Tüm Türkiye'de okullar tatil!

İlk olarak Ankara'da görülen 'Domuz gribi'  nedeni ile domuz gribinin görüldüğü okulun tatil edilmesi işlemi tüm Türkiye'ye yayıldı. Domuz gribinden ilk ölümün gerçekleşmesinin ardından MEB Türkiye genelinde tüm okulların, etüd merkezlerinin ve dershanelerinin 30 Eylül günü tatil edildiğini açıkladı.


HABER MERKEZİ
Böylece 29 Ekim tatiliyle birlikte okullar 4 gün tatil olmuş olacak ve dezenfeksiyon çalışmaları yapılacak.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Valiliklere “Okulların Tatil Edilmesi” konulu bir genelge gönderdi.
Çubukçu, genelgede şunları kaydetti:
“Gripten koruma ve yayılmasını önlemek amacıyla tedbir olarak 30 Ekim Cuma günü ülkemiz genelinde okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumları ile yaygın eğitim kurumları, özel okullar, dershaneler ve etüt eğitim merkezleri 1 gün süreyle tatil edilecektir.
Bu süre içerisinde bakanlığımıza bağlı bütün okullar, belediyeler, il özel idareleri, okul aile birlikleri, sivil toplum örgütleri ve diğer yerel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak okulların tüm bölüm ve ünitelerinin (derslik, büro, atölye, yatakhane, yemekhane, mutfak, bahçe, oyun alanı ve bütün müştemilat) dezenfekte edilecektir.
Özel okullar, dershaneler, etüt eğitim merkezleri dezenfekte çalışmalarını kendi imkanlarıyla gerçekleştirecektir.”
Uzmanlar uyarıyor. “Virüsün bulaşma yolu solunum yoluyla gerçekleşiyor. Çevreye bulaşan mikroplar plastik yüzeylerde 24 saat, kumaşlarda 15 dakika bulaşmaya devam ediyor. Okullarda el yıkama faaliyeti kampanyası var. Okullarda aksayan bir husus yok. Hijyenik tedbirlerin devam etmesinin sağlanmasıdır süreç. Okulların, hastanelerin, hastaların yattığı odaların da bu şekilde temizlenmesi gerekiyor. Ek bir önlem alınmayacak. Farklı bir dezenfektan kullanılmayacak”.
Eğitimler televizyondan canlı şekilde sürdürülecek! Dersler TRT 3’te
Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT, domuz gribi ile mücadele kapsamında ortak bir proje başlattı. Domuz gribi nedeniyle eğitim ve öğretime ara verilmesi ihtimaliyle ilgili önlemler çerçevesinde, okulların kapalı olduğu dönemlerde TRT 3, müfredata uygun olarak canlı eğitim ve öğretim yayınları yapacak. Ankara'da  domuz gribi  nedeniyle okulların bir hafta tatil edilmesi dolayısıyla yarından itibaren TRT 3'te 07.00 ile 14.00 saatleri arasında, canlı eğitim ve öğretim yayınları yapılacak.
     
     
Daha sonraki dönemlerde de Türkiye'de herhangi bir okulda eğitim ve öğretime ara verildiğinde, o dönemin müfredat konuları TRT 3'den canlı olarak yayımlanacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okullarda Kasım ayının son haftası aşılamanın başlayacağını ve Ocak ayına kadar devam edeceğini söyledi. Aşının bir takvime bağlı olarak Türkiye'ye getirileceğini belirten Sağlık Bakanı Akdağ, aşının diğer ülkelerce de Kasım ayından itibaren yaklaşık 4 aylık süre içinde temin edileceğini bildirdi. Sağlık Bakanı Akdağ; Dolayısıyla aşıyı bir anda getirmek, tüm çocuklara yapmak veya bütün ihtiyaç sahiplerine yapmak mümkün değil. Zamandan kazanmış olmak maksadıyla bu uygulamaları sürdürüyoruz dedi.  Salgını yönetme konusunda Türkiye'de saygın bilim adamlarından oluşan Pandemi Yürütme Kurulu oluşturulduğu hatırlatan Sağlık Bakanı Akdağ, kurulun şartları değerlendirerek kararı verdiğini bildirdi.
     
     
Sağlık Bakanı Akdağ, Bu bazen bir okulun kapanması olabilir. Birkaç okulun kapanması olabilir. Bir şekildeki belli bir süreyle tamamen kapanması olabilir. Nitekim bildiğiniz gibi Diyarbakır'da geçen hafta ve içinde bulunduğumuz hafta başından itibaren de Ankara'da okul kapandı.  Eğitimin sürmesi açısından TRT ile bir eğitim programı sürdürüleceğini anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığının da başından bu yana mükemmel çalışma sergilediğini  kaydetti. Sağlık Bakanı Akdağ, Tüm okullarda eğitim müfredatının ortak biçimde yürütülmesine gayret edilmesi, böyle bir salgın beklediğimiz için, bunun ön hazırlıklarının yapılması ve şimdi de TRT vasıtasıyla yavrularımızın eğitimlerini evde devam ettirmesi çok büyük bir başarıdır ifadesini kullandı.
Sağlık Bakanı Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: Velilerimiz şunu çok iyi bilmeliler. Türkiye tedbirlerin üst seviyede alındığı bir ülke, biz bu işe hazırlıklıyız. Tabi bu tedbirler gündeme getirilirken bir taraftan da farklı yayınlarla vatandaşın kafası karıştırıldı. Ama çok net olarak şunu ifade etmeliyim. Bir defa paniğe kapılacak bir durum yok. Hastalık geçiren kişilerin çok büyük kısmının basit bir hastalık geçirdiğini, iyileştiğini biliyoruz, bunu şu anda yaşıyoruz. Peki o zaman niçin bu kadar önem veriyoruz meseleye? Çünkü çok hızlı yayılabilen bir hastalık. Hastaneye yatışlar gibi az sayıdaki vakalara karşı özellikle bütün tedbirleri alıyoruz. Az sayıda da olsa hayatını kaybeden bir kişi olduğu zaman, o son derece önemli bir durum haline gelmiş oluyor. Yani bu işin çocuklar, aileler arasında panik havasına çıkarmanın gerçekten gereği yok. Alınması gereken tedbirlere de dikkati çeken Sağlık Bakanı Akdağ, şunları kaydetti: Kurumsal tedbirler alınırken, okul kapanmalarından bahsediyoruz. Şimdi aşılamayla ilgili tedbirleri Sağlık Bakanlığımız aldı, aşıyı temin ettik ve gerekli aşıları yapacağız. Bireysel tedbirlere çok ciddi biçimde dikkat etmemiz lazım. Bunların yanında el yıkama geliyor. Bir de şu el sıkışma ve öpüşme adetinden 5 ay vazgeçmeyi ben bütün toplumumuza öneriyorum. Çünkü ellerle hastalığın bulaştığını biliyoruz. Uzaktan da birbirimize sevgimizi gösterebiliriz. Sıcakkanlı bir halkız, biliyorum bunun zorluğunu, ama 5 ay birbirimize sarılmayı, öpüşmeyi, el sıkışmayı erteleyebilirsek hastalığın yayılma hızının azalmasında yararlı olacağına inanıyorum.     
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu  uyarma amacı güttükleri ancak korkutma içinde olmadıklarını söyledi. Toplumun bir paniğe sürüklenmesi, panik içinde hareket etmesi, özellikle ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili kaygılarını daha yüksek düzeyde taşıyor olmalarının bu türlü tedbirleri almalarını gerekli kıldığını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, bu konuyla ilgili hazırlıkları 2,5-3 ay öncesinden başladıklarını, Sağlık Bakanlığı virüsün yayılmasında hem önleyici hem de tedavi sürecinde koordinasyonu yürüten bakanlık. Bizim okulları kapatma kararımız tamamen sayın bakanın önerileri doğrultusunda kurulan ve bilim adamlarından oluşan heyetlerin önerileri doğrultusundadır. Eğitime ara verdiğimiz dönemde bir zorunluluk gereğidir, zorunluluk gereği okulların kapatılması kararı veriyoruz ve televizyon yoluyla eğitimi de bu zorunluluğun neticesinde ortaya çıkacak bir takım sorunları önlemek amacıyla öngörüyoruz.
Dolayısıyla, uyguladığımız eğitim alternatifi televizyon yoluyla eğitim-öğretim değil, ama bu zorunluluk gereği alınmış bir karar. Bu süreç içinde aldığımız bu kararı umarım toplumumuz ve velilerimiz de anlayışla karşılayacaktır.
     
     
Televizyon yayınları ve yayın eğitimi konusunda da okula göndermekteki hassasiyetin, en azından çocuklarımızın eğitiminin aksamaması açısından gösterilmesi, o saatler içinde çocukların ekran başında olmasını, ailelerin dikkat etmesini biz de istirham ediyoruz dedi. dy