Uyuşturucu kaçakçılarının korkulu rüyası

2007 yılında bir defada ele geçirilen en büyük miktar olan, pizza kutularına gizlenmiş 565 kilogram eroini ortaya çıkararak dönemin gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in elinden madalya alan narkotik dedektör köpeği ''Bak'', uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.


 
Macaristan'da 2004 yılında bin 850 avroya alınan narkotik dedektör köpeği Alman kurdu ''Bak'', Ankara Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi'nde 14 narkotik dedektör köpeğiyle eğitildikten sonra 2005 yılında Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekiplerine gönderilmişti.
Hisleri çok kuvvetli olan ve iyi bir eğitimden geçirilen narkotik dedektör köpeği Bak, yurda sokulmak veya yurt dışına kaçırılmak istenen çok sayıda uyuşturucuya hassas burnu sayesinde geçit vermedi. ''Bak''ın 2005 yılından gümrük muhafaza ekiplerine yaptığı sayısız yardımlarından ikisi dikkati çekiyor.
Bunlardan ilki, gümrüklerde bir defada ele geçirilen en büyük miktar olan, pizza kutularına iyi gizlenmiş 565 kilogram eroini bulmasıydı. Bu başarısı dönemin gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'den madalya almasını sağlamıştı.
''Bak'' göz dolduran ikinci başarısına ise geçen günlerde fotokopi makinelerinin arasına gizlenmiş 473 kilogram eroini bularak imza atmıştı. Kapıkule Gümrük Muhafaza yetkilileri, Bak'ın bu başarısının da ödülsüz kalmayacağını tahmin ediyor.
    
-''BAK'' KAÇAK İSTİHBARATIN GÖZDELERİNDEN-
Kapıkule Gümrük ve Muhafaza Müdürlüğü yetkililerinden alınanı bilgiye göre, Bak'ın bakımından sorumlu narkotik dedektör köpek idarecisi gümrük muhafaza memuru, ''Bak''ın zinde ve sağlıklı olması için kilosunu 25 ila 30 arasında tutmaya dikkat ediyor.
Aylık rutin kontrollerinin yanı sıra 3 ayda bir kan sayımı ve testleri yapılan Bak, güne araçlarda uyuşturucu arama tatbikatıyla başlıyor. Eğitiminin ardından mamayla ödüllendiren ''Bak'', görev çıkana kadar kendisi için ayrılan köpek bakımevinde istirahat ediyor.
Bak, görev arkadaşı narkotik dedektör köpeği Duman'la 120 metrekarelik kulübede kalıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Kapıkule Sınır Kapısı'nın modernizasyonu sırasında yapılan köpek bakımevi havalandırmalı, bahçeli ve duş kabinli olarak Bak ve mesai arkadaşı Duman'ın eğitimi ve barınması için kullanılıyor.