"Türkiye AB üyeliğini, Nathalie Cardone gibi sanatçıların kültür elçiliği ile kazanacak"

'Türkiye AB üyeliğini, Nathalie Cardone gibi sanatçıların kültür elçiliği ile kazanacak'

“İstanbul’dan Avrupa'ya Merhaba” projesi kapsamında, şarkıcı Hasan Yıldırım’ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Fransız aktris ve şarkıcı Nathalie Cardone, dün de ilimizde bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Cardone, Kırklareli'nde Vali Hüseyin Avni Coş'u ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aykaç'ı ziyaret etti, ardından da ''AB Yolunda Türkiye'' konulu panele katıldı.

Saat 13.30’da Vali Hüseyin Avni Coş’u makamında ziyaret eden Cardone; “Iki ülke arasındaki sıkıntıları rahatlatmak için az da olsa bu ziyaretimin bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Hasan Yıldırım’a da çok teşekkür ediyorum, beni davet ettiği için. “Istanbul'dan Avrupa'ya Merhaba Projesi” kapsamında Kırklareli’ne geldik. Projemizin son aşamasındayız artık.                    

Bizleri kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Bunun üzerine Vali Coş; “Biz de hem Türkiye’ye, hem de ilimize geldiği için Nathalie hanıma çok teşekkür ediyoruz. Ziyareti ile yüksek insanlık değerlerinin seslendirilmesi anlamında, kardeşlik duygularının güçlendirilmesi için çok olumlu mesajlar verdiğini ben kamuoyunda izledim. Kendisine minnettarız. Böyle güzel insanlara ve değerli sanatçılara tüm dünyanın ihtiyacı var. Sağlık, afiyet ve başarılar diliyorum. Kendilerini Türkiye’de daha uzun bir program vesilesiyle, yine görmekten mutlu olacağız” dedi.

Cardone daha sonra ''AB Yolunda Türkiye'' konulu panele katılmak üzere Kırklareli Kültür Merkezi’ne geçti. Sanatçı burada ilk olarak Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aykaç'ı ziyaret etti. Aykaç’a oldukçu anlamlı bir hediye sunan Nathalie Cardone; “Bilginin evine geldiğim için çok mutluyum. Biliyorum ki, tarihte sizin medeniyetiniz, bizlere çok şeyler öğretti. Tüm temel bilgilerimizi sizlerden öğrendik. Bence Türk ve Fransız medeniyetleri oldukça güzel bir geleceğe doğru yürümektedirler. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi için, bölmek yerine; birleştirmek için burada bulunuyorum. “Istanbul'dan Avrupa'ya Merhaba” projemizi tamamlamak için buradayız” dedi.

Bunun üzerine Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aykaç da; “Bu duygularını bizlerle paylaştıkları ve Üniversitemize geldikleri için Nathalie Cardone hanıma teşekkür ediyoruz. Türkiye ile Fransa geçmişte olduğu gibi gelecekte de çok daha güzel ilişkiler kuracaktır. Ve Avrupa ile çok yakın ilişkilerde bulunan Türkiye bundan sonra da Avrupa Birliği’ne tam üyeliğini gerçekleştirerek, Avrupa ile çok daha iyi ilişkiler içerisinde yaşayacaktır. Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki köprüleri sanat insanları, kültür insanları, bilim insanları kuracaktır. Bayan Nathalie’nin verdiği desteği ben böyle değerlendiriyorum ve kendisine Ülkemiz adına, Üniversitemiz adına, Kırklareli adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra heyet, Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenen panele geçti. Panele; Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Fransız aktris ve şarkıcı Nathalie Cardone, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aykaç, “Istanbul'dan Avrupa'ya Merhaba” Projesi Koordinatörü şarkıcı Hasan Yıldırım, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, Bayındırlık ve Iskan Il Müdiresi Belkıs Akkan, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdiler.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aykaç, panelin açılış konuşmasında şunları söyledi;

“Ülkemiz, her zaman Avrupa Birliği ile sağlam ve iyi ilişkiler kurmuştur. Türkiye yakın bir gelecekte Avrupa Birliği ile daha da güçlü bağlara sahip olacaktır. Bu ilişkinin “Avrupa Birliği’ne tam üyelik” ile sonuçlanması da, ülkemizde çok geniş bir kitlenin desteklediği sonuçtur. Türkiye Avrupa Birliği yolunda son yıllarda; daha etkili, daha katılımcı, daha şeffaf olma anlamında çok büyük adımlar atmış ve büyük gelişmeler kaydetmiştir.

Her ne kadar geçmişte gerek bizim, Avrupa Birliği ülkelerine, gerekse Avrupa Birliği ülkelerinin bizlere karşı duyduğu bazı endişeler olduysa da ve bu endişeler hala devam ediyorsa da, biz inanıyoruz ki; kültür insanlarının elçiliği ve onların katkılarıyla, o ülke insanlarının endişeleri yok olacaktır. Böylece Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında daha yakın ilişkiler meydana gelecektir.

Bu endişeler; özellikle halkların yakınlaşması kültür alanında yakınlaşma, sanat alanında yakınlaşma ve bilim alanında yakınlaşma ile ortadan kalkacaktır. Işte bu çerçevede, Üniversitemiz olarak ''AB Yolunda Türkiye'' adlı paneli gerçekleştiriyoruz. Panelimize katılım gösteren, yoğun programına rağmen bizlere vakit ayıran, “Istanbul'dan Avrupa'ya Merhaba” projesi kapsamında ülkemize gelen, ünlü sanatçı Nathalie Cardone Hanımefendi’ye de teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ki verdiği mesajlarla, Türkiye’yi Avrupa Birliği yolunda destekleyecek ve ülkemizin Avrupa Birliği’ne tam üyelik aşamasında büyük katkıları olacaktır. Yine eminiz ki; bu mesajları ülkesine döndükten sonra da, aynı şekilde halkına aktaracaktır.”

Rektör Prof.Dr. Mustafa Aykaç’ın konuşmasının ardından, panelistler; Sakarya Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Nesrin Kenar, Trakya Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Neziha Musaoğlu ve Sanatçı Nathalie Cardone yerlerini aldılar.

Konuşmacılar “AB Yolunda Türkiye” paneli boyunca “Türkiye-AB İlişkileri” ve “Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği” gibi konuları masaya yatırdılar.

Panelin ardından, Fransız aktris ve şarkıcı Nathalie Cardone ilimizden ayrıldı.