Trakya'da iki yeni Buğday çeşidi geliştirildi

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Beşer, ekmeklik kalitesi yüksek ve bölgenin en önemli hastalığı olan kahverengi pasa dayanıklı olarak geliştirilen ''Aldane ve ''Selimiye'' isimli yeni buğday çeşitlerinin tescil edildiğini belirtti.

     Beşer, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan ıslah çalışmalar sonucunda ''Aldane'' ve ''Selimiye'' isimli buğday çeşidini elde etiklerini söyledi.
     Trakya bölgesinin yaklaşık 700 bin hektarlık alanda buğday ve arpa üretimi yapılan özellikle iklim ve toprak yapısının da uygunluğu bakımından dönüme 400 kilogram ortalama verimle ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olduğunu ifade eden Beşer, ''Hububat tarımı açısından bölgenin potansiyeli göz önüne alındığında yine enstitümüz tarafından geliştirilen (Gelibolu), (Kate A-1) ve (Pehlivan) cinsi buğdaydan yüksek verim alınmaktadır. Son tescili yapılan iki buğday çeşidimiz ise hastalıklara dayanıklı ve kalitesi oldukça iyidir'' dedi.
    
     -BUĞDAYDA HASTALIKLAR-
    
     Buğday tarımında verimi ve kaliteyi etkileyen en önemli sorunlarının başında bazı hastalıkların geldiğini belirten Beşer, şunları söyledi:
     ''Ayrıca çeşitlerde ekmeklik kalitesinin genetik olarak yüksek olması en önemli özelliktir. Buğday hastalıklarından en önemlisi kahverengi pas ve kök hastalıklarıdır. Bu hastalıkla mücadele için bölge üreticileri her yıl kimyasal mücadele yapmakta, bu durum girdi kullanımını artırdığı gibi zamanında ve gerektiği şekilde mücadele yapılmadığında çeşitlerde başta verim olmak üzere kaliteyi de olumsuz yönde etkilemektedir.
     Ekmeklik kalitesi yüksek ve bölgenin en önemli hastalığı olan kahverengi pasa dayanıklı olarak geliştirilen (Aldane) ve (Selimiye) isimli yeni buğday çeşitlerimiz tescil edildi.''
    
     -YENİ ÇEŞİTLERİN BÖLGE ÜRETİMİNE YAPACAĞI KATKI-
    
     ''Aldane ve ''Selimiye'' çeşidinin ekmeklik kalitesi çok yüksek olması nedeniyle bölgenin un sanayicileri bölge dışından kaliteli çeşit arayışı içerisinde olmayacağı gibi üreticilerde kaliteli çeşide verilen yüksek fiyat farkından dolayı ürününü daha uygun fiyata satabileceğini bildiren Beşer, ''Kaliteli çeşit arayışı içerisinde olan üreticiler bölge koşullarına uygun olmayan, bölgede denemesi yapılmayan çeşitleri ektikleri için sıkıntı yaşıyordu. Artık yeni çeşitlerimizle çiftçiler sıkıntı yaşamayacak'' diye konuştu.
     Ekmeklik buğdayda bölgenin en önemli sorununun kahverengi pas hastalığı olduğunu, bu hastalığın özellikle mayıs ayının yağışlı ve sıcaklığın yüksek olduğu yıllarda hastalığın salgın olarak görüldüğünü, hassas çeşitlerin verim ve kalitesini olumsuz yönde etkileyerek önemli verim kayıplarına yol açtığını hatırlatan Beşer, şunları kaydetti:
     ''Bu hastalıkla mücadele için her yıl yaklaşık olarak bölgenin yarısına yakın bir alanda kimyasal mücadele yapılmaktadır. Buğday üretim alanının 700 bin hektar olduğu göz önüne alınırsa tescili yapılan (Aldane) ve (Selimiye) çeşidinin bölge ekonomisine yapacağı katkı daha iyi anlaşılacaktır.
     Daha az kimyasal ilaç kullanımı hem bölge üreticilerine hem de çevreye olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Bu nedenlerle Aldane ve Selimiye çeşitleri gerek hastalık gerekse yüksek kaliteye sahip olması nedeniyle bölge üretimine önemli katkı yapacaktır. Ayrıca Selimiye çeşidinin verim potansiyeli de oldukça yüksektir.''
     Beşer, Aldana isimli buğday tohumunun bu sezon, Selimiye çeşidinin ise bir daha ki sezonda üreticilere verileceğini belirtti.