Trakya Teknopark Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nda tanıtıldı

Trakya Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi'nin Sanayi-Üniversite işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla düzenlediği toplantı, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.


HABER MERKEZİ
Sanayi Bakanlığı’nın desteklediği, araştırma geliştirme proje türlerinin ve Trakya Üniversitesi (TÜ) ile Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Teknoparklarının tanıtılmasına yönelik toplantıya Üniversitemizden Rektör Prof. Dr. Enver Duran, Fen  Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Cihan, Trakya Teknopark Rektör Danışmanı Uzman Ahmet Başalp, Trakya Teknopark Genel Müdür Vekili Uzman Kaan Özel ve Yönetim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi İlker Salih Canıtez katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Çorlu Temsilcisi  Yrd. Doc. Dr. Faris Kocaman, Trakya’da faaliyet gösteren sanayiciler ile üniversiteyi buluşturmak istediklerini, bu sebeple toplantıyı tertiplediklerini belirtti.
Sanayicilere nasıl destek olacaklarını aktarmak ve teknopark tanıtımı yapmak istediklerini dile getiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, sanayicilerden sorunlarını kendilerine aktarmalarını istedi ve “Sorunlarınızı iletin çözüme kavuşturmaya çalışalım. Şu anda okulunu bitiren 469 kişi Üniversitemizde kendilerini geliştirmek, yenilemek için çalışıyorlar. Bunların hepsi mühendis. 260 kişiye ise yeni tez konuları veriliyor. Atom üzerine tez yapıp getiriyorlar. Ya da deniz suyunu araştırıyorlar. Bizde atım yok, Trakya bölgesinde de deniz suyu yok. O yüzden sanayicimize faydalı olacak tez konuları vermek istiyoruz. Yapılan tezlerin %95’i ileri ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanan tezler. Bize gelen atom üzerine, deniz suyu üzerine olan tezleri ‘ihtiyaç yok’ diye rafa kaldırıyoruz. Bu işlemlerin uygulamaya yönelik olmasını istiyoruz” dedi.
 Dünyada yapılan tezlerin %20’sinin Amerika’da, %17’sinin de İngiltere’de yapıldığını dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Enver Duran; “Bizde bu oran ise %0.8’de kalıyor. Tezleri dağıtırken Amerikanvari olmasın, uygulamaya yönelik olsun istiyoruz. Bu nedenle sanayicilerin sorunlarını bize aktarması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Cihan yaptığı konuşmada; sanayicilerle tanışmak ve Üniversiteyi tanıtmak için bir araya geldiklerinin altını çizerek, Üniversitenin faaliyet açısından sanayiden farkının, Ar-Ge çalışmaları olduğunu belirtti. Kariyer bakımından Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, Fen Bilimleri Enstitüsü’nün kuruluşundan itibaren genelde Ar-Ge çalışmalarını yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yürüttüğünü kaydetti. Ar-Ge çalışmalarındaki doktora ve  yüksek lisans öğrencilerini sayısal veriler ile açıklayan Prof. Dr. Ahmet Cihan; “Yüksek Lisans ve doktoradan sonra sanayiye geçen olduğu gibi, akademik kariyerini devam ettirenler de oluyor. Üniversitemizin yaptığı Ar-Ge çalışmalarında doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin emekleri var. Sanayi için organize olmayı düşündük. Bu problemleri tezlerde inceledikten sonra yapılacak işbirliği projeleri ile çözebiliriz” dedi.
Ayrıca toplantıda Trakya Teknopark Rektör Danışmanı Uzman Ahmet Başalp tarafından teknopark kavramı ve Trakya Teknopark’ın işleyişi hakkında bilgileri içeren bir sunum yapıldı. Toplantıda Trakya Teknopark Genel Müdür Vekili Uzman Kaan Özel ve Yönetim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi İlker Salih Canıtez katılımcıların sordukları soruları yanıtladı ve Trakya Teknopark’ın işleyişi hakkında genel bilgiler verdiler. (s)