Trakya'nın bugünü ve geleceği bu panelde masaya yatırıldı

Trakya'nın bugünü ve geleceği bu panelde masaya yatırıldı

 MARÇEP (Marmara Çevre Platformu) 34. panelini 13 Haziran Cumartesi günü, ilçemiz Demirköy’e bağlı Iğneada Beldesi’nde gerçekleştirdi. Saat 13:00’da Liman kahvehanesinde yapılan panele; Babaeski ADD Şubesi, Vize ADD Şubesi, Bursa Doğa Derneği, Çorlu Makine Mühendisleri Temsilciliği, Çorlu Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Lüleburgaz ADD Şubesi, TEMA Vakfı Lüleburgaz Temsilciliği, Edirne Kent Konseyi, Doğa Gönüllüleri Derneği, Kırklareli Il Genel Meclis üyeleri, civar köy muhtarları ve vatandaşlar katılım gösterdi.

Saat 12:45’te MARÇEP sekreteri Yusuf Gürsucu’nun açılış konuşmasını yapmasının ardından, saat 13:00 ile 16:00 arasında panelin diğer konuları anlatıldı.

Panelistlerden Prof. Dr. Osman Inci (T.Ü. eski rektörü) “Istanbul Trakya’yı yutacak mı?”, Prof. Dr. Emre Aysu “Küreselleşmek isteyen kent ve Trakya”, Prof. Dr. Cemil Cangir “Suyumuz öldü! Toprağımızı da kefenleyin diyorlar mı?” ve Uz. Biyalog Okan Can “Çalınan sular” adlı konuları anlattılar.

Panelin açılış konuşmasını yapan Gürsücu şu açıklamalarda bulundu:     “ISKI Trakya’nın sularını Istanbul’a çevirip Trakya’lının hayat damarlarını kesiyor. Geçim kaynaklarının kökünü kurutuyor. Istranca’nın beş derecesinden sonra sıra Rezve’de. Rezve suyunun kesilmesi hem toprağa, hem balıkçılığa darbe vuracak.

 Taşkın suları, denizleri besleyen, plaktonları çoğaltan ve balıkların beslenmesine en önemli katkıyı sağlayan doğal kaynaklardır. Kyıköy’de balıkçılık öldü, sıra Iğneada Körferzi’nde. Su hayattır. Hayatımıza sahip çıkalım.”

Panelde slayt eşliğinde sunumların yapılmasının ardından söz alan TEMA Lüleburgaz temsilcisi ve ADD GYK üyesi Hakan Dedeoğlu doğal kaynakların mutlaka korunması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Suların doğal kaynak ve yatakları kesinlikle değiştirilmemelidir. Yıldız Dağları projesi bölgemiz açısından çok önemli bir bakıştır. Tekirdağ valisinin ‘Trakya Eyaleti’ tanımlaması bölgemiz açısından önem arzetmektedir. Istranca Dağları yer üstü ve yer altı zenginlikleriyle önemlidir. Özellikle sularımız, ormanlarımız ve yer altı zenginliklerimiz için devletin gözetimi sağlanmalıdır. Iktidarların çeşitli sebeplerle ortaya attığı söylemlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Il genel meclisi üyelerimizin duyarlılığı ve önemli bilgilendirmeler sonucunda hata yapılması mümkün değildir. Böylece yatırım alanlarında hatalı işler yaptırılmamış olur.”

Milli servetin yok olmaması gerektiğini vurgulayan Dedeoğlu; “Hepimizin bildiği gibi Tv’lerdeki hava durumu haberlerinde hep “Balkanlardan gelen hava dalgasına göre yağmur, kar ya da soğuk geliyor” denmektedir. Eğer balkanları korumazsak iç bölgeleri korumamız mümkün olmaz. Bu noktada Iğneada’da geçmiş yıllarda yapılmış olan toplantıda ‘Nükleer santrala hayır’ konusu ile konulan tepkiden dolayı belediye başkanını ve Iğneada halkını kutlarım. Bugünde aynı tepkiyi koyacaklarından eminim. Aklın yolu birdir.” dedi.

Işsizlik konusunda bölgenin sorunlarını bildiğini de söyleyen Dedeoğlu söylemlerine şu cümlelerle devam etti:

“Kesinlikle bölge insanımızın bu sorunu çözümlenmelidir. Örneğin Iğneada milli takımlar kamp bölgesi ilan edilebilir. Ek olarak buradaki turizm desteklenmelidir. Liman inşaatı modern hale getirilerek, denizden ilişkisi sağlanabilir. Ayrıca hafta sonları, orman turizmi geliştirilmelidir. Demirköyde çilekçilik ve diğer meyvacılığa ağırlık verilmelidir. Bizler TEMA vakfı olarak tüm bu konuları destekliyoruz. Kaybettikten sonra aramak doğru değildir.” Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından panel sona erdi.

MARÇEP nedir?

MARÇEP, Trakya ve Güney Marmara’da çevre ile ilgili faaliyet gösteren gönüllü sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir platformdur.

MARÇEP, Marmara Bölgesi’nde çevre ile ilgili faaliyet göstermekte olan, çevre dernekleri, kuruluşları ve insiyatifleri ile kendi yönetim ve yürütme kurullarında karar alarak platforma katılmak isteyen ve platform tarafından kabul edilmiş kuruluşların bütünüdür. Işleyiş olarak demokratik bir yapıdır. MARÇEP kararları bileşenlerin ortak kararı ile gerçekleşir. Isteyen bileşenlerin alınan kararlara katılmama özgürlüğü bulunmakla birlikte, kararlara karşı karar, eylem vb. çalışmaları örgütlemelerine izin verilmez. Çalışmaları dönemsel olarak seçilen ve/veya görev alan koordinatör, yürütme kurulu ve sekreterya aracılığı ile yürütülür. Sekreterya ve koordinatör yürütme kurulu’nun doğal üyesidir. MARÇEP bileşeni olan kuruluşların örgütsel bağımsızlığına özen gösterilir. MARÇEP bileşenleri aksine bir karar alınmadığı sürece her 2 ayda bir kez toplanır ve kendi gündemlerini görüşürler. Toplantı gündemi sekreterya ve koordinatörün önerisi, yürütme kurulu’nun görüşü ve bileşenlerin önerileri ile belirlenir. Yürütme Kurulu, koordinatör ve sekreterya her 2 yılda bir yenilenir. MARÇEP’in Kırklareli temsilciliğini araştırma geliştirme grubu olarak TMMOB Kırklareli Şubesi adına Hüseyin Kahraman’dır.