Trakya'da Kiraz, Ayçiçeği ve Buğdayda rekolte artışı bekleniyor

Trakya'da yağışlı geçen kış sezonunun ardından kiraz, ayçiçeği ve buğdayda rekolte artışı bekleniyor.

     İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan, Edirne'de 500 bin dekar alanda çeltik ekileceğini söyledi.
     Soydan, Türkiye'de üretilen çeltiğin yüzde 50'sinin Edirne'de üretildiğini belirterek, mayıs ayının sonlarına doğru çeltik ekimine başlayacaklarını belirtti.
     Çeltikte bu yıl daha rahat bir ekim yapılacağını ifade eden Soydan, ''Bu yıl çeltik ekiminde bir azalma olmayacak. Türkiye genelinde 1 milyon dekar alanda çeltik ekimi yapılacak. Edirne'de ise 500 bin dekar alanda çeltik ekilecek. Türkiye'deki çeltik üretim sahalarının yarısı Edirne'de bulunuyor'' dedi.
    
     *''Yağışlar Çeltik üreticisini de sevindirdi''
    
     Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise bu yılki yağışların ekimi yapılacak çeltik ve ekimi yapılan ayçiçeği üreticisini sevindirdiğini vurguladı.
     Çiftçilerin çeltik ekimine 2 hafta içerisinde başlayacağını ifade eden Yorulmaz, şöyle devam etti:
     ''Hububat ürünlerinin daha sağlıklı yetişmesi için yıllık ortalama metre kareye 600 kilogram yağış düşmesi gerekir. Bu sene Edirne'de kuraklık yaşanmadı. Özellikle son yağışlar buğdayın gelişmesinde doping etkisi yarattı. Edirne'de 680 bin dönüm ekilebilir arazi var. Bu yıl yaklaşık 200 bin dönümlük bir kısma ayçiçeği ekildi.''
    
     *Kiraz rekoltesinde yüzde 30'luk artış bekleniyor
    
     Tekirdağ Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Sami Durak, bu yıl kiraz rekoltesinde artış beklediklerini ifade etti.
     Çiftçilerin bu yılki yağışlardan memnun olduğunu anlatan Durak, şunları kaydetti:
     ''Bu yıl kiraz rekoltesinde yüzde 30'luk artış bekliyoruz. Uygun iklim koşullarının yanı sıra, global ekonomik kriz nedeniyle üretici bu sezon bahçesiyle daha yakından ilgilendi. Bu nedenlerle bu yıl kirazın hem rekoltesi, hem de kalitesi yükselecek. Kiraz daha sağlıklı biçimde sofralara gelecek. Tekirdağ'daki iklim koşulları bu sezon meyve ve sebzeciliğin gelişmesine olumlu yönde ve büyük katkı sağladı.''
     Tekirdağ il genelinde binin üzerinde kiraz bahçesi bulunduğunu ifade eden Durak, 2008 yılında 100 ton sanayi kirazı, 100 ton da sofralık kiraz üretildiğini sözlerine ekledi.
    
     *Ayçiçeği ve Buğdayda dekar başına 120 kilo ürün bekleniyor
    
     Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu da bu yılki yağışlardan çiftçinin memnun olduğunu bildirdi.
     Geçen yıl ayçiçeği ve buğdaydan dekar başına 70 kilo ürün alındığını ifade eden Koyuncu, şunları söyledi:
     ''Bu yıl çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Topraklar yeteri kadar yağış aldı. kuraklık söz konusu değil. Geçen yıl Ayçiçeği, buğday ve mısırdan dekar başına ortalama 70 kilo ürün alırken bu yıl dekar başına ortalama 120 kilo ürün bekliyoruz. Belki şu anda rekolte olarak henüz bir şey söylemek için çok erken.''
     Tarımdaki girdi fiyatlarının çiftçileri zor durumda bıraktığını kaydeden Koyuncu, ''Buğday fiyatları 380 kuruşa kadar düştü. Çiftçi dekarını 165 kuruş maliyeti varken 380 kuruştan sattığı buğdayıyla çiftçi kalkınamıyor. Çiftçi buğday'ın fiyatını en az 500 kuruştan satmak istiyor'' dedi.