Trakya köylüsü 'şükür' duasına çıktı

Trakya Bölgesi'nde yaşayan köylüler yağışların durumuna bağlı olarak yağmur duası veya şükür duası yapıyor.


Türkiye genelinde kuraklığın etkili olduğu dönemlerde kırsal kesimde yaşayan insanlar yağmur duasına çıkıyor.  
Ekinleri kuruma tehlikesi geçiren vatandaşlar Allah'a dua ederek yağmurun yağmasını niyaz ediyor. Ancak Trakya bölgesinde bu durum festival havası içerisinde yapılıyor. Edirne ve Kırklareli yaşayan köylüler yağmur yağsa da yağmasa da dualarını yapıyor. Bereketin bol olduğu zamanlarda sevincini şükür duası şeklinde ifade eden köylüler yağmurun az olduğu dönemlerde ise yağmur duasını yapıyor. Son 10 yıl içerisinde bölgede şükür ve yağmur duası bir bayram havası içerisinde yapılıyor.

Dua için günler öncesinde hazırlıklar yapılıyor. Civar köylere davetiyeler gönderiliyor. Köy muhtarı başkanlığında yapılan hazırlıklar belirlenen gün öncesinde tamamlanarak misafirler bekleniyor. Gelen misafirler köyün meydanında karşılanıyor. Önce imam tarafından duanın önemine dair vaaz veriliyor. Ardından da yağışın durumuna göre Allah'tan yağmur isteniyor veya ona şükür duası yapılıyor.

Trakya bölgesinde yağışlar bu yıl istenilen seviyede yağdığı için bu yıl şükür duası yapılıyor. Dua merasimler komşu köyler arasında sırasıyla yapılıyor. Geçtiğimiz haftalarda merkeze bağlı Demirhanlı, Hacıumur, Küçükdöllük, Kayapa, Tayakadın programı yaparken önceki gün Menekşe Sofular köyü dua programı düzenledi. Gelecek günlerde ise bunlara Korucuköy, Musabeyli, Muratçalı, Kara Yusuf köyleri şükür duasını yapacak. Yağmur ve şükür duası Edirne merkeze bağlı 39 neredeyse tamamında ve ilçelere bağlı köylerde yapılıyor.

Son dua programının ev sahipliğini yapan Büyükdöllük köyümuhtarı Adem Bayrak(49) geleneksel hale getirdikleri dua merasimini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yağışların özellikle geçimlerini tarımcılıkla sağlayan insanlar hayati önemli bulunduğunu anlatan Hayırlı, bu nedenle 7 yıldan bu yana dua merasimi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yağmurun yağması durumunda şükür duasını yağmadığı zamanlarda ise yağmur duası yaptıklarını belirten Hayırlı, Bunun için günler öncesinde hazırlık yaptıklarını anlattı. Şinasi Hayırlı, "Bugün yaklaşık3 bin 500 kişiye yetecek kadar yemek yaptık. Civar köylerden gelen insanlarla birlikte bir bayram havası içerisinde duamızı yapacağız. Ardından yemekler yenildikten sonra herkes köylülerine dağılacak.3 bin 500 kişilik dua  için 450kilo et ,500 kilo pirinç 5000 tane ayran ve 5000 tane zerde dağıtımı yapıldı" dedi.

Nisan ayının son haftasında dua programını yapan Demirhanlı Köyü Muhtarı Sadullah Biçen ise, yağmur ve şükür duasını her yıl yaptıklarını kaydetti. Duanın bayram havası içerisinde geçtiğini anlatan Biçen, gelen insanlara duanın yapılmasından sonra ikramda bulunduklarını dile getirdi. Biçen, dua nedeniyle civar köylerin bir araya gelme imkanı bulduğunu ifade ederek bu durumun sosyal dayanışma ve yardımlaşma duygusunu güçlendirdiğini vurguladı.

Kemalköyü  sakinlerinden 58 yaşındaki Hacı Arslanlı  ise, yağışların çok olduğu ve az olduğu dönemleri çok yaşadıklarını kaydederek duanın her zaman yapıldığını ifade etti. Siyah, son zamanlarda yağmur ve şükür duasının daha iyi bir şekilde organize edildiğini vurgulayarak, "Bugünün bizim için anlamı büyük. Bir bayram havası yaşıyoruz. Komşu köylerimizdeki dostlarımızla bir araya gelme imkanı buluyoruz." Şeklinde duygularını ifade etti. (mhç)