Türkiye'ye giriş yapan tüm yolcular, termal kameradan geçiriliyor

Türkiye'ye giriş yapan tüm yolcular, termal kameradan geçiriliyor

Kırklareli Dereköy Sınır Kapısı'na, Türkiye'ye giriş yapan yolcuların vücut ısısını tespit etmek ve yüksek ateşi olanlara anında müdahalede bulunabilmek için  "Vücut Isısına Duyarlı Gezici Termal Kamera Sistemi" kuruldu. Bu sistem A.B.D. başta olmak üzere birçok ülkede uygulanmıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından Dereköy Sınır Kapısına konulan 25 bin Euro değerindeki termal kameranın teşhis ettiği şüpheli kişilere, Gümrük sahası içinde 24 saat süre ile tam donanımlı ambulans, 1 doktor ile 1 sağlık personeli hizmet vermekte.  Dereköy Sınır Kapısına 03 Haziran 2009 tarihinde kurulan "Vücut Isısına Duyarlı Gezici Termal Kamera Sistemi"ni yerinde görerek, Il Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin'den bilgiler alan Dereköy Mülki Idare Amiri Vali Yardımcısı M.Zeki Koçberber, Türkiye'ye giriş yapan tüm yolcuların termal kameradan geçirildiğini ve gerekli tüm önlemlerinde alındığını belirtti.

Kırklareli Valiliği'nden yapılan açıklamada, konu ile ilgili olarak ayrıca şunlar belirtildi;

"Sağlık Bakanlığı tarafından 03.06.2009 tarihinde Dereköy Sınır Kapısına "Vücut Isısına Duyarlı Gezici Termal Kamera Sistemi" kurulmuş olup kullanımına başlanmıştır. Bu kamera sayesinde gelen yolcuların vücut ısısı tespit edilecek ve yüksek ateşi olanlar hemen gümrük sahası içinde hazır bekletilen sağlık ekiplerine yönlendirilecek.

DSÖ' nün Pandemik Alarm Düzeyini Evre 5'e yükseltmesi ile 05.05.2009 tarihinden itibaren Gümrük sahası içinde 24 saat süre ile tam donanımlı ambulans, 1 doktor ile 1 sağlık personeli görev yapmaktadır. Ülkemize gelen tüm yolcular termal kamera ile kontrol edilmektedir. Yolculara yüksek ateş, titreme, öksürük, nefes darlığı, kas, baş ağrısı ve boğaz ağrısı şikayetleri olup olmadığını, son 7 gün içinde domuz gribi tanısı almış biriyle yakın temasta bulunup bulunmadığı sorulmaktadır. Sağlık ekibi yolcunun muayenesini yapacak, şüpheli durumlarda burun ve boğazdan numune alınacak, gerektiğinde Kırklareli Devlet Hastanesi'ne sevk edilecek.

Türkiye'ye giriş yapan tüm yolculara, Türkçe-Bulgarca, Türkçe-Ingilizce dillerinde hazırlanan deklarasyon kartları doldurularak kayıt altına alınmaktadır.

Dereköy Sınır Kapısı çalışanları ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nde çalışan diğer personele de konu hakkında eğitimler verilmiştir. Tüm personel için eldiven, maske, el dezenfektanı, koruyucu gözlük stokları yeterlidir. Yolcuların transferlerinden sonra bekleme salonları, tuvalet, kantin gibi alanlarda dezenfeksiyon sağlanmaktadır. El hijyeni ve domuz gribi hakkında halka yönelik broşürler dağıtılmaktadır."