Türk çimentosuna 2 Euro'luk "kartel ayarı"

Bulgaristan'da yayınlanan Kapital Gazetesi ile TV kanallarında, Türk çimentosunda Kromaltı denen maddenin, AB standartlarına göre daha yüksek olduğunun açıklanması ve 'kısa sürede normal değerlere çekilmemesi halinde, Türkiye'den gelen çimentonun yasaklanacağının 'açıklanması üzerine, Türk çimento fabrikaları harekete geçtiler. Lalapaşa ve TRAÇİM başta olmak üzere, Bulgaristan'a ihracat yapan firmalar, kromaltı maddesinin değerlerini istenen seviyeye çektiler. Bu maliyet, Türk çimentosunun 2 Euro'luk fiyat artışına sebep oldu.

Şenol Goncagül

Türkiye’den Bulgaristan’a çimento ihracatı yapan firmalar, kısa süreli bir stres yaşadılar! Bulgaristan’da yayınlanan Kapital Gazetesi’nin manşetine taşıdığı “Türk çimentosu almayın!” başlıklı haberin hemen ardından, TV kanallarında da aynı konuda tartışmaların yapılması, bir anda Türkiye’den bu ülkeye ihraç edilen çimentonun yasaklanması aşamasına kadar geliverdi.

Kartel mi, AB mi?

Türk çimentosunun ve özelliklede şubatta faaliyete geçen TRAÇİM in 2009 model sistemi ile ürettiği çimentonun, son derece yüksek kalitede oluşu, buna karşılık Bulgaristan piyasasında satılan çimentodan çok daha cazip fiyatlarla satılmaya başlanması, İtalyan, Fransız ve Alman çimento üreticilerini sıkıntıya sokmaya başladı. Medyanın karşısına geçen çimento kartelinin temsilcileri:”Çimentoda bulunan krom altı denen bir madde var. Bu maddenin, çimento içindeki oranının, AB standartlarına göre % 02 den yüksek olmaması lazım. Ne var ki; iddialara göre Türkiye’deki çimento fabrikalarının ürettikleri çimentodaki krom altı maddesinin %07 ile %060 oranlarında olduğu öne sürüldü.

Oranlar aşağıya çekilmezse Türk çimentosu yasaklanacak denildi

Çimento kartelinin temsilcileri; 1 hafta içinde Türk çimentosundaki krom altı maddesinin oranının, AB standartı olan %02 oranına çekilmemesi halinde, Türkiye’den çimento ihracatının tamamen yasaklanması için gereken girimlerin yapılacağını açıkladılar. Bu sebeple de, 14 nisan da, Sofya’da yapılması planlanan bir toplantıda, sadece Bulgaristan değil, tüm balkan ülkelerinde yasaklanması için kararlar alınacağı belirtildi.

TRAÇİM ve LALAPAŞA çimento fabrikaları gereken ayarları yaptılar

Bu gelişmeler üzerine araştırmalarına başlayan istihbarat ekibimiz; Edirne Lalapaşa’da bulunan çimento fabrikasının, üretimini durdurarak, kısa sürede istenen  ayarlamayı yaptığını öğrendik. Vize Sergen’de, şubat ayında üretime geçen TRAÇİM fabrikasının da, yine aynı şekilde kısa sürede gereken önlemleri alarak, yeni oranlara sahip çimento üretimine başladığı duyumlarını aldık.

Bu operasyonların maliyeti ton başına 2 Euro oldu

Yaptığımız araştırmalar ayrıca; çimento fabrikalarının bu zorunlu operasyonlarını yaparken, önemli ölçüde bir maliyete de muhatap olduklarını, Bulgaristan’a çimento ihraç eden ve bu operasyonu yapan firmaların, çimento fiyatlarında ton başına “2 Euro” zam yaptıklarını da belirledik. Böylece, kaliteli ama daha ucuz olan Türk çimentosunun Bulgar piyasasında 2 Euro zamlı olarak piyasaya çıkması, kartel firmalarının da mutlu ve memnun olmalarını sağladı.

Lalapaşa çimentonun uluslar arası kapasitesi doldu mu?

Öte yandan; yine gazetemizin yaptığı istihbarat çalışmalarında; Bulgaristan’a çimento ihracatı yapan Edirne Lalapaşa çimento fabrikasının, uluslar arası çimento ihracatı için kapasitelerinin dolduğu, tam kapasite ile ve ürettiğini satan duruma geldiği duyumları alındı. Günlük 4 bin ton çimento üretim kapasitesi bulunan ve şubat ta üretime geçmesine rağmen, kaliteli çimento üretimi ile kısa zamanda büyük ilgi gören TRAÇİM fabrikasının da, üretimini yaptığı çimentonun yakın bir zamanda tamamen dolacağı öne sürüldü.