Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı kazı bölgesini ziyaret edecek

Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı kazı bölgesini ziyaret edecek

1980 yılı yüzey araştırmalarında Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan tarafından bulunan Aşağıpınar ve Kanlıgeçit kazıları, bugün ve Salı günü hem şehir dışı, hem de yurtdışından gelecek olan ziyaretçilerini ağırlayacak. Bölgeyi Italya’dan ve Avustralya’dan gelecek ekipler gezecek ve incelemelerde bulunacak.

1993 yılında Alman Arkeoloji Enstitüleri’nden Herman Parzinger ile yapılan işbirliği sonucunda; Türk ve Alman arkeologların katılımıyla, Kazı Ekibi’nin başkanlığını da üstlenen Özdoğan liderliğinde yürütülmeye başlanan Aşağıpınar ve Kanlıgeçit’te, yıllar boyunca sürdürülen kazı, yapılan araştırma, devam eden tespit ve oluşturulan projeler kapsamında, 2500’den fazla Kırklarelili çalıştı.

Ancak bu geçen zaman diliminde Kırklarelililerden yeterli ilgiyi maalesef göremeyen kazı bölgesine, şehir dışından ve yurt dışından daha fazla ilgi gösteriliyor. Prof Dr. Mehmet Özdoğan “Ben esnaftan alışveriş yaptığımda hala burada kazı olduğunu yeni öğrendiğini söyleyen birçok Kırklareliliye rastlıyorum. Hala kimsenin bilmemesi şaşırtıcı. 2600 kişi çalıştı şu ana kadar. Her biri 4 kişilik bir ailenin bireyi olmuş olsa, burayı bilenlerin sayısı 10 bini geçer. Ancak şu ana kadar dışarıdan buraya gelen ziyaretçilerin sayısı, Kırklareli’nden gelen ziyaretçi sayısından fazladır.

Bugün kazı bölgelerini Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat’ın ziyaret edeceğini belirten Özdoğan, aynı gün Italyan bir ekibin geleceğini ve Salı günü de Avustralya’dan bir ekip geleceğini söyledi. Kırklareli dışından ziyarete gelenlerin ilgisinin büyük olduğunu belirten Özdoğan, aynı ilginin Kırklareli halkında da olmasını temenni ettiklerini ifade etti. Kazılara değişik yıllarda Bulgar, Ispanyol ve Slovak arkeologlar da katıldı. Aşağı Pınar kazıları süresince arkeozooloji, arkeobotanik, jeoloji, arkeojeofizik ve arkeometallurji araştırmaları da kazı ile birlikte yapıldı. Aşağı Pınar, 3000 m2’den fazla kazılmış alanıyla, Güneydoğu Avrupa’da 6200-7200 yılları arasındaki döneme ilişkin en iyi bilgi veren ve en geniş açılmış kazı yeri olarak literatürlerde yer alıyor.