"Umudunuzu kesmeyin"

"Umudunuzu kesmeyin"

Tüm dünyada yaşanan ekonomik krizle birlikte altın fiyatları 2009 yılının son aylarına doğru rekor artışlar yaşadı. Halkın alım gücünün düşmesi ile birlikte sektör sıkıntılı günlerle yüzleşmek zorunda kalsa da sektörün temsilcileri 2010 yılından umutlu.

2009 yılında başlayan küresel ekonomik kriz tüm sektörlerde kendisini hissettirirken doların değer kaybetmesi ile birlikte başta büyük şirketler olmak üzere bankaların çıkış yolu olarak altını görmesi, 2009 yılının son aylarına doğru altın fiyatlarının da tavan yapmasına neden oldu. Çeyrek altının yıl sonunda 87 TL'yi görmesi ile yastık altı yatırım aracı altın yastığın altından çıkarak piyasaya geri döndü ancak alımların düşmesi sektördeki işletmeleri iflaslarla karşı karşıya getirdi. Sektörde yüzde 40 oranında daralma yaşandığına dikkat çeken Kırklareli Kuyumcular ve Mücevheratçılar Derneği Başkanı Tahsin Üzer, Kırklareli'nde iflas yaşanmasa da krizin işletmeleri zorladığını ve ülke genelinde pek çok işletmenin kapısına kilit vurmak zorunda kaldığını kaydetti.

2009 da onsu 750-800 dolarlarda iken bin 100 dolara kadar çıkan altının seyrine ilişkin bir tahmin yapmanın şu an için güç olduğunu ancak umutlu olduklarını söyleyen Üzer, işletmelerin tedbiri elden bırakmaması gerektiğini kaydetti.

"Açıkça söylüyorum etkilendik" diyen Kırklareli Kuyumcular ve Mücevheratçılar Derneği Başkanı Tahsin Üzer, "Sektör yelpazesi paraya dayalı olduğu için yüzde 40 oranında gerileme yaşandı. Ülke genelinde çok ciddi olarak kapanan işletmeler olsa da Kırklareli'nde kriz sürecinde kapanan işyeri olmadı. Bu dönem içinde yapılan kampanyalar da etkili olmadı. Kriz halende devam ediyor. Bizim satmış olduğumuz ürünlerin değeri tüm dünyada yükseldi. Kriz döneminde halkın alım gücünde azalma olunca satışlarda da doğru orantılı olarak azalma yaşandı" dedi.

"Altın yastık altından çıktı"

Son 4 yıl içinde vatandaşın yatırımının rotasını altından ev ya da otomobile yönlendirmesi ile 2009'da "düğün erteleten" altının yastık altından çıkarak bu yatırım araçlarına dönüştüğünü ifade eden Üzer, ekonominin belirsizlik ve riskten hoşlanmadığına değinerek küresel krizle başlayan daralmanın altın fiyatlarındaki artışı körüklemesini, "Para riskli limanları sevmez. Krizle birlikte altın fiyatlarının da yükselmesinin basit bir nedeni var. Tüm dünyada yaşanan krizle dolar fiyatının düşmesi ile başta büyük şirketler olmak üzere herkes altına yöneldi. Buda fiyatların artmasına neden oldu" sözleri ile özetledi.

"Umutsuzluğu sevmiyoruz"

2009 yılında altın fiyatlarının nasıl bir yönde ilerleyeceğinin kestirilememesinin sektörde umutsuzluğa neden olduğunu ancak umutsuzluğu sevmediklerini belirten Kırklareli Kuyumcular ve Mücevheratçılar Derneği Başkanı Tahsin Üzer, yapılan açıklamalarında kafa karıştırırcı nitelikte olmasının bunda etkili olduğunu kaydetti. Üzer, "Ben umutsuzluğu sevmiyorum. Türk insanına umutsuzluk yakışmaz. Ancak televizyona her gün bir sürü uzman çıkıyor. 10 tane uzman çıkmışsa 5 tanesi yükselecek, 5 tanesi düşecek diyor. Matematikteki gibi sonuç kolay değil. 2 kere 2 piyasalarda 4 etmeyebiliyor. Her ne olursa olsun tedbir almak gerekiyor. Sektör açıkça geri gidiyor halkın alım gücü düştükçe geri gitmeye devam edecek. Temennimiz fiyatların düşmesi. Hem tüketici uygun fiyatla altın alsın hem de bizler uygun fiyatla altın satabilelim" diye konuştu.

Işletmelere uyarılar

Altın sektöründe faaliyet gösteren işletmelere de birkaç uyarıda bulunan Üzer, öncelikle kurumsallaşmaya yönelik adımlar atılması gerektiğini ve borçla iş yapmaktan uzak durmaya çalışılarak sermaye çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi. "Altın fiyatlarına etki edemeyiz fakat alınması gereken tedbirler var" şeklinde konuşan Üzer, "Bir ürün satıldığında yerine konulması gerekiyor. Borçlu alım yapılmaması lazım. Çekinecek üzülecek bir durumumuz yok. Krizler her zaman olacak işletme sahipleri olarak yapmamız gereken tedbir almak. Meslektaşlarıma önerim borçla ticaret yapmasınlar. Borçla iş yapmak bizleri daha zor durumlara sokacaktır" dedi. 

"Sektörde istihdam

yaratma arayışındayız"

Kırklareli Kuyumcular ve Mücevheratçılar Derneği olarak sektörde istihdam yaratma arayışında olduklarının altını çizen Dernek Başkanı Tahsin Üzer, Dernekleri hakkında da bilgiler vererek şunları söyledi:

"Kırklareli'nde firmalarımız düzenli olarak denetleniyor. Bugüne kadar altın konusunda olumsuz bir durum yaşanmadı. Kuyumculuk sektörünü ayakta tutmaya yönelik çalışmalar var. Merkezde çalışanlarla birlikte 30 üyemiz var. Kuyumculuk sektöründe istihdam yaratma arayışındayız. Şu anda benim işletmemde 10 kişi çalışıyor. Bu sayı aslında bizim için fazla ama bir şekilde şartlarımızı zorlayarak istihdam sağlıyoruz. Perakende satışın yanında toptancılıkta yapmaya çalışıyoruz. Kırklareli merkezinde kuyumcu sayısının 12 olduğu bir ilde üretim henüz yok. Yalnızca satışa yönelik işletmeler var. Son olarak söyleyebileceğim çok ciddi geçmişi olan bir milletin evlatlarıyız. Elinde silah olmayan insanlarımızla Çanakkale'de mücadele vermişiz o zamanlarda bile umutsuzluk yokmuş. O nedenle bugün bize umutsuzluk yakışmıyor karamsar olmamamız gerekiyor. 2010 da engelleri nasıl aşarız bunu düşünmeliyiz."

2009'dan 2010'a altının seyri 

Türkiye'de altın fiyatlarının kalbi Istanbul'da Kapalı Çarşı'da atıyor hal böyle olunca diğer illerde olduğu gibi Kırklarelili işletme sahipleri de altının seyrini buradan takip ediyor. 1 ay öncesine kadar tavan yapan altın fiyatında 2009 yılının son haftasında önemli bir değişiklik yaşanmadı.

31 Aralık 2009 Perşembe itibari ile 24 ayar gram altının alış fiyatı: 52,75 TL. satış fiyatı ise 53,10 TL oldu. Yastığın altına en çok giren çeyrek altının alış fiyatı aynı gün 87,04 TL. satış fiyatı da 89,25 TL. olarak gerçekleşti. Altın ons alış fiyatının; 1.105,00 dolar, satış fiyatının 1.106,00 dolar olduğu Perşembe günü yarım altın alış fiyatı: 174,08 TL. satış fiyatı: 178,00 TL. oldu. Tam altın alış fiyatı ise: 341,15 TL. satış fiyatı: 355,99 TL. olarak belirlendi. 2009 yılını küçük bir düşüşle tamamlayan altın 2010 yılına ise küçük bir yükselişle girdi. Yükselişini sürdüren altın fiyatları 4 Ocak 2010 tarihi itibari ile şu şekilde oldu: 24 ayar altın alış: 53 TL. satış: 53,4 TL. Altın ons fiyatı alış: 1.115,9 dolar satış: 1116,4 dolar. 22 Ayar Altın Fiyatı alış: 48,23 TL. satış: 48,91 TL. Çeyrek Altın Fiyatı alış:    85,27 TL. satış: 88,71 TL. Yarım Altın Fiyatı alış: 169,54 TL. satış: 174,41 TL. Tam Altın Fiyatı alış: 338,61 satış: 349,83 TL.

Dünya genelinde altın piyasasına yönelik tahminler

2010 yılına ilişkin uzmanların genel görüşü altın fiyatlarında gerileme yaşanacağı yönünde. Dış piyasalarda örneğin Fransa'da altın fiyatlarının bu yıl içinde ons fiyatının bin doların altına inmesi bekleniyor.

Diğer taraftan yatırıma devam eden büyük yatırımcıların ne yapmaya çalıştığı düşünülürken külçe altın fiyatlarında patlamalar yaşanıyor. Küçük yatırımcılar altınları elden çıkarmaya bakarken birçok dev yatırımcı ise altın almaya devam ediyor. Avustralyalı yatırımcılar altınları kısa bir sürede revize edip yeni yıla para ile girme istekleri altının ons fiyatının bin dolara düşeceği fikrini uyandırıyor. Uzmanların çoğunluğu ancak altın fiyatlarının düşeceği fikrinde birleşseler de tam tersi olacağı yönünde görüş bildirenlerde bulunuyor. Altın fiyatları gizemini koruya dursun altına yatırım yapıp yapmama kararını tüketici verecek.