Ulu Önder'in ilimizdeki konuşma yaptığı ev, yok olmak üzere Türk Ocağı ne zaman restore edilecek?

Ulu Önder'in ilimizdeki konuşma yaptığı ev, yok olmak üzere Türk Ocağı ne zaman restore edilecek?

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930 yılında ilimize yaptığı ziyaret esnasında iki gün toplantı yaptığı ev, bakımsızlıktan yok olmak üzere. 1990 yılında koruma altına alınan ve 2004’de restorasyonuna karar verilen tarihi Türk Ocağı binası onarılmazsa, bir tarih göz göre göre yok olacak.

Edinilen bilgilere göre, Kırklareli Il Özel Idaresi mülkiyetinde kayıtlı, Yayla Mahallesi’ndeki tarihi 2 katlı bina, Cumhuriyetin ilanından sonra 1932 yılına kadar Türk Ocağı binası olarak kullanıldı.

Atatürk’ün 21 Aralık 1930 yılında Kırklareli’ne gelerek iki gün toplantı yaptığı bu tarihi yapı, geçmiş zamanlarda Çocuk Esirgeme Kurumu ve Verem Savaş Dispanseri olarak da hizmet verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 20 Nisan 1990 tarihinde “Korunması gerekli sivil mimarlık örneği” olarak tescil edilen ve koruma altına alınan bina, kentsel sit alanı içinde bulunuyor.

Kırklareli Vali Yardımcısı Ismail Gültekin, konuya yönelik bir açıklama yaparak, Yayla Mahallesi’ndeki tarihi Türk Ocağı binasının, 2003 yılında Il Özel Idaresi tarafından satın alındığını ve 2004 yılında Il Genel Meclisi tarafından restoresine karar verildiğini belirterek; “Restorasyon konusundaki çalışmalar halen devam etmekte olup, sonuçlandığında Il Genel Meclisi gündemine alınan bina Kırklareli halkının hizmetine sunulacaktır.” dedi.

Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Ömer Eren de binanın, Kültür ve Turizm Bakanlığının kredi veya hibe yardımlarından veya Il Özel Idaresi kaynaklarından yararlanarak restorasyonunun yapılabileceğini ifade etti.