Üstünkol; "Hükümetin iş insanına bakış açısı değişmelidir"

Kırklareli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (KSMMMO) 3568 Sayılı Meslek Yasalarının 20. yılını kutladı.

Kırklareli Akkuş Kaya Otel’de 1 Mart Pazar günü saat 11.00’da düzenlenen kahvaltıda Kırklarelili Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler bir araya geldi. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik için 01.06.1989 yılında çıkarılan yasanın 20. yılını kutlamak adına düzenlenen kahvaltıda Kırklareli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Burhan Üstünkol bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada 19 yıl içerisinde Türkiye’de Serbest Muhasebecilik ve Mali Müşavirliğin çok iyi bir yere geldiğini, fakat daha da iyi yerlerde bulunabilineceğini belirten Başkan Üstünkol; “01.06.1989 tarihli 3568 sayılı meslek yasamız 13.06.1989 tarih ve 20194 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Meslek yasamızın 20. yılına girmiş bulunmak tayız. Bu gün 1 Mart muhasebeciler günü Bu vesile ile tüm meslektaşlarımızı odamız kurullarında görev alan tüm arkadaşlarım adına kutluyorum.
Mesleğimizin geride bırakmış olduğumuz 19 yılda nereden nereye geldiğini tüm ülkemiz çok yakinen görmüş ve şahit olmuştur.
Meslektaşlarımız sadece mesleki alanlarında değil sosyal ve siyasi alanlarda da söz sahibi olmuşlardır.
Tüm ticari ha yatın en temel direği muhasebe mesleğidir. Çocuk yaşta ailelerimizden aldığımız harçlıklar ile başlayan bütçe yapma zorunlulukları holding yöneten sahibi olan kişi ve kurumlara ve de devlet yönetiminde bulunan devlet adamlarımıza ve bürokratlarımıza kadar vazgeçemeyecekleri en temel bilgi ve beceri gerçeğidir.
İçinde bulunduğumuz dünya; globalleşme akımı nedeniyle her geçen gün değişmekte ve küçülmektedir.
Bu gelişmeler muhasebe mesleğini de etkilemektedir.
Buna birde teknolojinin hızlı gelişmesini düşünür isek: muhasebe mesleğinin müşterisi olan kişi ve kurumların kullanıcılarının ihtiyaçlarındaki bu artışlar değişim ve gelişmeler;
sermayenin gün geçtikçe global hale gelmesi; haberleşme alanındaki gelişmeler yenilikler tüm dünyada muhasebe mesleğinin ayni standartlarda globalleşmesini gerekli kılmaktadır.
Bu nedenle muhasebe mesleğinin geri kalması değil çok daha hızlı bir şekilde gelişmesi gerekmektedir.
Başta TÜRMOB olmak üzere 70 SMMM ve 8 YMM odası olarak sayıları   76.600ü bulan meslek mensubumuz ve  devamlı artış gösteren   stajyerlerimiz ve binlerce stajyer adaylarımız ile  bu ülkenin ekonomik gelişmesi¬nin temel tası olmuşlardır.
Odalarımızda devamlı eğitim yapılmakta, tüm yasal değişiklikler meslek mensuplarımıza ivedilikle ulaştırılmaktadır” diye konuştu.

“Hükümetin iş insanına bakış açısı değişmelidir”

Türkiye’de işveren ve çalışan arasındaki oranların çok ters olduğunu belirten ve “Hükümetin iş insanına bakış açısı değişmelidir” dedi. Üstünkol; “Üzerinde özellikle durmak istediğimiz bir konu; ülkemizde ve ilimizdeki iş hayatı, öncelikle iş yaşamına bakışımız ve hükümetlerin iş insanına bakış açılarının değişmesi gerekmektedir. İşveren ve işçi profillerinin yeniden belirlenmesi gerekmektedir. İşveren ile çalışan oranlarının bu kadar ters olduğu acaba kaç tane ülke vardır. Hemen herkes kendi işinin sahibi olma ve az olsun, benim olsun mantığı ile hareket etmektedir. İşyeri ve şirket sahibi olmak, niteliksiz olmasına rağmen birçok nitelikli ve eğitimli insanın arasından sıyrılarak çalışan olmak, bu kadar kolay olmamalıdır.
İşveren olmanın sorumluluğunu maddi ve manevi olarak taşıyamayacak birçok kişi sermayesini ölçmeden, bilgi ve çevre oluşumunun bu yükü nasıl kaldıracağının hesabını yapmadan iş yeri açıyor. Çok kısa bir süre sonunda da maalesef hüsran kaçınılmaz oluyor. Kendileri ile birlikte çalışanlarına da iş ilişkisinde oldukları kesime de zarar veriyorlar.
İş arayan birçok kişi çalıştıkları işletmeye ne kadar verimli olurumdan çok kısa sürede dikey olarak yükselmenin hesabını yapıyor. Makam mevkii sahibi nasıl olurum tabiî ki bu çok doğal her insanın işinde ve sosyal statüde gelebileceği en üst düzeye gelmesi en doğal hakkıdır ve zaten doğrusuda budur. Oysa kısa sürede yükselmek yerine kısa sürede mesleğini en iyi icra edenler arasında olmaya çalışmak kısa süren yükselişlerden çok daha uzun vadeli ve sağlıklı kazançların oluşmasını sağlayacaktır.
Şuanda ülkemizde her sektörde ara eleman sıkıntısı çekilmektedir. Aranan bir eleman olmak kazanç sağlayamayan bir işverenden çok daha iyidir. Suçlu bu kişiler mi? Tabii ki hayır. Burada önemli olan suçlamak değil aksayan yönleri tespit etmektir. Halen bütçede dolaylı vergiler ile beyana dayalı vergilerin oranı ortada hal böyle iken, her türlü harcamanın belgelendirmek kaydı ile masrafa yazılmasına gider esasına geçilmesine neden sıcak bakılmadığını anlayamıyoruz” dedi.

“Vergi ödemek onur ve gurur meselesi haline gelmelidir”

Vergi ödemenin her Türk erkeğinin yaptığı askerlik gibi onur ve gurur meselesi haline gelmesi gerektiğini belirten KSMMMO Başkanı Burhan Üstünkol; “Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almanın en geçerli yolu kişi ve kurumları harcama kalemlerini belgelendirmeleri halinde elde edecekleri menfaatlerdir.
Bir tarafın gider olarak aldığı belge diğer tarafın gelirlerini oluşturacaktır. Hatta çalışan ücretlinin de bürüt maaşından harcamalarını yaptıktan sonra vergilendirilmesi belge düzeninin oturmasında büyük yarar sağlayacaktır. Çünkü her ne kadar devlet ücretli kesimden anında vergi aldığını söylese de kamuda çalışanlardan alınan vergiler bir taraftan hazine için gelir iken diğer taraftan gider hanesindedir. Özel sektörde çalışanlarda ellerine geçen net ücretleri bilmektedir. Bunlara ait vergiler işverenleri tarafından ödenmektedir bunlar ülke gerçekleridir vergi vermek herkes için bir görevdir. Ancak bu görev öyle bir hal almalıdır ki nasıl ki Türk insanı askerlik görevini yapmayı ve de yapmış olmayı bir onur bir gurur olarak görmektedir ki gerçeği de budur.
Vergi vermeyi de o onur ve gururla yerine getirmek istemelidir. Bunun içinde bu ortamı yaratacak bu gururu yaşatacak vergi yasaları yapılması ticaret yasaları yapılması gerekir. Her insan gururlanmak ve onur duymak ister. Yasalar çıkar iken pratikte uygulama şansının ne kadar olduğunu en iyi bilenlerin başında; bu meslek gurubu yani TÜRMOB ve odalarımızın çatısı altındaki meslek camiası gelmektedir.
Bizler bu yasalar oluşturulur iken daha aktif rol almak istiyoruz. Şuanda odalarımızda sürekli eğitim yapan nitelikli meslek mensup unun oluşması için çaba harca yan bir meslek örgütüyüz.
Bizler Kırklareli SMMM Odası olarak fiziki alt yapımızı da tamamlamış olup eğitimlerimizi daha sağlıklı bir ortamda yapmaktayız.
Muhasebe ara elemanı eğitimlerimiz oda bünyemizde devam etmektedir. Bir çok kurum ve kuruluş ta odamız imkanlarından faydalanmaya başlamışlardır. Baş ta da ifade ettiğim gibi bu yıl meslek yasamızın kabulünün 20. yılına girdik acaba kaç meslek örgütü 19 yılda bu düzeye gelmiştir. Bu nedenle bu güne kadar bu camia için emek harcayan herkese teşekkür ediyoruz. Bizlerde bu 20. yılda oda olarak meslek mensubu olarak ve de bu ülkenin vatandaşları olarak çok daha faydalı işler yapmalıyız. Bizler bu yılkı muhasebeciler günü etkinliklerini bir gün olarak değil mümkün olduğu kadar geniş bir zaman dilimine yayarak; mesleki eğitim olarak, paneller düzenleyerek, sosyal alanlarda daha aktif olarak, kültürel etkinliklerde bulunarak, sportif organizasyonlar ile ve de diğer meslek odaları ile daha fazla bir araya gelerek
Kırklareli ve ülkemiz için daha fazla neler yapabiliriz i değerlendirerek ve daha aktif rol alarak kutlamak istiyoruz.
Bu kadar eğitimli bir toplumun bu ülke için yapacağı çok şeyler olduğunu biliyoruz.
Bu nedenle siz değerli basın mensuplarımız ile bu duygularımızı paylaşmak istedik.
Çünkü sizler bizlerin sesisiniz. Bizde Kırklareli SMMM Odası olarak bu sesi daha olumlu daha faydalı bir şekilde kullanarak mesleğimize Kırklareli’ne en önemlisi ülkemize olan görevlerimizi yerine getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Kırklareli vergi sıralamasında 81 il arasında 27. sırada ise bu meslektaşlarımızın başarısıdır”

Kırklareli’nin vergi sıralamasında 81 il arasında 27. sırada yer aldığını hatırlatan Üstünkol; “Ayrıca paylaşmak istediğim bir konu siz değerli basına vergi haftasında sayın defterdarımızın kanalı ile yansımış olan Kırklareli’nin Türkiye’de vergi sıralamasında ki bazı kriterler göz önüne alınmış  81 ilde 27. sırada yer aldığı tarafımızca bilinmektedir. Buda Kırklareli il ve ilçelerinde ki vergi mükelleflerinin gelir idaresinin ve de iki camia arasında köprü vazifesi gören değerli meslektaşlarımızın başarısıdır. Bu vesile ile hem mükelleflerimizi hem gelir idaremizi hem de meslektaşlarımızı cani gönülden kutluyoruz”dedi.(ay)