''Trakya Makaracısı'' cinsi güvercin tescil edilecek

''Trakya Makaracısı'' cinsi güvercinlerin tescil edilmesi için ölçüm çalışmaları başlatıldı.


Tekirdağ Kanarya ve Güvercin Yetiştirenler Derneğince, Tekirdağ Şato Düğün Salonunda, Trakya çapında güvercin festivali düzenlendi.
Dernek Başkanı Tayfun Akar yaptığı açıklamada, güvercin yetiştirmenin Osmanlı döneminden kalma bir gelenek olduğunu söyledi.
Güvercinlerin, melezleme çalışmalarından dolayı asıllarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Akar, festivalde bilimsel bir çalışma yapıldığını anlattı.
NKÜ öğretim üyelerinin, ''Trakya Makaracısı'' cinsi güvercinin tescil edilmesi için gerekli ölçümleri yaptıklarını ifade eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Güvercinler, melezleme çalışmalarından dolayı genetik çeşitliliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Biz de bunun önüne geçmek için NKÜ öğretim üyelerinden yardım istedik. Güvercin ırklarını koruma altına almak zorundayız. Çünkü gelecek nesillere asıllarına uygun güvercinler bırakmak istiyoruz. 'Trakya Makaracısı' cinsi güvercinin tescil edilmesi için öğretim üyeleri, burada güvercinlere çeşitli ölçümler yapıyor.''
NKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Soysal da genetik çeşitliliği korumak adına hayvan ırklarını tescil ettiklerini ifade etti.
Bu kapsamda güvercinlerin kanat boyu, gagası gibi bölgelerinde ölçümler yaptıklarını anlatan Soysal, ''Yerli ırklar çeşitli nedenlerle kayboluyor. Bizde bunu önlemek adına bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Tarım Bakanlığı Hayvan Irkları Tescil Komitesi üyesi olarak burada 'Trakya Makaracısı' cinsi güvercinin tescili için ölçümlerimizi yapıyoruz. Aynı zamanda dernek üyeleriyle de çeşitli anketler yaptık. Çalışmamız sonuçlandıktan sonra gerekli yerlere başvurumuzu yapacağız'' diye konuştu.
* Bazı güvercinler 3 bin TL'den alıcı buldu
Tayfun Akar, Trakya'da hobi olarak güvercin besleyen ortalama 5 bin kişi olduğunu belirterek, festival hakkında da şu bilgileri verdi:
''Festivalde, Trakya'daki güvercin sevenleri buluşturmayı amaçlıyoruz. Bu festivali yılda bir defa düzenlemekteyiz. Üyelerimiz burada güvercinlerini birbirlerine tanıtarak kaynaşma fırsatı buluyor. Ayrıca yılın en güzel güvercinin seçiyoruz. Bazı üyelerimiz burada güvercinlerini de satıyor. Satışlarda Romanya cinsi güvercinler 3 bin TL'den alıcı buluyor. 400 çift güvercin satış organizasyonunda yer almakta.''
Festival, yılın en güzel güvercini yarışması ödül töreniyle son buldu. aa