Uluslararası 5. Balkan Eğitim ve Bilim Kongresi

Trakya Üniversitesi (TÜ), Bulgaristan Stara Zagora Üniversitesi ve Makedonya Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi işbirliğinde bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Balkan Eğitim ve Bilim Kongresi, ''Günümüzde Balkan Eğitim'' temasıyla başladı.


     Balkan Kongre Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan kongre, TÜ Akademik Senfoni Orkestrası'nın mini konseriyle devam etti.
     TÜ Rektörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Enver Duran, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, bireylerin ve modern toplumun gelişmesinin eğitim kurumlarında verilen eğitimin kalitesine bağlı olduğunu söyledi.
     Prof. Dr. Duran, üniversitelerin, toplumun çağa hazırlanmasındaki en belirleyici kurumlar olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''Üniversitelerin temel hedefleri, vatandaşlarını eğitmenin yanı sıra, bilgi toplumunu genişletmek, araştırma, inavasyon ve yaratıcılığı geliştirmektir. Fakat üniversiteler bu sorumluluklarını yerine getirirken bazı zorluklarla karşılaşırlar. Yüksek öğrenim kurumları bu zorlukları kabullenmeli ve kendi eğitim programlarını geliştirerek bireylere daha kapsamlı eğitim olanakları ve fırsatları yaratmanın yollarını bulmalıdırlar.''
     Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dhori Kule de Balkan üniversitelerinin iş birlikleri sayesinde aralarındaki sınırların ortadan kalkacağını belirtti.
     Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hilmi İbar ise uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapmanın onurunu taşıdıklarını bildirdi.
     Bulgaristan Stara Zagora Eğitim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hristo Makakov, Makedonya Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vlado Timoski kongrenin önemini belirten birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından, TÜ tanıtıcı slaytı sunuldu.
     Kongrenin açılış törenine, Edirne Valisi Mustafa Büyük'ün yanı sıra Balkan üniversitelerinden çok sayıda öğretim görevlisi de katıldı.
     Kongre, 3 Ekim Cumartesi günü sona erecek.aa