Türkiye'nin Çeltik ambarı İpsala'da Çeltik ekimi başladı

Türkiye'de çeltik üretiminin önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği Edirne'nin İpsala ilçesinde çeltik ekimine başlandı.

    İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan, bu yıl İpsala bölgesinde 200 bin dönümün üzerinde çeltik ekileceğini söyledi.
     Türkiye'nin çeltik ambarı olan İpsala'da üreticilerin dünyada uygulanan en son ekim teknolojilerini kullanarak çeltik ekimi yaptığını ifade eden Soydan, ''Dünyanın en kaliteli pirinci İpsala topraklarında yetişiyor. Çünkü bu bölgedeki çeltik üreticileri dünyada uygulanan en son teknolojileri kullanarak ekim ve hasat yapıyor'' dedi.
    
     -JAPON FİDE EKİM MAKİNESİYLE ÜRETİM-
    
     30 yıldır çeltik üretimi yapan İpsalalı Ali Yener, Japonya'dan getirilen çeltik fidesi ekim makineleriyle son 3 yılda olumlu sonuçlar alındığını bildirdi.
     Dünyadaki en son çeltik ekim metotlarından olan fideleme sistemini çeltik tarlalarında uygulamaya başladıklarını anlatan Yener, şunları kaydetti:
     ''Japon fide ekim makinesiyle ekimi 3 yıldan bu yana deniyoruz. Olumlu sonuç almamız nedeniyle bu yıl bu sistemle 2 bin 500 dekarlık alanda çeltik ekimi yapacağız.
     Bu sistemin en büyük özelliklerinden biri fidenin kendi şartları içinde hazırlanıp pas pas şekline getirilip tarlaya ekilecek hale getirilmesidir. Fideler yaklaşık 14 santim boya eriştikten sonra ekim için hazırlanıyor. Daha sonra fideleme makinelerine yükleniyor. Makinelerde tarladaki su dolu tavalar içine çeltik fidelerini belli aralıklarla dikiyor. Bundan sonraki gelişmeleri de hasat sonuna kadar izliyoruz.
     Fideleme çeltiğin en önemli özelliği tohum miktarının azalması. Serpme ekimde bir dekara 25 kilogram tohum atılırken, fidelemede 5 kilogram tohum kullanılıyor. Böylece daha kaliteli ürün alıyoruz. Ayrıca ürün 15 gün erken yetişiyor. Daha önceki deneme ekimlerinde bunu gördük.''
    
     -JAPON FİDE UZMANI KUBO İPSALA'DA-
    
     Japonya'dan İpsala'ya getirilen fide uzmanı Shiaji Kubo da ülkesinde uygulanan en gelişmiş çeltik ekim sistemini uygulamak için İpsala'ya geldiğini belirtti.
     Ülkesinde çeltiğin en ileri teknoloji ile üretildiğini anlatan Kubo, ''Bende Türkiye'deki tarlalarda bunun uygulamasını göstermek için davet edildim. Japon makinelerini kullanmak kolay. Fideleme sisteminin güvenirliğini kanıtlamak için buradayım'' diye konuştu.