"TSE'nin bilinçli üretici ve tüketici oluşumundaki katkıları yadsınamaz"

'TSE'nin bilinçli üretici ve tüketici oluşumundaki katkıları yadsınamaz'

CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış, Dünya Tüketiciyi Koruma (Standart) Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, günün anlam ve önemini değerlendirdi. Barış, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bugün dünyamızda ekonomik alan başta olmak üzere, iletişim teknolojisinin gelişmesi ve bilgisayarın  tüm hayatımıza girmesiyle birlikte küreselleşme sürecinin yaşamımızın her alanında etkisini gösteren olumlu getirilerinin yanında, insanlığa sunduğu olumsuzlukları da göz ardı etmemeliyiz. Rekabetin yön verdiği dünyamız hızla küreselleşirken, sınır tanımayan tüketimin, daha üretim aşamasından başlayarak belli bir standart anlayışına kavuşması, tüketicilerin korunması açısından zorunluluk haline gelmiştir. Tüketicilere en iyi malın en iyi koşullarda ulaştırılmasının önem kazandığı günümüzde, rekabete dayalı dünya pazarında yer almak isteyen üreticiler, tüm dünyanın kabul gördüğü belirli bir kaliteyi ve standardı yakalamak için üretim ilkelerini ona  göre belirleme çabasına girmiştir. Sanayileşme süreciyle dünyamız hızla kentleşirken, bunun sonucu üretim ve tüketim ilişkileri de hızlı nüfus artışı ve çevre kirliliği ile birlikte, önemli çevre sorunlarının da birlikte tartışılmasını gündeme getirmiştir. Insanoğlu bu sorunların üstesinden gelmek için kalıcı çözüm arayışlarına yönelirken, bu arada çevre sorunları ile baş etme konsunda, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı da önem kazanmıştır. Bugün dünyada, çevrenin korunması için çevre standartlarının önemi ve bu standartlara uyulmasının gereğinin kabul görmesi olumlu ve sevindiricidir.

Bugün dünyada çevre sorunları ile baş etmek için ülkeler uluslararası hukuk çerçevesinde, üye oldukları örgütleri aracılığı ile çevreyi korumaya yönelik ortak kurallar ve standartlar oluşturmanın bilinci ile hareket etmektedir. Dünyanın pek çok yeride olduğu gibi ülkemizde de çevre sorunlarının çözümünde yetersiz olan kanuni düzenlemelerin bir an önce yerine getirilerek uygulanması gerekmektedir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bugün dünya standartlarına uygun üretim yapan, çevreye duyarlı teknolojilerinin kullanıldığı işletme sayısı hızla artarken, bu işletmeler sayesinde uluslararası rekabet ortamında saygınlığımız da artmaktadır. Bu alanda yıllardır sürdürdüğü özverili ve başarılı çalışmaları sayesinde, dünya standartlarının ülkemize yerleşmesinde, Türk Standartları Enstitüsü’nün katkılarının çok büyük olduğuna inanıyorum. Bilinçli üretici ve tüketicinin oluşmasında katkıları yadsınamaz bir gerçektir. Türk Standartları Enstitüsü’nün yapacağı çevreye uyumlu, dünya standartlarında geliştireceği yeni programların, tüm işletmelerin üretim politikalarına yansıması ile gelecekte daha temiz ve güzel bir çevrede yaşanabilir bir Türkiye'nin olması düşüncesi ve inancıyla, Tüm halkımızın 14 Mart Dünya Tüketiciyi Koruma (Standart) Günlerini kutluyor, selamlarımı iletiyorum.”