Tribüne Journal ve Poor Mary'ye öğrenciler hayat veriyor

Tribüne Journal ve Poor Mary'ye öğrenciler hayat veriyor

Kırklareli TOBB Lisesi Ingilizce Öğretmeni Cansu Yıldırım’ın yönettiği “Poor Mary” (Zavallı Mary) adlı Ingilizce oyun, okulun 11-E (Yabancı Dil) sınıfı öğrencilerinin rol alması ile Nisan ve Mayıs aylarında TOBB Lisesi Spor Salonunda sergilendi.

Oyun sayesinde hem Ingilizce öğrenimi pekiştiriliyor, hem de izleyiciye mesaj verilmiş oluyor.   Oyun “Mahalle/Grup Baskısını” yeren, tek görüşün egemenliğine karşı çıkan, çoksesli ve bağımsız düşüncelerin yeşerdiği bir toplumu talep eden ve bu anlayışın genç yaşta edinilmesini amaçlayan, kısacası Mustafa Kemal Atatürk'ün ömek alınacak karakterinde de yerini bulan “Insanın özgür ve bağımsız olma hakkına saygı duyulmasını” isteyen bir oyun.

Başrolünü kendi seçtiği yolda bağımsızca yürümek isteyen ve baskılara direnen Mary’yi öğrencilerden Başak Akbıyık’ın canlandırdığı oyunda, kendi renkleri dışında hiçbir renge yaşam olanağı tanımayan ve birbirlerini de düşman olarak gören grup başkanlarından “Beyaz” başkanı Bensu Özçelik, “Siyah” başkanı ise Gülşah Buğdaycı sahneye koyuyor. Ekibin diğer oyuncuları ise “beyaz grup”ta Büşra Dengiz, Elif Dağ, Merve Çilem Kaya, Onur Kaya; “siyah grup”ta ise Tuğçe Kütmür, Gizem Ayar, Yasemin Baylan, Cemre Can Canay’dan oluşuyor.

6 perdeden oluşan tiyatronun ilk perdesinde sıkı bir grup atışması görüyoruz. Ikinci ve üçüncü perdelerde ise kimlikleri atkı renkleri ile belli olan grup üyelerinin, hangi atkıyı seçerse seçsin Mary’ye karşı duyduğu hoşnutsuzluk ve dışlamak vurgulanmakta.

Dördüncü sahnede ise Mary, her iki atkıyı birden seçince grup üyelerinin kafalarındaki kalıplar yıkılmakta. Bunun üzerine beşinci sahnede grup üyeleri kendi başkanlarından çok sert bir azar işitmekte, Mary zararlı ilan edilmekte. Son sahne ise Mary’nin grup üyelerini bu boyunduruktan çıkarması ile oyun son buluyor.

Aynı ekip birde Ingilizce bülten    yayımlıyor

Ingilizce Öğretmeni Cansu Yıldırım, yine aynı ekiple bir de Ingilizce bülten yayımlıyor. Gülşah Buğdaycı, Bensu Özçelik, Merve Çilem Kaya, Başak Akbıyık ve Tuğçe Kütmür’ün hazırladığı ve 3 Haziran 1929 tarihli olayların anlatıldığı 4 sayfalık tabloid boydaki Ingilizce gazete çalışmasının manşet konusu olarak, o yıllardaki ekonomik kriz seçilmiş.

Iç sayfalarda ise Türkiye’nin bu krize aldımadan yaşadığı büyük devrim ve özellikle eğitim devrimi konu edildiği görülüyor. Arka sayfada ise, Türkiye’nin ilk güzellik kraliçesi, Al Capone’un hapse ilk defa girmesi ve zeplinle ilk dünya turuna yer verilen gazetenin ismi, “Tribüne Journal”.