Trakya'da karınca istilası = çölleşme alarmı

Orta Anadolu bozkırlarında yaşayan ve halk arasında "atlı karınca" olarak bilinen "Cataglyphis Nodus" türü karıncaya, 25 yıl önce Trakya'da tek tük rastlanırken, bu karınca türünün artık bölgenin her yerinde görüldüğü bildirilerek, bölge için "çölleşme" alarmı verildi.

 

HABER MERKEZİ

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nihat Aktaç, 1972 yılından beri Türkiye'de mevcut karınca türlerini belirlemek, bu türlerin coğrafi dağılımlarını ve ekolojilerini tespit etmek üzere çalışma yürüttüğünü, Anadolu coğrafyasında 260'ı aşkın karınca türü tespit ettiğini anlattı.
1984 yılında Edirne'ye geldiğinde, özellikle Orta Anadolu bozkırlarında çok sıklıkla bulunan ve halk arasında "atlı karınca" olarak bilinen Cataglyphis Nodus türüne ait yuvalara çok seyrek rastladığına işaret eden Aktaç, uyarısını şöyle dile getirdi:
"Geçen 25 yıllık süreçte, günümüzde, bu türün yuvalarına artık kolaylıkla rastlamaktayız. Bu da bize, bu step türünün, Trakya'yı kendisi için bir yaşama alanı olarak seçtiğini, Trakya'nın stepleştiğini ve akabinde çölleşeceğinin kaçınılmaz olacağını göstermektedir."  (yy)