"Tüm dünyada pancar şekerinin kullanımı artmaktayken, ülkemiz yabancı ürün cenneti oldu"

'Tüm dünyada pancar şekerinin kullanımı artmaktayken, ülkemiz yabancı ürün cenneti oldu'

TEMA Vakfı Lüleburgaz Fahri Temsilcisi Hakan Dedeoğlu, bürosunda yaptığı yazılı basın açıklamasında, "Ülkede yine Şeker Pancarı Üretimi ve Üreticisi üzerinde oyun oynandığını belirtti.

Dedeoğlu, "Türkiye'de şeker pancarı ve pancar üreticisi üzerine oynanan oyunların, yıllardır halkın gözleri önünde sergilendiğini belirterek, şunları söyledi; "Türkiye'nin atardamarlarından biri olan şeker sektörü, çeşitli rant oyunları ile yok edilmeye çalışılmıştır. 

"Türkiye'nin atardamarlarından biri olan şeker sektörü, çeşitli rant oyunları ile yok edilmeye çalışılmıştır. Trakya halkı bu oyunları en kısa sürede siyasi farklılık gözetmeden seçtikleriyle birlikte mutlaka çözmelidir. Şeker, Türkiye'de tarıma dayalı sanayinin en başarılı örneğidir. Sulama imkânı olan bölgelerde üstün tarım teknikleri kullanılarak üretilen şeker pancarı, ülkemiz kırsalının en önemli gelir kaynağıdır.

Üreticiye mekanizasyonu, gübreyi ve tarım ilacını kullanmayı öğreten pancar tarımı, kendisinden sonra aynı tarlaya ekilen ürünlerin verimini de arttırır. Çiftçimiz, şeker fabrikalarından bedelsiz ya da düşük bedellerle alınan posa-melasla, dibe vurmuş olan hayvancılıkta yem açığını kapatmaya çalışır. Dolayısıyla pancar tarım ve hayvancılık konusunda çok önemli bir üründür. TEMA Vakfı olarak yıllardır sürdürmekte olduğumuz çalışmalardaki önemli hedef, Trakya tarım topraklarının yani birinci sınıf toprakların amaç dışı kullanımını engellemek iken; var olanı yok eden kişilere ne demek gerekir? Türkiye'de halen otuz bir adet şeker fabrikası bulunmaktadır. Altısı haricinde yirmi beş fabrikanın tümü T.Ş.F.A.Ş kapsamındadır.

Şeker fabrikalarında hala binlerce işçi çalışmaktadır. Uzun süredir bir takım çevrelerce iş, aş sorununun çözümü olarak ifade edilen her türlü sanayileşmenin bölgemiz açısından çözüm olmadığı anlaşılmıştır. Trakya bölgesindeki işsizlik konusuna tarım temelli sanayileşmenin en doğru çözüm olacağı en sonunda görülmüştür. Bu da Trakya'daki yatırımların verimli toprakların yok edilmesi yönünde değil; tarım ve hayvancılığı geliştiren sanayileşme olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Son yıllarda ülkemizdeki en önemli sorunun işsizlik olduğu görülmektedir. Özellikle 2000'li yıllara kadar 500.000 çiftçi ailesi pancar tarımından geçimini sağlamaktaydı.

Son yıllarda pancar tarımına getirilen kotalar sonucunda işsizlik artmış ve bugünkü sonuca ulaşmıştır. Bu noktada 2008 yılı olarak ülkeye giren kaçak şeker ortalama bir milyon ton civarında olmuştur. AB'ye ait ülkelerde nişasta kökenli şekerler için kotalar getirilmiş olmasına karşın, bugünkü ve 57. Hükümet döneminde çıkarılan şeker kanunu sayesinde ülkemizdeki tatlandırıcı kotaları arttırılmıştır. ( Yasa gereği % 10 olan kota istenildiğinde % 25'e kadar arttırılabiliyor.)

Bugün tüm dünyada pancar şekerinin önemi anlaşılmış olup; kullanımı giderek artmaktayken, ülkemiz yabancı ürün cenneti olmuştur. Sonuç olarak; Pancar tarımında Trakya Bölgesi'nde iki yıldır kotalar kaldırılmıştır. Bu sevindiricidir. Ancak ekim, bakım ve hasat sürecinde yaşatılanlar çiftçimizi pancar ekiminden uzaklaştırmaktadır. Bu sürecin, daha fazla ayrışım yaratmadan, çiftçimiz her konuda desteklenmeli ve halkımızın sağlığı korunmalıdır."