Trakya kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya

Trakya kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya

Trakya Bölgesi'nde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava ve son bir aydır yağış olmaması, Meriç ve Tunca nehirlerinin debisini düşürdü. Bu iki nehrin üzerinde kum adacıkları oluştu. Bulgaristan'da doğan ve Türkiye'den 100 metrelik bölümü geçtikten sonra Meriç Nehri ile birleşen Arda Nehri ise tamamen kurudu. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de bulunan 8 barajın doluluk oranı ise geçen yıla göre 51 milyon metreküp azaldı. DSI 11’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kuraklığın devam etmesi halinde bir yıl içinde Trakya’da su sıkıntısının yaşanacağını bildirdi.    Geçtiğimiz yıllarda yatağından taşarak birçok ev ve iş yerini sular altında bırakan Meriç ve Tunca nehri susuzluk nedeniyle can çekişmeye başladı. Geçen yıl aynı tarihte debi oranı 124 metreküp/saniye olan Meriç Nehri'nde, bu yıl aynı tarihteki debi oranı 98 metreküp/saniye olarak kayıtlara geçti. Tunca Nehri'nin debi oranı ise geçen yıl aynı tarihte 14 metreküp/saniye, bu yıl ise aynı tarihte 9.4 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Bu iki nehrin üzerinde ise büyük kum adacıkları oluştu. Özellikle Meriç nehri üzerinde oluşan kum adacıklarının üzerinde boyları 2 metreye kadar oluşan otlar çıkmaya başladı. Bulgaristan'da doğan ve Türkiye'den 100 metrelik bölümü geçtikten sonra Meriç Nehri ile birleşen Arda Nehri ise tamamen kurudu.

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de bulunan 584 milyon 60 bin metreküp depolama hacmi olan 8 barajda suyun doluluk oranı geçen yıla oranla 51 milyon metreküp azaldı ve 274 milyon 69 bin metreküpe düştü. Geçen yıl aynı dönemde ise Süloğlu, Altınyazı, Kadıköy, Yenikarpuzlu, Sultanköy, Kayalıköy, Kırklareli ve Karaidemir barajlarında 325 milyon 19 bin metreküp su bulunuyordu.

Barajlardaki düşüş DSI 11'inci Bölge Müdürlüğü yetkililerini endişelendirmeye başladı. Bu yılın kurak geçmesi durumunda su sıkıntısı yaşanacağını belirten yetkililer, “Barajlarda su oranı büyük ölçüde düştü. Eğer yeteri kadar yağmur suyu alamazsak bölgenin içme ve sulama da kullanmak için 1 yıllık suyu kaldı” dedi.