiz genel olarak üç yıldızlıdır ve bin 514 yatak kapasitesine sahiptir. Yapımı devam eden dört ve bir yıldızlı iki otelle birlikte Lalapaşa ile Keşan ilçelerinde yapılacak üç yıldızlı üç otellerle yatak sayımız 2 bin 321'e ulaşacak.
     Tarihi eserler bakımından oldukça zengin olan kent, Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve 'ustalık eserim' dediği Selimiye Camii gezilecek ilk yerler arasında yer almaktadır. Muhteşem çinileriyle ünlü Muradiye Camii, 1484-1488 yıllarda inşa edilen ve Osmanlı İmparatorluğunun en büyük sosyal kurumlarından II. Bayezid Camii ve Külliyesi, ''Allah'' yazısıyla ünlü Eski Camii ve Üç Şerefeli Camii bu yıl da yerli ve yabancı turistlerimizi beklemektedir.''
     Özcan, badem ezmesi, tava ciğeri, ciğer sarması, deva-i misk macunu, peynir şekeri, beyaz peynir, gaziler helvası, tarhana, akıtma, hardaliye, kara kavurma, lahana sarması gibi yöresel lezzetlere sahip kentte Rumeli yemeklerini yemenin mümkün olduğunu ifade etti.
    
     -GALA GÖLÜ VE SAROS KÖRFEZİ-
    
     Edirne'deki Meriç Deltası ve milli park konumundaki Gala Gölü, yaz ve kış döneminde barındırdığı göçmen ve yerli 134 kuş türüyle kuş gözlemcileri ve fotoğraf sanatçılarının ilgi odağı oluyor.
     Keşan ve Enez ilçelerinin sınırında olan Saros Körfezi, İstanbul'a yakınlığının yanı sıra 144 çeşit balık ve 170 çeşit su altı canlısıyla amatör balıkçıların ve güvenli dalış yapmak isteyenlerin gözdesi. Yöre, doğa yürüyüşü meraklılarına uygun güzergahlar sunuyor.
     Saros Körfezi Turizm, Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Mustafa İşçimen, körfezin Gelibolu Yarımadası'nın ucundan Enez'e kadar uzanan ince kumlu sahili ve serin suyuyla tatil için ideal olduğunu söyledi.
     Saros Körfezi'nde sörf ve yelken sporlarının da yapıldığını ifade eden İşçimen, ''Özellikle İstanbul'a yakın olması dolayısıyla her seviyeden dalgıcın tercih ettiği bölgelerin başında yer alan Saros kıyılarında birbirinden güzel tatil beldeleri bulunmaktadır. Kıyı şeridinde dağ yürüyüşü, su altı fotoğrafçılığı, amatör balıkçılık, dalış, avcılık gibi alternatif turizm aktiviteleri de yapmak mümkün'' dedi.
     İşçimen, Keşan sahillerinin de ormandaki pansiyonları, villaları ve otelleriyle konaklamaya uygun olduğunu belirtti.
     Mustafa İşçimen, ünü tüm Türkiye'ye yayılan, ''kayıp cennet'' olarak bilinen Gökçetepe sahili, amatör balıkçıların gözdesi olan Lagün Gölleri, Koruda Dağı, Keşan Kalesi'ne ait sur kalıntıları, Osmanlı dönemi hamamlarının gezilmeye değer olduğunu ifade eden İşçimen, antik çağlardan beri kesintisiz yerleşime sahip Enez'in de önemli turistik bölgelerden olduğunu kaydetti.
    
     -TEKİRDAĞ'DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KEYFİ-
    
     Tekirdağ, bu yıl yaz sezonunda 7 bin 645 yatak kapasiteli 150 tesisle yerli ve yabancı turistlere hizmet verecek.
     5 yıldızlı bir otelin bulunduğu kentte turizm belgesine sahip 10 tesis 929 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor.
     Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan ve her yıl ''Mavi Bayrak'' almaya hak kazanan Şarköy ile Mürefte, Kumbağ, Değirmenaltı, Marmaraereğlisi ve Barbaros gibi sahil kentlerinde otel, motel ve kamping gibi tesisler konuklarını ağırlamayı bekliyor.
     Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde Ganos Dağı eteklerindeki Nişantepe ile Uçmakdere köyü Ayvasıl mevkisi, yamaç paraşütü yapmak isteyenler için İstanbul'a yakınlığıyla da tercih edilen bir bölge. Burada dalış ve doğa yürüyüşü de yapılabiliyor. Tekirdağ'da yelken sporu için de uygun yerler bulunuyor.
     Kentteki Rakoczi Müzesi'ni her yıl çok sayıda Macar turist ziyaret ediyor.
    
     -DOĞA YÜRÜYÜŞÜNÜN VAZGEÇİLMEZ MEKANI KIRKLARELİ-
    
     Kırklareli, yaz sezonunda 910 yatak kapasiteli 6 otelle hizmet verecek.
     Istranca Dağları'nın bulunduğu Kırklareli, yetersiz tesislere rağmen ormanlık alanları, dereleri ve zengin doğasıyla doğaseverlerin yürüyüş için tercih ettiği kentler arasında bulunuyor.
     Dupnisa Mağarası, Vize Antik Tiyatrosu ile Kanlıgeçit ve Aşağıpınar antik kentleri, Demirköy Fatih Dökümhanesi, Kırklareli'nin ilginç mekanları arasında yer alıyor.
     Karavan turizmi yapılabilecek mekanları da bulunan Kırklareli'ndeki Istranca ve Longoz ormanları, zengin yaban hayatıyla av sporuyla uğraşanların ilgi odağı oluyor. Bölgede doğa yürüyüşü yapılacak çok sayıda yer bulunuyor.