Trakya'nın tek Antik Tiyatrosu'nda çalışmalar sürüyor

Kırklareli'nin Vize ilçesindeki Geç Roma dönemine ait Trakya'nın tek antik tiyatrosunun çevresinde kamulaştırma yapıldı.


Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından antik tiyatronun çevresindeki 20 özel mülkiyetin kamulaştırıldığını söyledi.
Kamulaştırma bedeli olarak özel mülkiyet sahiplerine 1 milyon TL ödeme yapıldığını ifade eden Yılmaz, antik tiyatronun Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti.
Kırklareli Müzesi başkanlığında ve Trakya Üniversitesi'nin katkılarıyla Vize antik tiyatrosunda kazı çalışmalarına 1995 yılında başlanarak üç yıl sürdüğünü anlatan Yılmaz, ''Antik tiyatroda 3 kez kazı çalışması yapıldı ve önemli eserler ortaya çıkarıldı. Eserlerin bir kısmı Kırklareli Müzesinde sergileniyor. Antik tiyatroyu görmeye gelen yabancılar arasında Bulgaristan, Yunanistan ve Almanya ilk sırada bulunuyor. Yabancıların yanı sıra yurt içinden de gelenler oluyor'' dedi.
Tarih üzerinde yaşamlarını sürdürdükleri ilçede, bu tarihi zenginliklerin ülke sınırlarını aşarak dünyaya tanıtılması için CD'ler ve broşürler bastırdıklarını anlatan Yılmaz, bununla da yetinmeyerek, tur operatörleri ve turizmcilerle de temas halinde olduklarını kaydetti.
Merkezi Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki Doğa ve Kültürel Değerleri Koruma Derneği Başkanı Sırrı Tayan ise antik tiyatroda kazı yapıldığı takdirde geçmiş medeniyetlerin gün yüzüne çıkarılacağını söyledi.
Vize'nin Roma döneminde başkentlik yaptığına işaret eden Tayan, antik tiyatronun bir kısmının ortaya çıkarıldığını, geri kalan kısmının zaman geçirilmeden yapılacak kazıyla ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti.
* Antik Tiyatro
Antik tiyatroda yapılan kazıda M.S II. yüzyıl Geç Roma dönemine tarihlenen yapının sahne kısmının Bizans döneminde ciddi bir tahribata uğradığı belirlendi.
Sahnenin Doğu kısmında bir Bizans yapısına rastlanılmış, Batı kısmında ise bir fırın kalıntısı ortaya çıkarılmıştır.
Tiyatronun oturma kademeleri (cavea), bunların arasındaki yollar (parados), sahne binası (skene) ve orkestra bölümleri günümüze ulaşabilmiştir. Kazılar sırasında çok sayıda Roma Bizans ve Osmanlı keramikleri, cam ve metal buluntular ortaya çıkartıldı.
Kazılarda elde edilen blok mermerler üzerinde kabartma rölyefler ile heykeller ise Kırklareli Müzesinde sergileniyor. aa