Trakya'da sanayi değil, tarıma yönelik üretim öngörülüyor

Trakya'da sanayi değil, tarıma yönelik üretim öngörülüyor

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve Planlama Genel Müdürü Fevzi Işbilir’in önderliğinde 1/100000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı hakkında bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Plana yönelik itirazların masaya yatırıldığı toplantıda, Trakya’da sanayi alanlarına değil, tarımsal üretime yönelik alanlara daha çok yer verildiği vurgulandı.

Il Halk Kütüphanesi’nde saat 10.00’da başlayan bu önemli toplantıya; Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Il Genel Sekreteri Raif Kelep, Çevre ve Orman Il Müdürü Fikri Erbaş, Sanayi ve Ticaret Il Müdürü Gültekin Hadi, Bayındırlık ve Iskan Il Müdürü Belkıs Akkan, Lüleburgaz Kaymakamı Lütfullah Gürsoy, Belediye Başkanları, Daire Müdürleri, sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda katılımcı iştrak etti.

Saygı duruşu ve hemen akabinde Istiklal Marşı’nın okunmasının ardından, toplantının açılış konuşmasını Çevre ve Orman Il Müdürü Fikri Erbaş gerçekleştirdi. Erbaş değerlendirme toplantısının hayırlı olmasını dileyerek sözü ÇED Planlama Genel Müdürü Fevzi Işbilir’e bıraktı. Işbilir konuşmasında;

“Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Ağustos ayında plan yürürlüğe girdi. Daha sonra sizlere iki ay bu plana itiraz hakkı verildi. Işte bu itirazları değerlendirmek üzere bugün burada toplandık. Dün Edirne’deydik, yarında Tekirdağ’da olacağız. Toplantımız herkese ve her düşünceye açıktır. Katılımınızdan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Istanbul Büyükşehir Belediyesi Istanbul Metropolitan Planlama AŞ'nin yöneticileri ve çalışanlarının bu planların oluşmasında büyük gayret gösterdiğini belirten Işbilir, ''Istedik ki bu planlarda herkes kendini görebilsin, herkes bu planlardan haberdar olabilsin, ne getirip ne götürdüğünü Edirneli, Tekirdağlı, Kırklarelili vatandaşlarımız bilsin. Bunun halka açık geniş katılımlı konsorsiyum içinde geçmesi için elimizden gelen gayreti gösterdik'' dedi.

Ardından Vali Cengiz Aydoğdu bir konuşma yaptı. Aydoğdu; “Çevremizin tüketilebilir olduğunu fark etmemiz bizler için adeta bir şok etkisi yarattı. Işte 1/100000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nın da bu konuya hassasiyet gösterilerek düzenlendiğini düşünüyorum. Üç önemli konuya dikkatinizi çekmek istiyorum; “Yaprak”, “Toprak” ve “Bayrak.” Işte bu konuları yansıtan çevre düzeni planını tartışmak için burada toplandık” dedi.

Vali Cengiz Aydoğdu’nun konuşmasının ardından itirazların değerlendirilmesine geçildi. Ilk olarak revizyonun gerekçeleri masaya yatırıldı. Bu konuda katılımcıları bilgilendiren Prof.Dr. Özdemir Sönmez, yasa gereği toprağın sınıflandırılması gerektiğini, dolayısıyla 5302 sayılı yasa dolayısıyla böyle bir uygulamaya gidildiğini vurguladı.

Planda, Trakya’da yeni sanayi alanlarının açılması ve açılmaması yönünde ayrı itirazlar geldiğini belirten Sönmez, eski plana nazaran fazladan sanayi alanı açmadıklarını, çünkü Trakya’da sanayi değil, tarıma dayalı üretimi öngördüklerini belirtti. Sanayi’nin çevreye ve özellikle Ergene nehrine olan olumsuz etkilerini azaltmak için, Trakya’da tarım alanlarının korunmasını sonuna kadar desteklerini vurguladı.

Toplantıda ayrıca, TOB alanlarındaki %10’luk sanayi izninin zamanla tarım alanlarında sanayileşmeye sebep olacağına yönelik endişelerin yersiz olduğu, teknik alt yapı alanlarının koruma alanları içerisinde yer aldığı ve askeri alanlar ile mesire alanlarının planda işlendiği belirtildi.

Toplantı daha sonra soru-cevap bölümü ile devam etti.