Usta oyuncuların muhteşem oyunları Kırklareli'ne geliyor

Usta oyuncuların muhteşem oyunları Kırklareli'ne geliyor

Trakya Bölgesine Kültür Sanat ve Eğlence organizasyonları hizmeti veren “Papağan Group Organizasyon Hizmetleri” Güngör Dilmen’in yazdığı, Yıldız Kenter’in oynadığı “Ben Anadolu” isimli muhteşem oyunu ve Trakya Turnesi’ne çıkıyor. Bu güzel etkinlik, 17 Şubat tarihinde, Kırklareli Kültür Merkezi’nde sahne alacak. Bir diğer oyun ise yine usta oyuncularımızdan Haldun Dormen ve beraberindeki renli ekibin sahnelediği “Kibarlık Budalası.” Bu oyunda 17 Mart tarihinde Kırklarelililerle buluşacak.

Yıllara meydan okuyan usta oyuncu Yıldız Kenter’in tek başına oynadığı, “Ben Anadolu”yu Güngör Dilmen yazdı, Yücel Erten yönetti.

Oyun ayrıca; 16 Şubat’ta Edirne’de; Edirne Koleji’nde, 18 Şubat’ta Lüleburgaz’da; Lüleburgaz Halk Eğitim Merkezi’nde, 2 Mart’ta Tekirdağ’da; Tekirdağ Belediye Salonu ve 3 Mart’ta Çorlu’da Tamerlevent sahnesinde, tiyatroseverlerle buluşacak.

Kent Oyuncuları kuruluşunun 45. yılında sezonu Yıldız Kenter’in oynadığı “Ben Anadolu” ile açtı. Güngör Dilmen’in yazdığı, Yücel Erten’in sahneye koyduğu, Osman Şengezer’in sahne ve giysi tasarımını gerçekleştirdiği oyunda Yıldız Kenter, Hititlerden günümüze Anadolu topraklarında öne çıkmış, tarihin akışını değiştirmiş ya da kadın kimliğini etkilemiş 16 farklı kadını canlandırıyor. Bereket tanrıçası Kibele ile başlayan oyun bu tanrıçanın çeşitli kadınlarda cisimleşmesiyle devam ediyor. Hitit Kraliçesi, Troya Başkomutanı’nın karısı, Bizans Imparatoriçesi Teodora, ilk kadın tarihçi Anna, Orhan Gazi’nin karısı Nilüfer Hatun, Nasrettin Hoca’nın karısı, Şair Nigar Hanım, Halide Edip, Ayşe Sultan, Efesli Artemis, Puduhepa ve gene bu toprakların yetiştirdiği bir oyuncu, Yıldız Kenter… Mitolojik çağlardan günümüze, ünlü Anadolu kadınlarının portrelerinden oluşan bu 16 kadın genellikle bir iç hesaplaşma ya da karar anını yansıtan kısa öykülerle sunuluyor.

Bu muhteşem oyun 17 Şubat tarihinde Kırklareli Kültür Merkezi’nde, saat 20.00’de sahnelenecek. Oyunun biletleri Doğuş Kırtasiye’den ve Kipa içerisindeki “Coffee To Go”dan temin edilebilir. Bilet satış noktaları ve turne programı için www.papagan.org isimli siteyi ziyaret edebilirsiniz. Toplu bilet için 0535 381 92 65 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz.

Kibarlık Budalası 17 Mart’ta

Bir başka usta oyuncu, yıllarını sahnelere veren Haldun Dormen’in “Kibarlık Budalası” adlı oyunu ise 17 Mart’ta Kırklareli Kültür Merkezi’nde sahlenecek. Oyun ayrıca; 19 Şubat’ta Tekirdağ’da Belediye Kültür Mekezi’nde, 20 Şubat’ta Çorlu’da Tamer Levent Sahnesi’nde, 16 Mart’ta Lüleburgaz’da Lüleburgaz Halk Eğitim Merkezi’nde ve 18 Mart’ta Edirne’de Edirne Koleji’nde sergilenecek.

Türk Tiyatrosu'nun büyük ustası Haldun Dormen'in, sekiz yıl aradan sonra yeniden sahnelere döndüğü Kibarlık Budalası’nı uyarlamasını Ipek Kadılar Altıner yaptı. Hakan Altıner'in sahneye koyduğu oyunun Müzik Direktörü ise Arda Aydoğan.

Kostüm tasarımı Türkan Kafadar, dekor tasarımı Gizem Gürsel - Sedef Kermen, ışık tasarımı Cengiz Özdemir 'e ait olan oyunda; Haldun Dormen, Tarık Papuççuoğlu, Ebru Cündübeyoğlu, Özlem Çakar, Abdül Süsler, Elif Çakman, Dilek Aba, Oral Özer ve Erez Ergin Köserol rol alıyorlar.

Moliere’ın yazdığı oyunun konusu kısaca şöyle;

“17. yüzyıl Fransa'sında, cahil, saf ama çok zengin bir adam olan Mösyö Jourdain'in (Haldun Dormen) bir tek amacı vardır: Asilzade olmak.. Bunu gerçekleştirebilmek için her şeyi göze alır, anlamlı-anlamsız, yararlı-yararsız ama mutlaka masraflı her çabayı gösterir. Gülünç duruma düşer, alay konusu olur ama hiç yılmaz. Hedefi bellidir: Soylu sınıfa girebilmek, soylu bir Markiz'i baştan çıkarabilmek (Dilek Aba) her şeyi yapmak ve biricik kızını (Elif Çakman) da mutlaka bir "soylu” ile evlendirmek. Oysa kızı bir başka gence aşıktır. (Oral Özer) Moilere, yarattığı bu olağanüstü tiplemenin etrafını, onu sömürmeye çalışan Kont, (Tarık Papuççuoğlu) ayakları yere basan karısı (Özlem Çakar), sağduyunun ve samimiyetin temsilcileri hizmetçi (Ebru Cündübeyoğlu) ve uşak (Abdül Süsler) ile bir dantel gibi örer. Neredeyse her sözcük komik ve her durum gülünçtür oyunda.”