Türk Sağlık-Sen Kırklareli Şube Başkanlığı "Tam Gün Yasası" ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı

Türk Sağlık-Sen Kırklareli Şube Başkanlığı 'Tam Gün Yasası' ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı

Türk Sağlık-Sen Kırklareli Şube Başkanı Süleyman Koçarslan, “Tam Gün Yasası” ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı. Koçarslan açıklamasında şunları kaydetti.

“Türkiye'de sağlıkta uzun süredir gündemde olan Tam Gün Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu gündemine gelmiştir. Kısa zamanda görüşülerek yasalaşması beklenmektedir. Türk Sağlık-Sen olarak öncelikle ifade etmek isteriz ki devlette millete hizmeti kutsal bir görev olarak görüyoruz. Bu kutsal görevde de hekimlerimizin tam gün çalışmasını olumlu buluyoruz. Fakat yasa tasarısı bu haliyle eksiklikler ve adaletsizliklerle doludur. Biz yamalı ve sorunlu bir tam gün yasası yerine doğru düzgün, çalışanların hakkını koruyan ve genişleten bir yasa talep ediyoruz.

Yasa bu haliyle bizim beklentilerimizi karşılamaktan çok uzaktır. Tam gün çalışma ile tam gün yasası farklı anlamlar içermektedir. Bu nedenle Türk Sağlık-Sen olarak tam gün çalışmaya evet, fakat bu haliyle tam gün yasasına hayır diyoruz.

Bu yasada istediğimiz değişiklikleri siyasi parti liderlerine bir mektupta dile getirip, sağlık çalışanları için çok önemli olan bu taleplerimize cevap verecek destek isteğimizi TBMM'ne ilettik. "Bu mektup yıllardır sorunlarına çözüm bekleyen sağlık çalışanlarının sesini duyurma çabasıdır. Kamuya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanları Devletimizin verdiği görevle milletimize en iyi hizmeti sunmaya çalışmaktadır. Sağlık çalışanları şiddet, adaletsizlikler ve olumsuz çalışma şartları altında tüm zorluklara rağmen görevlerini büyük bir özveri ile yapmaktadır.

Fakat bu özverili çalışma karşısında mali ve özlük haklarında yeterince iyileştirme yapılmaması sağlık çalışanlarını olumsuz etkilemektedir. Sağlık çalışanlarının sunduğu hizmeti daha kaliteli hale dönüştürecek, çalışanlarında yeni kazanımlara sahip olacağı bir sistem tüm sağlık çalışanlarının ortak dileğidir. Bunun için kamuoyunda Tam Gün Yasası olarak bilinen "Üniversite ve Sağlık Personeli’nin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" adlı yasa tasarısının bir fırsat olacağını düşünmekteyiz. Çalışanlar adına olumlu fakat yetersiz bazı iyileştirmelerin yapıldığı bu yasa tasarısında şu hususların yeniden değerlendirilmesini talep etmekteyiz;

1. Tabip ve diğer sağlık personelleri arasındaki döner sermaye adaletsizliğinin giderilmesi ve aradaki makasın daraltılması için tabip dışı personelin döner sermaye oranı % 150'den yüzde %200'e özellikli birimlerde görev yapan personelin döner sermaye tavan oranının da % 200'den % 250'ye çıkartılması.

a) Döner sermaye ek ödemelerinin emekli aylığına yansıtılması,

b) Yıllık ve şua izni süreleri ve hastalık raporu hallerinde döner sermaye ek ödemelerinin kesilmemesi

c) Döner sermaye ek ödemelerinin vergi dilimi kapsamından çıkarılması

d) Tasarıda yer alan mesai dışındaki çalışma sürelerinde ödenecek ek ödeme oranının yüzde 50'ye çıkarılması gerekmektedir.

2. Yasayla birlikte Nöbet ücretlerinde yapılan iyileştirme ve yaygınlaştırma olumlu fakat yetersizdir. Nöbet ücretlerinin makul bir düzeye çıkarılması için yüzde 300 oranında arttırılması gerekmektedir. Birinci basamakta görev yapan tüm sağlık çalışanlarına ve Genel idari hizmetlerde görev yapanlara da nöbet ücreti ödenmelidir. Nöbet tutan tüm sağlık çalışanlarının bu haktan yararlanması sağlanmalıdır.

3. Tasarıda haftalık çalışma saatlerimizin 45 saatten 40 saate düşürülmesi ile yaklaşık 30 yıldır süren bir adaletsizliğin sona ermesi sevindiricidir. Fakat mevcut şartlarda bile radyasyona maruz kalarak hayatları risk altında olan Radyoloji çalışanlarının haftalık çalışma saatlerini 25 saatten 35 saate çıkarmaktan vazgeçilmelidir.

4. Mesleki sigorta sadece hekimler için değil tüm sağlık çalışanları için genişletilmelidir. Bu sigorta primleri de devlet tarafından ödenmelidir.

5. Tüm sağlık çalışanlarına tam gün tazminatı ödenmelidir.

Mektubumuzda değindiğimiz konularda tam gün yasa tasarısında yapılacak değişiklikler ile sağlık çalışanlarının hayat standardı yükselecek, adaletsizliklerin önüne geçilmiş olacak hem de sağlıkta hizmet kalitesi yükselecektir.

Sağlık çalışanları olarak imzaladığımız bu mektubumuzu Başbakan, Sağlık Bakanı, Grup Başkanvekilleri ve Milletvekillerine gönderdik. Bu mektuplar aynı zamanda tüm Türkiye'de sağlık çalışanları tarafından imzalanarak sendikamız aracılığı ile muhataplarına en kısa bir sürede ulaştırılacaktır. Mektuplarımız faks ile de Meclise ve Sağlık Bakanlığına gönderilecektir.

Mektuplarımız tüm sağlık çalışanlarının benimsediği bir tam gün yasanın çıkması için yapılan bir çağrıdır. Bu yasayı çıkaracak sayın milletvekillerimize buradan sesleniyoruz; Mektuplarımızı okuyup, sağlık çalışanlarının istediği hayırlı bir işe imza atmalarını ve sağlık çalışanlarını sevindirmelerini bekliyoruz.”