Turgut Dibek, elektrik zammı ve ayçiçek fiyatlarının açıklanmamasıyla ilgili soru önergesi hazırladı

Turgut Dibek, elektrik zammı ve ayçiçek fiyatlarının açıklanmamasıyla ilgili soru önergesi hazırladı

Türkiye’nin gündemindeki iki duruma yönelik olarak, her ikisi içinde birer soru önergesi hazırlayan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, önergelerden birini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, diğerini de Tarım ve Köy Işleri Bakanı Mehdi Eker’e sundu. Dibek, bir önergede elektriğe yapılan zammı, diğerinde ise ayçiçek fiyatlarının hala açıklanmamış olmasını gündeme getirdi. Turgut Dibek Bakan Yıldız’a verdiği önergede; Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) TETAŞ’ın toptan elektrik fiyatının kilovat saat fiyatına yüzde 21,08 oranında zam yapma başvurusunu onayladığını, bunun akabinde Bakan Taner Yıldız’ın elektrik zammının yüzde 10 civarında tüketiciye yansıyacağını kaydettiğini hatırlatarak, Yıldız’a şunları sordu:

Elektrik zammı ekonomik kriz içerisindeki vatandaşları daha da zor duruma sokmayacak mıdır?

Memur maaşlarına yüzde 4 artı 4 artışı öneren hükümetin, elektriğe bir defada yüzde 10 düzeyinde zam yapması, maaş artışını etkisizleştirmeyecek midir?

 Dışa bağımlı enerji politikası ve onun yansıması olarak vatandaşların, daha yüksek elektrik faturaları ödemelerinin önüne geçecek bir enerji politikanız var mıdır? TETAŞ hangi gerekçe ile zam talep etmiştir? Türkiye’deki üretilen elektriğin büyük bir kısmının doğalgazdan yapıldığı ve doğalgaz fiyatının sürekli düşmekte olduğu göz önüne alındığında, yüzde 10 düzeyinde bir zamma neden ihtiyaç duyulmuştur?

Dibek diğer bir önergesinde ise; 2009 yılı buğday, yonca, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik, yer fıstığı, nohut, kuru fasulye, mercimek, susam kanola, aspir, patates, korunga, fiğ ve soya destekleme primleri açıklandığı halde, ayçiçeği destekleme priminin hala açıklanmadığını vurgulayarak Tarım ve Köy Işleri Bakanı Mehdi Eker’e;

“Binlerce ayçiçeği üreticisini yakından ilgilendiren destekleme primini ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Bakanlığınız tarafından 2009 yılı ayçiçeği destekleme primi kaç Türk Lirası olarak belirlenmiştir?

Diğer tarımsal ürünlerin destekleme primlerinin açıklanıp, ayçiçeğinin destekleme priminin açıklanmaması, bakanlığın gözünde ayçiçeği üreticilerinin, diğer tarımsal ürün üreticilerinden daha az önemli olduğu anlamına mı gelmektedir?” sorularını sordu.