Uslu'dan Eker'e Edirneli çiftçileri yakından ilgilendirecek soru önergesi

Edirne MHP Milletvekili Cemaleddin Uslu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e Edirneli çiftçileri yakından ilgilendirecek bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Cemaleddin Uslu, Bakan Mehdi Eker’e şu önergeyi verdi;
“Bilindiği üzere Ülkemizde ve Edirne’de yaşamakta olan vatandaşlarımızın çoğunluğu, geçim kaynaklarını büyük oranda tarımsal ve hayvansal faaliyetler sonucu elde ettikleri ürünlerin gelirlerinden sağlamaktadır. Yaşanmakta olan kriz ile tarımsal ve hayvansal üretimde kullanılan gübre, akaryakıt, yem ve diğer girdilerdeki yüksek oranlı fiyat artışları karşısında, çiftçilerimiz üretimlerini çok zor şartlar altında ve kredi kullanarak sürdürmeye çalışmaktadır. Üretim girdilerindeki yüksek maliyet artışları ve ürünlerin fiyatının maliyetinin altında satılması nedeniyle oluşan bu olumsuz durumun bir nebze olsun düzeltilmesine katkı sağlamak amacıyla;
1-Edirne’de ve Ülke genelinde üretimlerini sürdürebilmek için kredi kullanan çiftçilerimizin kredi borçlarının ertelenmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
2-Tarımsal girdiler üzerinde bulunan yüksek oranlı vergilerin düşürülmesine yönelik olarak Maliye Bakanlığı nezdinde herhangi bir girişiminiz olmuş mudur? Eğer herhangi bir girişiminiz yok ise bu konuda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
3- 2007 ve 2008 yılında Hayvancılığı Desteklemek üzere, Bakanlığınız bütçesinden ve sosyal yardımlaşma kaynaklarından kaç kooperatife yatırım ve işletme kredisi kullandırılmıştır? Bu kooperatiflerin sayısı, kooperatif başına kullandırılan kredi miktarı, kredi türü ve kredi kullandırılan kooperatiflerin illere dağılımı nasıldır? Edirne ilinde kooperatiflere kullandırılan yatırım ve işletme kredilerinin, ülke genelinde kullandırılan toplam krediye oranı nedir?
4-Edirne ilindeki çiftçilerimizin hububat desteklemeleri ne zaman ödenecektir? Desteklemelerin ürün ekilmeden önce belirlenmesine yönelik olarak bir çalışmanız var mıdır?” (mc)