Vali Aydoğdu'dan Önadım'a ziyaret

Vali Aydoğdu'dan Önadım'a ziyaret

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, basın ziyaretleri kapsamında Önadım Gazetesi'ne gelerek çalışanlarla sohbet etti. Karşılıklı fikir alışverişinin de gerçekleştiği ziyarette Vali Aydoğdu, Kırklareli'ni ülke gündeminde ön plana çıkaracak projelerin hazırlığı içinde olduklarını bildirdi.

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu'yu, Önadım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Öznur Tüzün, Yazı Işleri Müdürü Ferdi Kurtbayram, Köşe Yazarı Ali Kocaay ve gazete personeli karşıladı. Il Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu ile Valilik Basın ve Halkla Ilişkiler Müdürü Cengiz Şen'inde katıldığı ziyarette Vali Aydoğdu, Önadım Gazetesi hakkında Genel Yayın Yönetmeni Öznur Tüzün'den bilgi aldı. Tüzün, 1992 yılında Erol Yabasun tarafından kurulan Önadım Gazetesi'nin 1999 yılından sonrada yayın hayatına kendileri tarafından devam ettirildiğini kaydetti.

Tüzün'ün Kırklareli'den yayın yapacak ulusal bir televizyon projesi olduğunu belirtmesi üzerine Vali Aydoğdu, televizyonun adının Kırklareli'ni akıllara getirecek bir isme sahip olması önerisinde bulundu.

"Kırklareli öne çıkacak"

Kırklareli'nin ekonomik anlamda gelişmesine yönelik çeşitli projeler olduğunu ifade eden Vali Aydoğdu, bugüne kadar Kırklareli'ni herhangi bir alanda ön plana çıkartacak bir yapının olmamasının "bir şans" olduğunu belirterek bundan sonra istenilen alanda ön plana çıkabilineceğini kaydetti. Vali Aydoğdu, "Kırklareli ön plana çıkacak. Türkiye gündemini takip eden herkes bunu görebilir.

Kırklareli'nin bu imkanı var. Tekirdağ bunu iyi kullanamadı. Kırklareli'nde bir şey olmaması bu açıdan bir şanstır. Organik tarım, turizm ve doğru yapılaşma ile bu imkanı kullanacağız" dedi.Ancak gelişmenin sanayi alanında değil turizm ve tarım alanında olması gerektiğini ifade eden Aydoğdu, kalkınmayı teşvik açısından da ilgili bakanlıklarla görüştüklerini vurgulayarak yakında teşvik konusunun gündeme geleceğine işaret etti. Ilçelerin gelişmişlik seviyesi arasındaki farklar nedeniyle teşvik verilirken il bazında değil, ilçe bazında düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Aydoğdu, buna örnek olarak Lüleburgaz ile Demirköy ilçelerini göstererek her iki ilçe arasında belli farklar bulunduğunu söyledi.

Kırklareli'nin elindeki "kozun" kuzey bölgesi olduğunu anlatan Aydoğdu, Pınarhisar ve Demirköy'deki imkanların ilin güçlü yapısını oluşturduğunu, bölgenin tarım ve turizm açısından değerlendirilmesi gereken bölgeler olduğunu kaydetti. Bölgenin Trakya turizminin merkezi haline gelebileceğini belirtti.

Yayla Mahallesi ve Türk Ocağına ilişkin çalışmalar olacağını da açıklayan Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Yayla Mahallesi'nde restorasyonu yapılması planlanan tarihi yapılar bulunduğunu bunların restorasyonuna yönelik olarak hazırlanan projenin AB'den hibe almaya hak kazandığını anlattı. Yine Türk Ocağı'nın Valilik tarafından restore ettirileceğini belirten Aydoğdu, tüm işlemlerin bittiğini Nisan- Mayıs ayları arasında projenin uygulanmasına başlanılacağını ifade etti.

"Kırklareli'ne slogan arıyoruz"

Daha önce Artvin'de Valilik yaptığı dönemde şehirle bütünleşecek bir slogan arayışına girdiklerini ve Artvin'le özdeşleşen "Göğe Komşu Topraklar" sloganının bulduklarını anlatan Vali Aydoğdu, aynı çalışmayı Kırklareli'nde de yapmak istediklerini bu anlamda Kırklareli ile bütünleşecek bir slogan arayışında olduklarını kaydetti.

Dereköy sınır kapısı

Dereköy Sınır Kapısı'nın TIR trafiğine kapalı olmasının ile etkileri üzerine görüşlerini de açıklayan Vali Aydoğdu, bu konunun Bulgaristan'a bağlı olduğunu belirterek, Türkiye tarafında yolun ve kapının onarımının yapıldığını kapı konusunda Bulgaristan tarafının da onarıma hazır olduklarını TIR trafiği için 30 milyon dolarlık bir proje öngörüldüğünü belirtti. Aydoğdu, ancak bu konuda Bulgaristan tarafının isteksiz göründüğünü söyledi.

Üzüm ve kiraza, cevizde eklendi

Önümüzdeki yılın Kırklareli'nde üzüm ve kiraz yılı olacağını ancak buna ceviz'i de dahil ettiklerini anlatan Vali Cengiz Aydoğdu, bu konuda geniş kapsamlı özel bir destekleme yapılacağı müjdesini verdi. Aydoğdu, desteklemenin 2 yıl geri ödemesiz olacağını aktardı. Organik tarım konusunda sebze, meyve buğdayında destekleme kapsamında olacağını açıklayan Aydoğdu, hayvancılığa yönelik olarak ta özel bir deneme projesinin düşünüldüğünü bu projenin Türkiye'de bir ilk olacağını kaydetti.

Üniversite iyi bir imkan

Kırklareli'nde istihdamın geliştirilmesine yönelik olarak neler yapılabileceğinin araştırılacağını anlatan Vali Aydoğdu, Kırklareli Üniversitesi'nin bu konuda iyi bir imkan olduğunu, ancak kültür ve yapı olarak üniversite alt yapısı hazır olan ilin Kırklareli Üniversitesi ile kaynaştırılmasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Il için zengin bir tanıtım planı olduğunu ifade eden Aydoğdu, "Yakında projelerimizi sizlerle paylaşacağız" diye konuştu.

Vali Aydoğdu, basın ile daha sık bir araya gelmek istediklerini sözlerine ekledi.