''Türkiye krizden etkilenme oranında Dünya'da üçüncü''

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy, küresel krizin dünyada bütün ülkeleri etkilediğini, Türkiye'nin de etkilenme dozu itibariyle dünya da üçüncü olduğunu söyledi.

     Berksoy, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Edirne Genç Girişimciler Kurulu, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları işbirliği ile ''Türkiye'de Ekonomik Kriz Etki ve Önlemleri'' konulu panelde, krizin çok bulaşıcı olduğunu, hiç bir ülkeyi teğet geçmediğini ve Çin'de bile büyümeyi yüzde 50 oranında düşürdüğünü söyledi.
     Krizin çok harbi, delikanlı bir kriz olduğunu, adeta göstere göstere geldiğini, üç aşamalı olduğunu ve her aşamasından sonra peşinden ne geleceğinin kestirilebildiğini anlatan Berksoy, ''Şu anda 20'inci ayında. Aslan gibi tosun gibi bir çocuk.'' benzetmesinde bulundu.
     Berksoy, şöyle devam etti:
     ''Biliyorsunuz Amerika Birleşik Devletleri'nde başladığı zaman çatısının 200 milyar Amerikan Doları olduğu söylenmişti. Hemen de halledilir diye düşünülüyordu. Ama daha sonra bunun böyle olmadığı çok hacimli bir finansal kriz olduğu ortaya çıktı. Bu arada yeniden yapılandırılan mali varlıklarında tehlikeli olmaya başladıkları konuşuldu. Mortgage krizi diye başladı, derin bir finans krizine dönüştü. Arkadan da bir reel kriz geldi.''
     Türkiye'nin 20 yıldır dünya ekonomisine en yoğun entegre olmuş ülkelerden biri olduğunu ifade eden Berksoy, şunları kaydetti:
     ''Bu krizin bizi etkileyeceği gayet açık. Türkiye'de kriz içiz alınan önlemler dozunu azaltır, krizi ortadan kaldırmaz. Bizim için şöyle bir özelliği daha var. Bizi yavaşlama konjonktüründe yakaladı. Kriz bizi reel alanına geldiği zaman yani istihdam alanına geldiği zaman yakaladı. Şöyle bir sıralama yaptığınızda gelişmekte olan ülkeler arasında biz etkilenme dozu itibariyle 3. sıradayız.
     Şimdi elimizde 2008'in son çeyreğine ilişkin büyüme rakamları var. Hemen hemen bütün ülkelerde tamamlandı bu. Bizi neden bu kadar etkiledi. Biz zaten yavaşlamaya başlamıştık. Yani bu kriz gelmese bile ekonomi 2004 'ten itibaren yavaşlamıştı.2007 ve 2008'i yavaş geçtik. Siyasi iktidar 2002-2006 arasında fevkalade ekonomi odaklı başarılı dönem geçirdi. 2006 yılı ortasından itibaren de bu odaklanma yavaş yavaş kaybedildi.2007 genel seçimlerinden sonra da tamamen ortadan kalktı. Bu krizin geldiği süreçti. Şimdi ekonomi gerilemeye devam edecek.''
     Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Girgin ile aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necip Çakır da krizin dünyaya ve Türkiye'ye etkileri konusunu ele aldılar.