Trakya'da pirinç hasadı başladı

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 55'ini karşılayan Trakya Bölgesinde çeltik hasadı başladı.


İpsala Çeltik Ürecileri Birliği Başkanı Ali Soydan,  açıklamada bu yıl Trakya bölgesinde 400 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını belirtti.
Trakya bölgesinde çeltik hasadının başladığını ifade eden Soydan, ''Çeltik hasadı bayram sonrası daha da hızlanacak. Trakya'da 400 bin dekar alanda ekilen çeltik dönüm başına 750 kilo ürün veriyor'' dedi.
Edirne'nin Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 50'sini karşıladığını anlatan Soydan, en fazla çeltik ekiminin İpsala ilçesi ve civarında yapıldığını bildirdi.
    
 -''SEL 5 BİN DEKAR ALANA ZARAR VERDİ''
Edirne'de 2 hafta önceki yağışlar ve fırtınadan dolayı çeltikte çok ciddi yatmalar olduğunu bildiren Soydan, fırtına ve yağışların çeltiğin kalitesinin bozulmasına ve randımanının düşmesine yol açacağını vurguladı.
Aşırı yağışlar nedeniyle 5 bin dekar alanın sular altında kaldığını anlatan Soydan, ürünü zarar gören üreticilerinde çok zor durumda kaldığını ifade etti.
Lisanslı depoculuğun koşullarının zorlaştırılması nedeniyle de çeltik üreticisinin zor durumda kaldığını anlatan Soydan, şunları söyledi:
''Lisanslı depoculuğun koşullarının zorlaştırılması çeltik üreticileri için çok kötü oldu. Eskiden devlet yüzde 10 teminat istiyordu. Üretici malını satmıyor, depoya koyuyordu. Devletin desteğiyle kredi kullanıyordu. Şimdi ise teminat bedeli yüzde yüze çıktı. Üreticiler depoya koymak yerine ürününü satıyor ve çeltik fiyatlarının düşmesinden endişe duyuyor.''
    
-''ÇELTİKTEKİ VERİM ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR''
Edirne Ziraat Odası başkanı Cengiz Yorulmaz ise Edirne'de çeltiklerin olgunlaşmasıyla beraber hasadın da başladığını belirtti.
Çeltikteki verimin bu sene iyi olduğunu anlatan Yorulmaz ''Son yağışlar nedeniyle çeltikte bazı alanlarda yatmalar oldu. Bundan sonra çeltiğin yağışa ihtiyacı yok. İnşallah yağışlar olmaz da çiftçimiz ürününü rahat rahat biçer. Ama çeltikteki verim bu yıl çiftçimizin yüzünü güldürecek'' diye konuştu. aa