"Türkiye'nin AB yolunda ısrarlı ve sabırlı olması gerektiğine inanıyorum"

Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Paraskevi Tzeveleki, Yunanistan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecini desteklediğini belirterek, ''Türkiye'nin AB yolunda sadece ısrarlı ve sabırlı olması gerektiğine inanıyorum'' dedi.


     Tzeveleki, AB'ye giriş sürecinin bazı kurallara, değerlere, kanunlara, yönetmeliklere saygı göstermek ve bunları uygulamak anlamına geldiğini söyledi.
     Türkiye ile Yunanistan arasında süreç içinde her seviyede ilişkilerin normalleşeceğini ifade eden Tzeveleki, şunları kaydetti:
     ''Türkiye çok büyük bir ülke. Sadece coğrafi olarak değil, siyasi olarak da çok büyük bir ülke. Türkiye'nin AB'ye girişi, bütün AB'nin yapısını etkileyecektir. Nüfus olarak da etkileyecektir. Türkiye de AB'ye girişe kadar yapılması gereken değişimler açısından etkilenecektir. Bu çabaya değer. Türkiye'nin bu adamları atmasına değer. AB süreci, Türkiye'nin hayat seviyesini yükseltecektir, tamamen demokratikleşmesine yardımcı olacaktır. Türk toplumunda kadının yerini sağlamlaştıracaktır, daha iyi bir konuma getirecektir.''
     Türkiye için en iyi neyse onun olmasını dilediğini bildiren Tzeveleki, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Türkiye'nin AB yolunda sadece ısrarlı ve sabırlı olması gerektiğine inanıyorum. Bu uzun ve zor bir süreç. Toplumdaki bazı kesimler Türkiye'nin AB'ye giriş süresinden memnun olmayacaktır. Onların iktidarlarının zarar gördüğüne inanacaktır. Türkiye'nin her gün kaydettiği gelişmenin toplumun büyük kesimlerinin AB sürecinin Türkiye için olan en iyi çözüm olduğuna inanmasını sağlayacağını düşünüyorum.''
     Tzeveleki, ikili ilişkilerin ön yargılar yüzünden bozulduğunu, bu nedenle eğitimle ön yargıları yıkmak için uğraşılması gerektiğini belirtti.