Türkiye'de kişi başına en az su düşen bölge Trakya

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İstanbullu, ''Trakya bölgesi, Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı en az bölgedir, bu miktar artan nüfus, sanayileşme ve kentleşme olgularıyla, bölgeyi hızlı bir şekilde su krizine doğru götürmektedir'' dedi.

 Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İstanbullu, ''Trakya bölgesi, Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı en az bölgedir, bu miktar artan nüfus, sanayileşme ve kentleşme olgularıyla, bölgeyi hızlı bir şekilde su krizine doğru götürmektedir'' dedi.
     İstanbulluoğlu, Türkiye'nin toprak ve su kaynakları bakımından zengin bir ülke olduğunu söyledi.
     Ülkenin Avrupa yakasını oluşturan Trakya bölgesinde, mevcut toprak ve su potansiyelini gözden geçirmek için iki yıl önce ''Trakya Bölgesi Su Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Sulu Tarım Uygulamaları, Mevcut Verilerin Sorunlarının Çözümü İçin Analiz'' adlı proje başlattıklarını ve projenin geçen yıl tamamlandığını anlatan İstanbulluoğlu, şöyle devam etti:
     ''Trakya bölgesi, Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı en az olan bölgedir. Bu miktar artan nüfus, sanayileşme ve kentleşme olgularıyla, bölgeyi hızlı bir şekilde su krizine doğru götürmektedir.
     Kısıtlı su kaynakları, bölge ihtiyaçları dikkate alınarak, sektörel dağılımı içeren bir planlama, geliştirme, izleme ve değerlendirme çalışmalarından yoksundur. Mevcut kurumsal yapı ve yetersiz yasalar ile yer üstü ve özellikle yer altı sularında Denetimsiz bir kullanım süreci yaşanmaktadır.''
    
     -SUYUN YÜZDE 8.8'İ KULLANILIYOR-
    
     İstanbulluoğlu, Trakya bölgesinde işlenen arazilerinin tümünün sulanabilir olduğunu belirtti.
     Ancak işlenen arazinin sadece yüzde 8.8'inin sulanabildiğini ifade eden İstanbulluoğlu, sulanan arazilerinde sulama disiplininin gerekli hazırlıklarını içermediğini belirtti.
     Sulama suyundan başlayarak, suyun tarla düzeyinde kullanılmasına kadar birbirini izleyen aşamalarda çok sayıda sorunlar bulunduğunu ifade eden İstanbulluoğlu, şunları kaydetti:
     ''Tüm bu sorunlar, su kaynaklarının giderek kısıtlı olduğu bölgede, düşen yağışın biriktireceği göletlerin inşası, iletim ve dağıtımının kapalı sistemlerle sağlanması ve tarla bazında gelişmiş sulama teknolojilerinin kullanılması ile giderilebilir.
     Ancak, bölgenin sulama sorunları yalnız sözü edilen önlemlerle çözülebilecek basitlikte değildir. Gelecekte bölgede, ortaya çıkması kesin olarak beklenen su krizini ortadan kaldırmak için su artırımını sağlayacak çalışmalara şimdiden başlanmalı, konu ile ilgili bilimsel projeler üretilmeli ve öncelikle desteklenmelidir.
     Coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama tekniklerinin kullanımı yoluna gidilmelidir. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak şimdiden kimi önlemlerin alınması, personel yetiştirilmesi ve donanımı ve kurumsal işbirliği için gerekli değişikliklerin yapılması kaçınılmazdır.''
aa