Valandova; "Gerekli olan tüm çalışmaları canla başla yapma azminde olacağız"

Valandova; 'Gerekli olan tüm çalışmaları canla başla yapma azminde olacağız'

Kırklareli Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Hamdi Valandova, 5 Mayıs tarihinde belediye meclisinde yapılan oylama ve 4081 sayılı koruma kanununca oluşturulan koruma meclisinin, 20 Mayıs tarihinde görevi devraldığını belirtti. 21 Mayıs tarihinde yapılan koruma meclisi toplantısıyla da görev dağılımının gerçekleştiğini açıklayan Valandova, koruma meclisiyle ilgili yaptığı açıklamalarda şu cümlelere yer verdi:

“Bu dağılıma göre Kırklareli Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı’na Hamdi Valandova, Başkan yardımcılığına Ekrem Saylan, üyeliğe ise Metin Toray, Muzaffer Düzyol ve Serkan Köken getirilmiştir. Koruma meclisimizin devir teslim yaptığı sorumluluk alanında 90 bin dekar arazi olması gerekirken, 2008 yılı beyanlarına göre 60 bin dekar işlenen arazi bulunduğu tespit edilmiştir. Kalan 30 bin dekar arazi ise ya ekilmemektedir, ya da noksan beyan edilmektedir.

Gelir gider hesaplarında da kesinleşmiş alacaklar bulunmaktadır. Bu arada S.G.K.’ da yüklü miktarda borç bulunmaktadır. Çalışan 5 adet personelin de toplam 19 bin TL alacağı bulunmaktadır. Bizler, çiftçi mallarını koruma meclisinin görevini layıkıyla yapabilmesi için, gerekli olan tüm çalışmaları canla başla yapma azminde olacağız. Çiftçilerimizin çiftçi kayıt sistemine göre, devletimizin vermiş olduğu desteklemelerden faydalanması için, ilgili çiftçi kuruluşlarından belge istenilmektedir.

Ancak Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı’ndan bir belge istenmediğinden ötürü tahsilatta zorluklar yaşanmaktadır. 4081 sayılı kanun, koruma meclisine her türlü alacaklar hakkında yetki vermiş olsa da, bir alacak hesabının kanuni yolla tahsil edilmesi büyük masraflara yol açmakta ve bu masraflar yine çiftçimizin cebinden çıkmaktadır.

Koruma meclisimiz, daha önceki yıllarda olduğu gibi tüm alacaklı olduğu çiftçilere ve hayvan sahiplerine ihtarname çıkartacaktır. Bu ihtarname sonunda ödenmeyen borçlar hakkında yasal yollara başvurulacaktır.

Ayrıca şehir içinde trafik yönünden büyük tehlike oluşturan başıboş atlar, tarlalarımızda gezerek ürünümüze de zarar vermektedir. Bu atlar sözkonusu durum vuku bulduğunda yakalanarak kapatılacak; sahipleri çıktığı takdirde onlara cezai işlem uygulanacak, sahipleri çıkmadığı takdirde ise 4081 sayılı Ç.M.K. Kanunu hükmüne göre açık arttırma ile satışa çıkartılacaktır. At arabaları ile ekin biçenler ve zarar ziyan yapan kişiler, korucularımız vasıtasıyla ve yakında şehrimize kurulacak mobese kamere sistemi ile tespit edilip haklarında kanuni işlem yapılacaktır. Korucularımız da görev yaparken ufak kamera ile tespit yapıp suçluyu ve zarar yapanları anında tespit edecektir. Bu konu hakkında eğitici ön çalışmalarımız başlamıştır. Çiftçilerimizin devletten aldığı destekleme evrak dosyasıyla muhtarlarımıza müracaat etmeleri yeterli olmamaktadır. Bu nedenle destekleme dosyası onaylanmadan önce müracat sahibinin, Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı’ndan herhangi bir kaydı ve beyanı olup olmadığını istemesi, başkanlık olarak çiftçimizden en büyük isteğimizdir.

Bu dileğimizi yapacağımız ziyaretler sırasında mülki ve idari makamlara da ileterek olumlu cevap alacağımız kanaatindeyim. Çünkü 4081 sayılı çiftçi mallarını koruma kanununa göre sorumluluğumuzun çok olduğunun ve uygulamada zorluklar çekeceğimizin bilincindeyiz.

Ancak çekeceğimiz zorlukların üstesinden hem meclis arkadaşlarımızın katkılarıyla, hem de çiftçimizin uyarılara kulak vererek duyarlı davranmasıyla geleceğimizden eminiz.”