"Türkiye'de sermaye değil, proje sıkıntısı var"

Lüleburgaz İş Adamları Derneği (LİAD) Lüleburgaz yerel basını ile derneğin merkezi olan Ata İş Merkezi'nde ki bürosunda, 2009 yılı ekonomik beklentileri konulu toplantı düzenledi.

Serpil Kan/ LÜLEBURGAZ

Toplantıya LİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Akdağ, Basın sözcüsü Özer Büyükkurt, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Danış ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Öztürkmen ev sahipliği yaptı.
Başkan Dursun Akdağ, tüm dünyayı saran ve Türkiye’de de yaşanan krizin psikolojik olduğunu ve Türkiye’nin krizden çok fazla etkilenmediğini belirtti.


2009 yatırım yılı olabilir

Türkiye mali sektörünün 2001 yılında yaşanılan krizden ders alarak, krizlere hazırlıklı olduğunu belirten Başkan Akdağ, “ Türkiye’nin mali sektörü oldukça güçlü durumdadır. Bu krizde korkulan bir şey vardır.  O da, özel sektörün kendini çevirememe korkusudur. Türkiye’de eskiden kalma bir alışkanlık olan, batan parayı devletten tahsil etme isteği var. Ama bu dönem artık sona erdi. İşletmeler 2009 yılında öz kaynakları ile idare ederek, ayakta kalmayı başarabilirlerse ve iyi projeler ile yeni yatırımlar yapabilirlerse daha sonrası için çok iyi olacak ” dedi.

“Türkiye’de sermaye değil, proje sıkıntısı var”

Başkan Akdağ, krizin aşılması için gerekli kuralları hatırlatırken, iyi projeler ile çok başarılı olunabilecek bir yılın beklendiğini aktardı.
Türkiye’de sermaye problemi değil, iyi proje yapma gücünün olmadığını dile getiren Akdağ, projesi iyi olan ve bu projelere yeterli kaynağı bulanların çok güçlü duruma geleceğinin altını çizdi.
2009 yılında sermayesine ve projesine güvenen kişilerin, yatırım yapması gerektiğini belirten Akdağ, “ 2009 yılında yapılacak yatırımlar 2010 yılına gelindiğinde yüzde 50 değer kazanmış olacak. Bu bakımdan elinde parası olan tüm yatırımcıların iyi projeler bularak mutlaka yatırım yapmaları gerekmektedir” dedi.

“Kriz 2010 yılında sona erecek”

Bir ülkede doğal felaketler olmadan gerçek krizin olmayacağını söyleyen Akdağ, bu krizde sadece paranın el değiştirdiğini ve en büyük krizin bile en fazla iki yıl sürdüğünü belirtti. Akdağ, şu anda yaşanan krizinde 2010 yılının başlarında sona ereceğini belirterek 
Akdağ, “ Şu an ortaklık zamanıdır. İyi proje yapan birisi sermaye arayışına girmeli ve sağlam ortaklıklarla projesini hayata geçirmelidir” dedi.


“ Cesaret insanı göle atar, bilgi kurtarır”

Başkan Dursun Akdağ, Türk insanının çok cesur olduğunu fakat bilgisiz olduğunu dile getirerek, Türkiye’de yapılması gereken  diğer bir işin de bilgi eksikliğinin giderilmesi olduğunu söyledi. Akdağ, “ Kişiler her zaman kendisine yatırım yapmalı ve dünyada ki ve ülkesinde ki sektörü ile ilgili fuarları kesinlikle kaçırmamalıdır. Ne yazık ki ülkemiz en az gazete okunan ülkelerden biridir.  Bir iş adamı bir ayda en az beş kitap okumalı, ekonomi dergilerini mutlaka takip etmeli ve iş adamının evinde mutlak surette kütüphane olmalıdır. Bu eksikliğimizi de tamamlarsak, başarı kendi kendine ortaya çıkacaktır”

“LİAD üyelerini bilgilendirmeye devam edecek”

2008 yılında ortaya çıkan ve tüm dünyayı saran ekonomik krize, Lüleburgazlı iş adamlarını hazırlamak için LİAD olarak ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirten Başkan Akdağ, 2009 yılında üyelerine ayda en az iki seminer düzenleyeceklerini ve Seminerlere teorik bilgisi olan kişileri davet edeceklerini belirtti. Akdağ, ayrıca yurt dışı gezilerine de devam edeceklerinin altını çizdi. ( sk)