Ulus: "Gazeteler bir toplumun gözü, kulağı ve dilidir"

Ulus: 'Gazeteler bir toplumun gözü, kulağı ve dilidir'

21 Ekim 1860 tarihinde yayın hayatına başlayan “Ilk Türkçe Özel Gazete”nin basımının yıldönümü dolayısıyla Ak Parti Kırklareli Il Başkanı Yurdaer Uus yazılı bir açıklamada bulundu.

Ulus açıklamasında, fikir emekçisi olan gazetecilerin çekmiş oldukları sıkıntılara yer verdi. Yurdaer Ulus, okuyucularına her durumda ulaşan gazeteciler için özel bir gün olan 21 Ekimle ilgili şu açıklamaları kaydetti: “Bir buçuk asırdır devam eden özel sektör gazeteciliğinin geçmişte olduğu gibi günümüzde de toplumu bilgilendirme görevini layıkıyla yerine getirdiğinin, gece gündüz, bayram tatil demeden bir gazetenin okurlarına ulaştırılabilmesi için ne kadar çok emek istediğinin, haberin geniş kitlelere ulaşması için harcanan zahmetlerin ve zorlukların farkındayız. Gazeteleri bir toplumun gözü kulağı ve dili olarak görmekteyiz. Bu vesile ile genel ve yerel basınımızda görev alan arkadaşlarımıza çalışmalarında başarılar, sağlıklı ve uzun ömürler dilerim.”

Ilk Türkçe Özel Gazete: Tercüman-ı Ahval

Türkçe gazeteler ilk olarak 1831 yılında devlet tarafından çıkartılan Takvim-i Vekai gazetesi ile yayımlanmaya başladı. Ardından 21 Ekim 1860 tarihinde ise özel sektöre ait ilk türkçe gazete olan Tercüman'ı Ahval gazetesi yayımlandı.

Ilk zamanlar gazeteler sadece devlet büyüklerine, yüksek rütbeli memurlara, elçiliklere, kırsal kesimlerdeki yöneticilere ve bilim adamlarına gönderilmekteydi. 1862 yılından itibaren ise basılan türk gazetesi belli noktalara bırakılmakta ve okuyucular buralara giderek gazete okumaktaydı.

Gazete yayıncılığının 19. yüzyılın ilk yarısından beri iletişimde önemli bir yeri olmuştur.

Bu dönemde gazeteler Istanbul'da basılmakta ve yakın çevredeki önemli kişilere gönderilmekteydi.

Günümüzde Türkiye'de ulusal çapta yayınlanan onlarca gazete, yerel olarak ise yüzlerce gazete bulunmaktadır.