Trakya'daki dağ köylerinin, pilot model uygulaması ile kalkınması araştırılacak

Trakya'daki dağ köylerinin, pilot model uygulaması ile kalkınması araştırılacak

Istanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde ve Güneydoğu Avrupa Araştırma Merkezi’nin ortaklığında; Avrupa Birliği eş finansmanıyla yürütülmekte olan “Trakya Dağ Köylerinin Sosyal ve Ekonomik Kırsal Kalkınma Araştırması” isimli proje, 4 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek bir toplantıyla masaya yatırılacak.

Ana konusunu, Kırklareli’nin özellikle kuzey bölgesinde yer alan orman içi ve orman kenarındaki yerleşik köylerin oluşturduğu araştırmayla ilgili olarak, proje asistanı Didem Tekeli şu açıklamaları yaptı:

“Projenin temel amacı; kırsal kalkınma konusunda Avrupa Birliği’nin tecrübe ve bilgisini araştırmak ve paylaşmak; Trakya bölgesini pilot model seçerek Türkiye’deki dağ köylerinin kırsal kalkınma kapasitelerinin arttırılmasını sağlamak, Avrupa Birliği üyesi devletlerin üniversitelerinin de katılımıyla, kırsal kalkınmaya yenilikçi, bilimsel ve işbirlikçi bir yaklaşım sağlamaktır. 

‘Trakya Dağ Köylerinin Sosyal ve Ekonomik Kırsal Kalkınma Araştırması’ bir araştırma projesidir. Ancak yapılan akademik çalışmanın her aşamasında, konuyu oluşturan bölge insanının katkı yapması amaçlanmıştır. Dolayısıyla projenin Trakya’da faaliyet gösteren her türlü yerel ve bölgesel kurum ve kuruluşların işbirliğiyle gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Projenin kalkınmasını hedeflediği dağ köyleri sakinlerinin, araştırma sürecine katılımı da, proje ekibi için, bir o kadar değer taşımaktadır.

Nisan ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek yuvarlak masa toplantımızın çıkış noktası; fikir alışverişinde bulunmak, bölgenin kırsal kalkınması konusunda farklı sesleri dikkate alan, kapsayıcı bir yaklaşımla konuları değerlendirmektir. Proje ekibimiz, sahaya yapmış oldukları araştırma ziyaretleri sonucunda elde ettikleri bilgileri, sivil toplum örgütleri ve yerelde faaliyet gösteren iş dünyası temsilcileriyle paylaşmayı hedeflemektedir. Yapılacak toplantı, yereldeki katkılarla verimli hale gelecektir. Toplantıda alınan görüşler doğrultusunda yapılacak değerlendirilmelerle, bölgeye yönelik bir kırsal kalkınma stratejisinin araştırılması ve oluşturulması aşamasına girilecektir.”

Sözkonusu toplantının 4 Nisan Cumartesi günü Akkuş Kaya Hotel’de yapacağı bildirildi.