"Vakıfları Kırklareli'ne Üniversite kurmaya davet ediyorum"

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer ve beraberindekiler 26. Vakıflar Haftası ve Vakıf Medeniyeti Sağlık Yılı etkinlikleri kapsamında dün Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş'u makamında ziyarette bulundu.

26. Vakıflar Haftası ve Vakıf Medeniyeti Sağlık Yılı etkinlikleri kapsamında Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer ve beraberinde Şube Müdürü Mustafa Kılıç, Şube Müdürü Mahmut Geden, Kırklareli Vakıf İmaret Sorumlusu Nihat Özçelik, Çevre Vakfı Yetkilisi Önder Pakdemir, Musa Sinegok Vakfı Başkanı  Pinhas Haleva, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ömür Süzen ve Hızırbey Vakfı Başkanı Hilmi Altun dün saat 11.00’de Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş’u makamında ziyaret etti.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer ve beraberindeki heyeti makamında ağırlayan Vali Coş, 26. Vakıflar Haftası’nı kutlayarak;
“Vakıf Haftası önemli haftalarımızdan birisidir. İnsanımızın, toplumumuzun güzel geleneklerinden birisidir. Vakıflar insanlığa milletimizin miras bıraktığı, güzel teşkilatlardan, eserlerden birisi. Bugünde sivil toplum örgütü deyince akla ilk gelen teşkilatların başında vakıflar dernekler geliyor. Bu nedenle geçmişe baktığımızda tarihimizde vakıfların etkin olduğunu, pek çok toplumsal görevi vakıfların üstlendiğini biliyoruz. Son zamanlarda bir dönem tabiî ki vakıf yoluyla insanlığa hizmet etme çalışmaları biraz sıkıntılara uğramıştı. Ama daha sonra gerek toplumumuzdaki gerek bu konuda duyulan ihtiyaç gerekse devletimizin konuya verdiği önemle vakıfların tekrar toplumsal hayatımızda önemli etkin bir konuma geldiğini görüyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün de geçmişten bize kalan ecdat yadigarı vakıf eserlerine sahip çıkarak, onararak ve gelecek kuşaklara sağlam kullanılabilir vaziyette aktarması konusunda üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiğini biliyor ve ilimizde ki çalışmalardan da görüyoruz. Bu anlamda biz vakıf geleneğinin oluşmasında ve bugüne kadar intikal etmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve onları, ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyor, sağ olanlara da uzun ömürler diliyoruz.
Vakıflar artık sadece bizim milletimize mahsus değil, dünya toplumunun, dünya insanlığının da önemine ve etkinliğine inandığı, farkına vardığı insanlığa hizmet eden  kuruluşlarından birisi olarak yeryüzünde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. İlimizde de az da olsa vakıflarımız var. Temenni ediyoruz ki bu vakıflarımız daha da güçlensinler ve vakıflarımız sayısı artsın” dedi.
* “Vakıfları Kırklareli’ne Üniversite kurmaya davet ediyorum”
Vali Coş ayrıca Türkiye’de bulunan tüm vakıflara Kırklareli’nde üniversite kurmalarında çağrıda bulunarak, her türlü desteğin verileceği sözünü verdi.
Kırklareli ikliminin, üniversite kurulması için güzel bir ortamın olduğunu belirten Vali Coş;
“Üniversite eğitim ve öğretimi konusunda hepimiz biliyoruz, vakıflar yoluyla da Türk eğitimine, eğitim sistemine önemli katkılar sağlanıyor. Bizde bu anlamda İlimizde vakıf çalışmalarının etkinleşmesini ve mümkün olursa bir yada birden fazla vakıf üniversitelerine ev sahipliği yapmak istiyoruz. Bu anlamda niyeti olan vakıflara da sizler aracılığıyla tekrar duyuruyoruz. Kırklareli’nde üniversite ortamı için güzel iklim var. Üniversite kurmak istiyorlarsa, Türkiye’de ki tüm vakıflara çağrıda bulunuyoruz. Bizde her konuda kendilerine yardımcı olmaya söz veriyoruz.” dedi.
Özer’de yaptığı konuşmada 2006 yılından bu yana eski eserlerin restorasyon çalışmaları hakkında bilgiler vererek şunları kaydetti:
“Bölge Müdürlüğü olarak Kırklareli’nde yaptığımız çalışmalarda bizlere yardımcı olduğunuz için sizlere teşekkür ederim. Kırklareli’nde 7 adet Tarihi Eserimizi restore ederek hizmete açtık. Şu anda Hızırbey Camiimizin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Hamamız var, Evkaf Binamız var. Vize’de Hamamız, Pınarhisar’da bir camimizde yapılacak eserler arasında yer alıyor. Restorasyon konusunda Kırklareli’nde devam edecek işlerimiz bulunuyor.
Bunun dışında sosyal yardımlarımız açısından da 700 fakirimize her gün sıcak yemek dağıtımlarımız devam ediyor. Muhtaç maaşı dağıtımlarımız devam ediyor. Kırklareli’ndeki Tevfik Fikret Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun 40 öğrencinin kaldığı Vakıf Binası’nın her türlü masraflarını karşılıyoruz.
Geçmişten geleceğe köprü vazifesi gören bu vakıf memleketini, bu seneki kutlama etkinliği başlığı olan Vakıf Medeniyeti Sağlık Yılı olarak ilan edilmiş bu çerçevede Genel Müdürlüğümüzün tüm teşkilatlarında kutlanıyor. İnsanımıza Vâkıfı anlatmak yeni Vakıf insan yetiştirmek ve vakıf eserlerine sahip çıkılması konusunda bilinçlendirmek amacıyla yapmış olduğumuz her yılki bu 1 haftalık kutlama etkinliklerinde Vakıfı insanlarımıza anlatıyoruz.” (s)